Autoschade
Schade is een vervelende gebeurtenis die invloed kan hebben op je autoverzekering. Wij bespreken de verschillende soorten autoschade, wat je moet doen na schade, en wanneer je deze moet claimen.
Ik heb autoschade, wat nu?
Hieronder vind je de belangrijkste stappen die je doorloopt wanneer je autoschade hebt. Is de schade je niet overkomen doordat iemand tegen je aanreed, maar heb je de schade zelf veroorzaakt? Bekijk dan onze “Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?” pagina.
Wanneer claim je autoschade?
Of je wel of geen autoschade claimt hangt af van een aantal factoren. Het is sowieso goed om te weten dat wanneer je schade claimt bij je verzekeraar dit invloed heeft op het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de no-claimkorting is die je ontvangt op je autoverzekering. Bij iedere schade die je claimt, zul je schadevrije jaren moeten inleveren, waardoor je minder korting op je premie ontvangt. Hierdoor gaat je premie dus omhoog na schade.
Wanneer de reparatiekosten van je autoschade hoog blijken, zal de verzekeraar een schade-expert inschakelen. Daarnaast wordt dit ook gedaan bij diefstal of wanneer de schade moet worden verhaald op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit gebeurt wanneer je niet weet wie de schade aan je auto heeft veroorzaakt.
Wel schade claimen
- De reparatiekosten voor je auto zijn te hoog om zelf te betalen
- De schade is niet jouw schuld (je kunt de schade dan op de tegenpartij verhalen)
- Je hebt een no-claimbeschermer
- Als je schade hebt veroorzaakt aan iets of iemand anders
Geen schade claimen
- De schade valt mee, waardoor het niet opweegt tegen de daling in schadevrije jaren
- De reparatiekosten zijn ongeveer even hoog als je eigen risico
- Je hebt al meerdere claims ingediend in de afgelopen tijd
- Wanneer er beperkingen zijn opgesteld in de polisvoorwaarden voor de specifieke schade
Verschillende soorten autoschade
Autoschade is altijd vervelend maar er zit veel verschil in de soorten autoschade. Blikschade is bijvoorbeeld vervelend maar lang niet zo erg als dat je auto total loss verklaard is. De soort schade heeft ook gevolgen voor de stappen die je moet doorlopen na het veroorzaken van schade of wanneer je schade aan je auto door een ander hebt opgelopen. De verschillende soorten schade zijn hieronder opgesomd.
Eenzijdige autoschade
Eenzijdige autoschade is schade die jij met je auto veroorzaakt en waar geen andere weggebruikers bij betrokken zijn. Hoe kun je dit het beste afhandelen?
Tweezijdige autoschade
Tweezijdige autoschade: Wanneer ben je verzekerd tegen deze autoschade en hoe je de schade moet claimen.
Stormschade
Stormschade kan snel toeslaan en leiden tot aanzienlijke problemen en kosten. We leggen uit wat stormschade inhoudt en wanneer je recht hebt op een vergoeding.
Brandschade
Brandschade aan je auto is iets waar je meestal niets aan kunt doen. Maar ziet de verzekeraar dit ook zo? Wanneer vergoedt jouw autoverzekering deze schade?
Ruitschade
Wanneer ben je verzekerd voor ruitschade en wat moet je precies doen als je ruitschade hebt? Hoe kan je schade, meestal in je voorruit, voorkomen?
Vandalisme
Krassen op de lak, een ingeslagen ruit, of erger nog, je auto is compleet vernield door vandalisme. Een nachtmerrie voor elke autobezitter.
Aanrijding met een dier
Een aanrijding met een dier is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het afsluiten van een autoverzekering, maar helaas komt het vaak voor.
Letselschade
Als je deelneemt aan het verkeer, kan het gebeuren dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Hier kun je letselschade aan overhouden.
Ongeval met fietser of voetganger
Een ongeluk met een fietser of voetganger als automobilist zit in een klein hoekje. Wat moet je doen als je een ongeval hebt veroorzaakt?
Schade door winters weer
Winters weer kan zowel prachtig als verraderlijk zijn. Verraderlijk, omdat er jaarlijks duizenden schademeldingen bij verzekeraars in Nederland binnenkomen.
Sterretje in voorruit
Een sterretje in je voorruit is iets waar veel automobilisten vroeg of laat mee te maken krijgen. Jaarlijks gebeurt dit bij maar liefst 25% van de autobezitters.
Schade door slecht wegdek
Je auto heeft schade opgelopen door een slecht wegdek. Bekijk of je hiervoor verzekerd bent en welke stappen moet je doorlopen wanneer dit het geval is.
Hoe zit het met…
Autoschade en vervangend vervoer
Heeft je auto schade en staat deze nog bij de garage? Dan zul je waarschijnlijk ander vervoer nodig hebben. Op onze pagina vervangend vervoer lees je of je hier via jouw autoverzekering voor in aanmerking komt en waar je rekening mee moet houden.
Dader autoschade onbekend
Is de veroorzaker van de schade onbekend, dan kun je de schade niet op de verzekering van deze onbekende persoon verhalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand doorrijdt na het veroorzaken van een ongeval. Het is dan alsnog mogelijk om in aanmerking te komen voor een vergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer.
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Handige informatie
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!