Vandalisme
Stel je voor: je komt bij je auto en ontdekt krassen op de lak, een ingeslagen ruit, of erger nog, je auto is vernield door vandalisme. Wat moet je dan doen? En vergoeden verzekeraars dit? Op deze pagina beantwoorden we vragen over vandalisme.
Schade aan auto door vandalisme
Wat te doen bij autoschade door vandalisme in vier stappen:
- Neem contact op met de politie: als je schade ontdekt, doe dan altijd aangifte bij de politie. Je hebt meestal een bewijs van aangifte nodig om een schadevergoeding bij je autoverzekering te claimen. Daarnaast heb je de aangifte ook nodig, wanneer je de kosten wilt verhalen op de dader.
- Documenteer de schade: maak foto’s en aantekeningen van de schade. Dit kan van pas komen als bewijs, bij het indienen van een schadeclaim.
- Contacteer je verzekeraar: meld de schade zo snel mogelijk aan de verzekeraar van je auto en volg diens instructies op.
- Denk aan de premie: houd er rekening mee dat het indienen van een schadeclaim kan leiden tot een verlies van schadevrije jaren en een hogere premie. We gaan daar verderop dieper op in.
Autoschade door vandalisme: wat betaalt de verzekering?
Krijg je een vergoeding voor autoschade door vandalisme en zo ja hoe hoog is deze? Dat hangt af van je autoverzekering. In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s beschadigd door vandalisme, maar slechts een klein percentage doet daadwerkelijk aangifte. Dit is zonde, want je hebt vaak recht op vergoeding als je verzekering dit dekt. We zetten de mate van vergoeding per soort autoverzekering voor je op een rij:
WA-verzekering
Een WA-verzekering dekt schade door vandalisme niet. Dit type verzekering is beperkt tot schade die je zelf aan anderen toebrengt.
WA beperkt casco
Deze verzekering biedt deels dekking voor bewust toegebrachte schade, zoals brandschade, ruitschade, diefstal en joyriding.
All risk
De all risk verzekering vergoedt schade door vandalisme, van krassen in de lak tot lekgestoken banden en afgebroken spiegels.
Invloed van vandalisme op schadevrije jaren
Als je schade claimt bij je verzekeraar, kan dit ervoor zorgen dat je schadevrije jaren afnemen. Je gaat dan naar beneden op de bonus/malus-ladder (het systeem dat verzekeraars gebruiken om de hoogte van de premie te bepalen) Dat betekent dat de premie van je autoverzekering omhoog gaat.
Schade zelf betalen
Door de mogelijke invloed van je claim op de schadevrije jaren – en dus op de hoogte van de premie – is het verstandig om eerst een rekensommetje te maken: weegt het bedrag dat je aan schadevergoeding ontvangt wel op tegen de stijging van de premie? Stel dat je schadebedrag 100 euro is, maar je zou daardoor 200 euro premie per jaar meer betalen? Het kan soms voordeliger zijn om bij een kleine schade de kosten zelf te betalen.
Vergelijk en bespaar direct
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.