Vervangend vervoer
Als je om welke reden dan ook zonder auto komt te zitten, wil je natuurlijk het liefst een mooie auto te leen krijgen. Maar wanneer heb je daar eigenlijk recht op? Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over vervangend vervoer.
Leenauto via schadehersteller
Als een schadehersteller jouw auto repareert, dan kun je van het schadeherstelbedrijf vervangend vervoer krijgen. Welke afspraken jouw autoverzekeraar met het schadeherstelbedrijf heeft gemaakt, vind je in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Let goed op, want autoverzekeraars maken niet met álle schadeherstellers afspraken. Als je aanspraak wilt maken op gratis vervangend vervoer, dan zul je de reparatie bij een aangesloten schadeherstelbedrijf moeten laten uitvoeren.
Vervangend vervoer bij total loss
Is schade aan jouw auto technisch gezien niet meer te repareren? Dan is jouw auto total loss verklaard en moet je afscheid nemen van de auto. De vergoeding die je hiervoor krijgt van jouw autoverzekeraar hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten én van de manier waarop de schade is ontstaan. Het kan vaak een aantal weken duren voor de verzekeraar dit allemaal heeft uitgezocht. In de tussentijd kun je gebruikmaken van vervangend vervoer, maar ook dit is afhankelijk van de verzekering die jij hebt afgesloten. Neem hiervoor altijd contact op met je verzekeraar en bekijk goed de polisvoorwaarden, voor je een autoverzekering afsluit.
Vervangend vervoer bij pech
Als je met pech langs de weg staat, ben je blij als je een pechhulpdekking of een pechhulpservice hebt afgesloten. Pechhulp valt onder de aanvullende autoverzekeringen, en is dus geen standaard dekking. Heb je dit wel afgesloten, dan probeert de service jouw auto ter plekke te repareren. Lukt dit niet, dan wordt je auto meegenomen naar de garage en kun je een leenauto krijgen. In de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar kun je precies vinden wanneer je wel of geen recht hebt op pechhulpservice, en daarmee ook op wel of geen vervangend vervoer.
Vervangend vervoer bij diefstal
Wist jij zeker dat jij jouw auto op dat ene plekje had geparkeerd, en daar staat hij nu niet meer? Bel altijd eerst de gemeente om te controleren of jouw auto niet is weggesleept. Is dat niet het geval, dan is jouw auto gestolen. Hoeveel jij van de verzekeraar krijgt uitgekeerd en of jij vervangend vervoer krijgt, hangt af van de autoverzekering die jij hebt afgesloten.
Omdat de auto nog teruggevonden kan worden, wachten verzekeraars ongeveer 20-30 dagen met het uitkeren van de vergoeding. In de tussentijd zit jij zonder vervoer. Heb je een WA-dekking? Dan heb je waarschijnlijk geen recht op een vervangende auto. Bij een all risk autoverzekering regelt jouw verzekeraar vaak wel vervangend vervoer. Twijfel je? Kijk voor de zekerheid nog eens je polisvoorwaarden na.
Is je auto gestolen? Meld dit dan altijd meteen bij de politie en bij de verzekeraar. Dit kan telefonisch (088-0087444) bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV) van de politie. Hier krijg je een vragenlijst waarmee je de diefstal automatisch meldt bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) én jouw eigen autoverzekering. Hoe eerder je een melding maakt, hoe groter de kans dat jouw auto weer wordt teruggevonden.
Ander vervoer in buitenland
Autopech is al vervelend genoeg, laat staan als dit je in het buitenland overkomt. Bij een all risk verzekering behoort pech in het buitenland tot de dekkingen. Voorwaarde is wel dat het land waar je bent op je internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) staat en niet doorgestreept is. In die gevallen helpt jouw verzekeraar je met het regelen van een sleepwagen, garage en reparatie.
Sommige pechhulp in het buitenland kan vergoed worden via de reisverzekering. Hier geldt ook weer dat op welke hulp je recht hebt, afhangt van de dekkingen die je hebt afgesloten. Hoe lang je precies recht hebt op vervangend vervoer, verschilt per verzekeraar. Bij sommige autoverzekeringen krijg je een dag of vier vervangend vervoer, bij de ander dertig dagen. Wij raden je aan dit goed uit te zoeken, voor je op pad gaat in het buitenland.
Vergelijk en bespaar direct
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld € 265 p.j.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.