Beveiliging van je auto | Overstappen.nl

Beveiliging van je auto

Ieder jaar worden er in Nederland duizenden auto’s gestolen. En terwijl een flink deel hiervan gelukkig ook weer wordt teruggevonden, is het beveiligen van je auto geen overbodige luxe. Waar moet je op letten bij het beveiligen van je auto?

Waarom je auto beveiligen?

Het beveiligen van je auto heeft verschillende voordelen. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Diefstalpreventie: beveiligingssystemen verkleinen de kans op autodiefstal aanzienlijk, en ook de kans op auto-inbraak en diefstal van spullen uit de auto wordt door goede beveiliging verlaagd.
  • Lagere verzekeringspremies: veel autoverzekeraars bieden kortingen voor auto’s met erkende beveiligingssystemen.
  • Vereisten autoverzekeraar: wil je een duurdere auto verzekeren? Dan kun je bij veel verzekeraars alleen een WA beperkt casco of all risk verzekering afsluiten wanneer je de juiste autobeveiliging hebt. Dit is dus een vereiste.

Benieuwd hoeveel risico jouw auto loopt om gestolen te worden? Maak dan gebruik van onze gratis autodiefstalcheck en ontvang naast een risicoanalyse handige tips om jouw auto beter te beveiligen.

De risico’s op een rij

Er worden in Nederland duizenden personenauto’s per jaar gestolen. Volgens het CBS waren dit er in 2023 meer dan 6.000, al werd ruim 60% hiervan gelukkig weer teruggevonden.

Hoe worden de meeste auto’s eigenlijk meegenomen of opengebroken? Dit zijn de bekendste risico’s op een rij:

  • Baksteenmethode: autodieven slaan een raam in met een baksteen en nemen waardevolle spullen mee.
  • Slot openbreken: het slot wordt geforceerd met behulp van gereedschap. Sinds de opkomst van keyless entry is deze methode minder gangbaar geworden.
  • Relay attack: criminelen onderscheppen en verlengen het signaal van keyless entry-sleutels om de auto te openen en te starten zonder de sleutel fysiek bij zich te hebben​.
  • OBD-hacking: via de OBD-poort krijgen dieven toegang tot de elektronische systemen van de auto. Zo omzeilen ze de startblokkering en kunnen ze het voertuig meenemen.

Soorten autobeveiliging

Net als geavanceerde diefstalmethoden, bestaan er gelukkig ook meer dan genoeg manieren om je auto te beveiligen. Je hebt hierbij de keuze tussen mechanische en elektrische beveiliging:

Mechanische beveiliging

Mechanische beveiligingssystemen zijn fysieke barrières die autodieven vertragen of afschrikken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stuurslot: een stuurslot vergrendelt het stuurwiel, waardoor de auto onbestuurbaar wordt.
  • Pedaalslot: een pedaalslot blokkeert de pedalen, zodat de auto niet kan wegrijden.
  • Versnellingsbakslot: met een versnellingsbakslot blokkeer je de versnellingspook, waardoor je niet meer kunt schakelen.
  • Wielklem: een wielklem blokkeert één van de wielen, zodat rijden onmogelijk wordt.

Elektronische beveiliging

Elektronische beveiligingssystemen gebruiken technologie om de auto te beschermen. Dit zijn de bekendste voorbeelden van elektronische beveiliging:

  • Startonderbreker: een startonderbreker voorkomt het starten van de auto zonder de juiste sleutel.
  • Autoalarm: wordt er door een sensor beweging aan bijvoorbeeld het slot of de deuren opgemerkt? Dan gaat het autoalarm af en gaan er lichten knipperen.
  • Alarm met hellingshoekdetectie: met hellingshoekdetectie gaat er een alarm af wanneer de auto gekanteld of opgetild wordt. Dit verkleint de kans op wegslepen of diefstal van de wielen.
  • GPS-tracker: een voertuigvolgsysteem (GPS-tracker) volgt de locatie van de auto in real-time. Zo wordt het makkelijker om de auto terug te vinden na diefstal.
  • Keyless entry bescherming: een doosje of hoes blokkeert signalen van keyless entry-sleutels om relay attacks te voorkomen.

Beveiligingsklassen

Welk type beveiliging is nu het allerbeste? De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft verschillende beveiligingsklassen gedefinieerd om aan te geven hoe goed een voertuig beschermd is tegen diefstal. De SCM-beveiligingsklassen (1 t/m 5) worden ook wel alarmklassen genoemd. Hoe hoger de klasse, hoe beter de beveiliging.

Wist je dat alle auto’s vanaf 1998 minimaal zijn voorzien van een startonderbreker? Als je auto dan ook in of na dit jaartal is gebouwd, dan is deze waarschijnlijk minimaal klasse 1 gecertificeerd.

Tips om autodiefstal te voorkomen

Goede beveiliging is een manier om autodiefstal en inbraak te voorkomen, maar er zijn nog veel meer manieren. Dit zijn onze tips om de kans op diefstal te verkleinen:

  • Parkeer op goed verlichte plekken: parkeer op een open parkeerplek met goede straatverlichting. Autodieven gaan graag ongezien en in het donker te werk.
  • Verberg waardevolle spullen: laat geen waardevolle items zichtbaar in de auto liggen; berg ze op in een dichte kofferbak of neem ze mee.
  • Bewaar autosleutels veilig: bewaar je sleutels op een veilige plek, niet in de buurt van de voordeur waar het signaal kan worden onderschept.
  • Bescherm keyless entry-sleutels: gebruik signaalblokkeringstasjes of doosjes om relay attacks te voorkomen.
  • Gebruik beveiligingscamera’s: installeer camera’s bij je woning die op de oprit gericht zijn, om criminelen af te schrikken.
  • Laat ruiten graveren: graveer een uniek nummer (zoals het kenteken) in de ruiten van je auto om de verkoop door criminelen minder aantrekkelijk te maken.

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.