Pechhulp
Als autobezitter heb je kans op autopech. Of het nu opstartproblemen zijn of je hebt een ongeluk gehad; pech is altijd vervelend. Om weer verder te kunnen rijden zal je pechhulp nodig hebben. Hier lees je de belangrijkste informatie over pechhulp.
Soorten pechhulp
Pechhulp is alle hulp die je kunt krijgen als je panne hebt. Denk hierbij aan reparaties ter plekke, vervangend vervoer of het wegslepen van de auto naar de garage. Je kunt op verschillende manieren betalen voor pechhulp:
- je kunt pechhulp afsluiten bij je autoverzekering;
- of je kunt pechhulp via je autodealer afsluiten;
- er zijn aparte pechhulpdiensten waar je een abonnement of lidmaatschap kunt afsluiten;
- je kunt prepaid pechhulp tegoed kopen;
- of je kunt zelf geld opzij leggen en ter plekke betalen.
Pechhulp in het buitenland
Pechhulp in het buitenland is meestal niet opgenomen in de standaard autoverzekering. Als je regelmatig met de auto naar het buitenland gaat voor werk of vakantie, kun je overwegen een verzekering af te sluiten met dekking in het buitenland. De kosten van hulp bij pech in het buitenland kunnen namelijk flink oplopen. Als je (bijna) nooit in het buitenland bent met jouw auto, is deze dekking waarschijnlijk overbodig.
Caravan of aanhangwagen
De kans op autopech is groter als je met een caravan of aanhangwagen achter de auto rijdt. Deze voertuigen vallen daarom niet onder de standaardverzekering; extra voertuigen moet je aanvullend verzekeren.
Pechhulp in eigen woonplaats
Autopech kan natuurlijk ook in je eigen woonplaats voorkomen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat bijna de helft aan pechgevallen in de eigen woonplaats plaatsvinden. In sommige gevallen valt hulp hiervoor niet onder de standaard dekking voor pechhulp in Nederland en moet je dit dus apart meeverzekeren.
Vervangend vervoer bij pech
Als je vanwege pech niet verder kunt rijden met jouw auto, heb je vervangend vervoer nodig. Dit kan een leenauto zijn, maar ook een taxi die je naar huis brengt. Ook deze vorm van pechhulp zit niet altijd standaard in de dekkingen voor pech onderweg. Denk er goed over na of je dus tijdelijk zonder auto zou kunnen, of dat een vervangende auto echt noodzakelijk is.
Ter plekke betalen of liever verzekerd?
Verschillende bedrijven bieden jou de optie om ter plekke te betalen voor pechhulp. Dit wordt ook wel pechhulp zonder abonnement genoemd. Je betaalt dan alleen voor de hulp die je krijgt. RoadGuard van Centraal Beheer is hier een voorbeeld van. Blij dat ik Rij biedt ook losse pechhulp, maar hier betaal je wel jaarlijks een bedrag voor. Een verzekering met pechhulp geeft jou misschien meer zekerheid: je weet waar je aan toe bent als je pech hebt. Welke vorm van pechhulp beter bij jou past is een persoonlijke afweging.
Wie of wat is verzekerd?
Je kunt op verschillende manieren verzekerd zijn voor pechhulp. Dit verschilt per verzekeraar:
- Verzekering op kenteken. Wie er in de auto rijdt maakt niet uit, de pechhulp geldt voor de auto. Handig als je jouw auto deelt met meerdere mensen.
- Verzekering op persoon. Als je meerdere voertuigen hebt is het voordeliger om persoonlijk verzekerd te zijn voor pechhulp.
- Verzekering op gezin. Deel je met jouw gezin of huisgenoten een voertuig? Dan kan het voordelig zijn om per adres verzekerd te zijn voor pechhulp.
Wachttijd pechhulp
Als je met pech op de weg staat, wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden. Verzekeraars zeggen een gemiddelde wachttijd van 35 minuten te hebben, maar dit is altijd afhankelijk van de plek en het tijdstip waarop je pech hebt. Midden in de spits of op een afgelegen plek kan een hulpdienst bijvoorbeeld minder snel ter plekke zijn.
Wat valt niet onder pechhulp?
Sommige vormen van pech met de auto vallen niet onder de dekking voor pechhulp. De verzekeraar zal in die gevallen geen of minder schade uitkeren. Denk hierbij aan vandalisme, schade veroorzaakt door de natuur (vastzitten in sneeuw of blubber), pech door aanrijdingsschade, een lekke band of pech door slijtage of slecht onderhoud. Neem contact op met de verzekeraar en ontdek welke vormen wel of niet onder de dekking vallen.
Pechhulp vergelijken
De meest bekende pechhulp is de Wegenwacht van de ANWB, maar tegenwoordig zijn er meerdere aanbieders van pechhulp, die ook nieuwe vormen van hulp aanbieden. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:
- Allianz Assistance
- ANWB Wegenwacht
- Blij dat ik Rij
- Centraal Beheer
- Route Mobiel Pechhulp
- SOS Pechhulp International
- RoadGuard
Sommige verzekeraars bieden ook autoverzekeringen met aanvullende modules voor autopech:
- Centraal Beheer
- FBTO
- OHRA
- Univé
- Zelf.nl autoverzekering
Deze pechhulp heb je nodig
Welke pechhulp je precies nodig hebt blijft natuurlijk een gok. Wel kunnen we je op weg helpen bij de juiste keuze. Om een duidelijk beeld van jouw situatie te krijgen kan de volgende checklist hulp bieden:
- Ga je regelmatig met de auto naar het buitenland of rijd je alleen in Nederland?
- Heb je een caravan of een aanhangwagen?
- Heeft jouw auto weleens startproblemen?
- Wil je vervangend vervoer bij pech?
- Ben je liever goed verzekerd of wil je alleen betalen als je hulp nodig hebt?
Is pechhulp verplicht bij jouw autoverzekering?
Als autobezitter ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering mag je niet de weg op. Een pechhulpverzekering of een verzekering met een aanvullende module voor pechhulp is niet verplicht. Dit is een persoonlijke keuze waarmee je jezelf kunt indekken tegen eventuele hoge kosten die ontstaan bij pech.
Let op dubbele verzekering
Let erop dat je niet dubbel verzekerd bent voor pechhulp. Ga dus altijd na wat voor jou van toepassing is. In sommige gevallen ben je bijvoorbeeld vanuit de autodealer voor een aantal jaar verzekerd voor pechhulp. Of heb je onlangs een nieuwe autoverzekering met pechhulp afgesloten, terwijl je eigenlijk al jaren lid bent van de ANWB? Dan betaal je dubbel.
Autoverzekering vergelijken
Wil je goed verzekerd zijn en ben je benieuwd welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en kom erachter wat voor jou de meest voordelige verzekering is met de juiste dekking. Neem de checklist door en vul je gegevens in; dan zorgen wij voor een duidelijk overzicht.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.