Elektrische auto verzekeren
Vergelijk autoverzekeringen voor je elektrische auto en bespaar gemiddeld €265,- per jaar.
Waarom kiezen voor Overstappen.nl?
11 jaar aan ervaring
Bij ons kan je sinds 2013 een groot aanbod autoverzekeringen vergelijken.
100% onafhankelijk
Wij zijn als vergelijker volledig onafhankelijk. Zo beïnvloeden we de uitkomsten van de vergelijker niet.
Deskundig advies
Ontvang persoonlijk advies van onze WFT- gecertificeerde klantenservice.
Welke dekking past bij mijn elektrisch auto?
Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit drie soorten dekkingen: een WA-verzekering, WA beperkt casco, en een allrisk autoverzekering. Het verschil tussen deze dekkingen ligt in wat er precies gedekt is. Kort gezegd dekt een WA-verzekering alleen schade aan anderen. Bij een WA beperkt casco ben je daarnaast ook gedekt voor diefstal of inbraak, ruitschade, en schade door storm of brand. Een allrisk verzekering dekt alle soorten schade, inclusief schade door eigen toedoen en vandalisme.
Omdat elektrische auto’s meestal een hoge waarde hebben en de reparatiekosten hoog zijn, is het verstandig om minimaal een casco verzekering af te sluiten. Een WA beperkt casco verzekering wordt doorgaans aanbevolen voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud. Een all risk dekking is een goede keuze voor auto’s tot 6 jaar. In deze periode is je auto namelijk het meest waard, waardoor een uitgebreide dekking belangrijk is.
Waar kun je een elektrische auto verzekeren?
Heb je een elektrische auto gekocht? Je kunt bij vrijwel iedere autoverzekeraar terecht om deze te verzekeren. Sterker nog, sommige verzekeraars bieden een speciale dekking aan voor elektrische auto’s. Ze vergoeden bijvoorbeeld schade aan je laadpaal of laadkabel.
Ben je gestrand met een lege accu? Dan kun je bij veel verzekeraars pechhulp krijgen. Door onverwachte weersomstandigheden kan deze namelijk weleens eerder leeg zijn dan gepland. Vooral kou heeft veel invloed op een accu. Kun je bijvoorbeeld in de zomer 350 kilometer rijden met een volle accu, dan kan dit in de vrieskou zomaar 100 kilometer minder zijn.
Tesla verzekeren
Een bekende elektrische autobouwer is Tesla. Het is jammer genoeg erg lastig om je auto te laten verzekeren. De ingebouwde beveiliging van een Tesla wordt als slecht gezien. Hierdoor krijgt Tesla een lage beveiligingsklasse, wat een hoog risico met zich meebrengt voor diefstal. Meestal kan je wel een WA-verzekering afsluiten, alleen ben je dan alleen gedekt voor schade aan anderen.
Is een elektrische autoverzekering duurder dan een gewone autoverzekering?
De premie van een autoverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Een belangrijk aspect is de aanschafprijs van de auto. Elektrische auto’s zijn vaak duurder in aanschaf dan traditionele benzine- of dieselauto’s. Wordt een elektrische auto gestolen of raakt deze total-loss? Dan is de verzekeraar een hoger bedrag kwijt dan bij veel andere auto’s. Dit is één van de redenen waarom een elektrische autoverzekering duurder uitpakt dan een gewone autoverzekering.
Naast de auto zelf, zijn ook de onderdelen van elektrische auto’s vaak duurder. Het repareren van geavanceerde technologie kost de verzekeraar meer dan het repareren van veel benzine- en dieselauto’s en ook dit draagt bij aan een verhoogde premie.
Heb je een relatief nieuwe elektrische auto? Overweeg dan om een nieuwwaarderegeling aan je autoverzekering toe te voegen. Deze regeling dekt de volledige aanschafprijs van je auto bij total-loss of diefstal in de eerste jaren na aankoop.
In 4 stappen een autoverzekering voor je elektrische auto
Vergelijk autoverzekeringen en stap over in vier eenvoudige stappen.
-
Stap 1
Vul je gegevens in
-
Stap 2
Kies je gewenste dekking
-
Stap 3
Vergelijk autoverzekeringen
-
Stap 4
Vraag je nieuwe autoverzekering aan
Overzicht autoverzekering dekkingen
Als je autoverzekeringen gaat vergelijken dan is het belangrijk om te weten welke dekking je nodig hebt voor jouw auto. Er zijn drie basisdekkingen waar je uit kunt kiezen: WA, WA + beperkt casco en All risk. Wij leggen per basisdekking uit waarvoor je verzekerd bent.
WA-verzekering
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA + beperkt casco
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
All risk
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Aanvullende verzekeringen
Naast de basisdekking van de autoverzekering heb je de mogelijkheid om een aanvullende verzekering aan te gaan. Dit doe je altijd nadat je een WA/WA+/Allrisk- dekking gekozen hebt. Je kunt bij de meeste autoverzekeraars kiezen uit de volgende aanvullende autoverzekeringen:
Inzittendenverzekering
Met een schadeverzekering inzittenden ben je verzekerd voor letsel- en materiële schade die jij of je passagiers oplopen bij een ongeval.
Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij geschillen over de autoverzekering, zoals de schuldvraag bij een ongeval.
Ongevallenverzekering
Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
No-claimbeschermer
Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar.
Pechhulp
Met een pechhulpverzekering wordt hulp bij autopech vergoed, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu.
Accessoiredekking
Met een accessoiredekking ben je gedekt voor schade en diefstal van je accessoires, die zich in of rondom je auto bevinden.
Speciale regelingen
Naast de aanvullende dekkingen kun je meestal kiezen uit een aantal speciale regelingen. Koop je een nieuwe auto? Dan kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan is een aanschafwaarderegeling een optie. Bovendien kun je kiezen voor een accessoiredekking als je kostbare accessoires in of rondom je auto hebt.
Wist je dat met een accessoiredekking ook gedekt bent voor accessoires die na de fabriek zijn toegevoegd aan je auto. Denk dus aan een gehuurde accu, draagbare oplader, banden, velgen, audiosystemen en digitale dashboards. Je laadkabel valt meestal wel onder de dekking van je autoverzekering (behalve bij een WA-dekking).
Tips voor het verzekeren van een elektrische auto
Hieronder een aantal tips, waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een verzekering voor je elektrische auto.
Premieberekening van een autoverzekering
Verzekeraars baseren de hoogte van je premie aan de hand van verschillende factoren, waaronder:
- De woonplaats van de hoofdbestuurder.
- Hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en daarmee de no-claimkorting die je ontvangt. Meestal hangt dit ook samen met de leeftijd van de bestuurder.
- De dekking die je kiest.
- De aanvullende dekkingen die je afsluit. Zoals een schade-inzittenden verzekering, ongevallen-inzittendenverzekering, pechhulp, rechtsbijstand en een no-claimbeschermer.
- Verder kan je ook een aantal speciale regelingen afsluiten als een nieuwwaarderegeling, aanschafwaarderegeling en accessoiredekking. Bij een nieuwwaarderegeling ontvang je voor je nieuwe auto de nieuwwaarde terug bij total loss of diefstal. Als je een tweedehands auto hebt, ontvang je de aanschafwaarde met een aanschafwaarderegeling.
- De beveiliging van de auto.
Verschillende soorten elektrische auto’s
Volledig elektrisch of hybride? Er bestaan verschillende soorten elektrische auto’s:
Autoverzekering voor elektrische auto’s vergelijken
Op zoek naar een autoverzekering voor jouw elektrische auto? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken de dekking en premie van de beste autoverzekeringen voor je. Zo hoef jij deze vergelijking niet te maken, en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.
Veelgestelde vragen
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Handige informatie
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.