Joodse uitvaartverzekering | Overstappen.nl

Joodse uitvaartverzekering

Joodse uitvaartverzekeringen 2024

Op zoek naar een verzekering voor een joodse uitvaart? De onderstaande verzekeringen zijn hier geschikt voor. Lees op de pagina meer over een joodse uitvaart, ook wel ‘lewaja’ genoemd. Vanwege de specifieke rituelen en de sobere invulling van een joodse uitvaart is het advies om een kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten. Hierbij heb je een stuk meer vrijheid wat betreft keuzes voor de gehele uitvaart.

Ga snel naar

Het is in Nederland voor (bijna) iedereen mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Iedereen heeft de keuze uit dezelfde soort uitvaartpolissen, maar niet iedereen heeft dezelfde wensen. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijke uitvaartpolissen voor een joods afscheid en op welke onderwerpen een jood kan letten bij het uitzoeken en afsluiten van een joodse uitvaartverzekering.

Wat is een joodse uitvaartverzekering?

Een joodse uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van een joodse begrafenis dekt. Afhankelijk van het soort verzekering, kan de begrafenis in Nederland of het buitenland plaatsvinden. Deze uitvaartverzekering dekt onder andere het ritueel wassen, het regelen van een vurenhouten kist zonder bekleding en het sluiten van het graf. Iedere Joodse gemeenschap verzorgt het afscheid grotendeels zelf. Een joodse uitvaartverzekering zorgt er dus voor dat de uitvaart kan voldoen aan de gebruiken en wensen van de joodse cultuur.


Joodse begrafenis rituelen

Vanuit het Jodendom is het van oorsprong gebruikelijk om te kiezen voor een sobere begrafenis. Vanwege het geloof in de lichamelijke wederopstanding is cremeren van oorsprong verboden, maar steeds meer liberale joden kiezen er nu wel voor.

Vastellen van de dood

Als het moment van overlijden dichtbij komt, zal de stervende nooit alleen gelaten worden. Het bezoeken van een stervende wordt zelfs gezien als een heilige plicht. Het vaststellen van overlijden wordt gedaan door het plaatsen van een watje of veer onder de neus. Bij de overledene wordt een kaars aangestoken die dag en nacht blijft branden, tot aan de begrafenisceremonie.

Rituele wassing

Meteen na het overlijden worden de ogen van de overledene gesloten en na het plaatsen van de armen langs het lichaam wordt het geheel bedekt met een wit laken. In plaats van het wassen van het lichaam volgt een rituele wassing met bijbehorende rituelen. 
Leden van de Joodse gemeenschap verzorgen deze rituele wassing. De overledene wordt in een onbewerkte houten kist gelegd en er wordt wat aarde uit Israël gestrooid waarna de kist wordt gesloten

Joodse grafkist

De grafkist bij een joodse uitvaart is zeer eenvoudig en bevat geen versiersels, alle kisten lijken hierdoor op elkaar. Voor de Joodse wet is iedereen gelijk en hierdoor is er geen verschil tussen rijkdom of armoede. Om dezelfde reden worden er ook geen bloemen neergelegd op of bij de grafkist. Dit ritueel komt vanuit de volgende joodse gedachte: “Met lege handen komt men op de wereld en met lege handen verlaat men de aarde ook weer.”
De grafkist wordt altijd richting het oosten begraven, richting de Tempel van Jeruzalem.

Lofrede

Vaak houdt een rabbijn of familielid de lofrede. Als teken van rouw wordt er weleens tijdens de dienst door de meest betrokken nabestaanden een scheur in een kledingstuk gemaakt. Dit komt uit een verhaal uit het geloof en is een teken van verdriet. Verder bestaat de dienst uit een combinatie van psalmen en gebeden.

Eeuwige grafrust

Speciale Joodse begraafplaatsen garanderen eeuwige grafrust. Eeuwige grafrust is belangrijk voor alle joden. Orthodoxe joden geloven in de wederopstanding van overledenen waarbij lichaam en ziel opnieuw met elkaar worden verenigd. Liberale joden geloven in de eeuwigheid van de ziel en daarom is eeuwige grafrust een vereiste. Om nabestaanden te laten weten dat de overledene niet vergeten wordt laten bezoekers een steentje achter op het graf.

Rouwperiode

Tijdens het uitvaartproces is er nog geen ruimte voor rouw en verdriet, vanwege respect voor de dode. Na de begrafenis is de rouwperiode echter van grote betekenis. Tijdens de Sjivve worden nabestaanden gesteund en komen er een week lang iedere avond mensen naar de woning van de overledene en er wordt intensief gebeden en getroost. Ook bieden kennissen, vrienden en familie een ‘maaltijd van herstel’ aan, bestaande uit ei en brood.


Welke uitvaartverzekering?

Vanwege de sober vormgegeven uitvaart is een standaard begrafenis of crematie niet wenselijk. Bij natura uitvaartverzekeringen zijn bloemen en een mooie kist vaak standaard meeverzekerd, daarom is de keuze voor deze soort uitvaartverzekering minder geschikt. Om een optimale keuzevrijheid in het bedrag te hebben kiezen veel Joodse mensen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Zo weet je zeker dat je niet betaalt voor bepaalde dingen waar je toch geen gebruik van maakt. De verzekeraars die een kapitaal uitvaartverzekering aanbieden zijn Dela, A.S.R. en De Laatste Eer.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Jean-Paul wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder op BNR.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.