Wilsbeschikking | Overstappen.nl

Wilsbeschikking

Een laatste wilsbeschikking is een document waarin je aangeeft wat je wensen zijn wat betreft je nalatenschap en uitvaart. De wilsbeschikking wordt ook wel eens wilsverklaring of uitvaartcodicil genoemd. Het is niet verplicht om een wilsbeschikking te hebben, maar het kan veel rust geven voor de nabestaanden.

Het schrijven van een wilsbeschikking

Een wilsbeschikking opstellen is eenvoudig en je hebt er ook geen notaris bij nodig. Het document is echt bedoeld als handig document om de nabestaanden te helpen keuzes te maken. Het is aan te raden om de wilsbeschikking met iemand anders op te stellen, zodat diegene weet van het bestaan en kan toezien dat de geschreven wensen (voor zover mogelijk) nageleefd kunnen worden. Deel daarom ook een exemplaar met die persoon en eventueel ook met andere nabestaanden.

Er staan op internet verschillende voorbeelden van een wilsbeschikking. Deze kan je gewoon printen en daarna met pen invullen. Wat je er allemaal inzet is aan jou, wat punten die vaak voorkomen worden hieronder genoemd.

In de wilsbeschikking staan onder andere gemaakte keuzes wat betreft begraven, cremeren of het lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Ook andere zaken zoals de muziek tijdens de uitvaart komen aan bod. Hoe persoonlijke spullen verdeeld dienen te worden kan er ook in staan, net zoals wachtwoorden van computers en dergelijke voor de digitale nalatenschap. Zaken als wie de auto en het huis erft dienen in een testament vastgelegd te worden.

Inhoud wilsbeschikking

In de wilsbeschikking mag je zo gedetailleerd zijn als je wil. Hoe duidelijker het allemaal opgeschreven staat, hoe duidelijker voor de nabestaanden is wat je wilde.
De volgende gegevens staan in ieder geval vermeld in een wilsbeschikking:

  • persoonsgegevens
  • een van de nabestaanden als opdrachtgever voor de uitvaart
  • de gewenste uitvaartverzorger
  • keuze tussen begraven, cremeren of lichaam ter beschikking stellen
  • naam van de uitvaartverzekering
  • omvang en locatie van de uitvaart en andere zaken zoals rouwbrieven en condoleance
  • de financiële gegevens

Is een wilsbeschikking rechtsgeldig?

Of de wilsbeschikking rechtsgeldig is, heeft met een paar eisen te maken. Het document moet met de hand geschreven zijn en het document moet voorzien zijn van een datum, volledige naam en handtekening. Het digitaal invullen van het document is makkelijker, maar hierdoor is het document dus niet rechtsgeldig.

Als de wensen veranderen is het belangrijk om het oude document te vernietigen en het nieuwe document op te stellen en te delen met de nabestaanden die het document hadden.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Jean-Paul wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder op BNR.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.