Inboedelverzekering diefstal
Diefstal en schade door inbraak zijn standaard meeverzekerd in de basisdekking van de inboedelverzekering. Voor het claimen van schade door diefstal en inbraak heb jij dus geen all risk dekking nodig. Om fraude te voorkomen eisen verzekeraars wel dat je altijd aangifte doet bij de politie voordat je de schade claimt. Daarna kun je de schade claimen bij de inboedelverzekeraar. Maak een gedetailleerde lijst van de gestolen spullen. Zorg ervoor dat je alle gestolen items nauwkeurig documenteert, inclusief beschrijvingen, serienummers (indien van toepassing) en de geschatte waarde van elk item. Hoe meer details je kunt verstrekken, hoe sneller en soepeler het claimproces zal verlopen.
Diefstal en inbraak woning
Voor zowel diefstal met schade door de inbraak als insluiping kun je terecht voor vergoeding vanuit de inboedelverzekering.
Schade door de inbraak
Tikt een dief een raam in om binnen te komen of forceert diegene het slot van de deur? Ook de schade die ontstaat door de inbraak kan je claimen bij je inboedelverzekeraar. Ook schade die ontstaan is door een poging tot inbraak kun je claimen.
Diefstal zonder braaksporen
Soms gaat een dief er met jouw spullen vandoor zonder dat er inbraakschade ontstaat. Denk aan binnenkomst door een open raam of gewoon via de deur terwijl jij even boven was. Dit noemen verzekeraars insluiping en is in de meeste gevallen ook verzekerd via de inboedelverzekering. Insluiping in een van jouw bijgebouwen, zoals de schuur of het tuinhuis, wordt vaak alleen vergoed als het gebouw op slot zat. Sporen van inbraak zijn dus nodig. Toch kan de vergoeding verschilen per verzekeraar, check daarom altijd de polisvoorwaarden.
Diefstal buitenshuis
Voor diefstal van jouw inboedel die buiten het huis plaatsvindt, gelden vaak andere voorwaarden. Voor gestolen spullen buitenshuis heb je vaak een aparte kostbaarheden buitenshuisverzekering nodig.
Diefstal op vakantie
Worden jouw spullen gestolen in het buitenland? Raadpleeg dan de reisverzekering.
Diefstal auto
Worden jouw spullen gestolen uit jouw auto? Het verschilt per situatie en verzekeraar wat je dan moet doen. In sommige gevallen gaan verzekeraars ook over op vergoeding als de auto voor de deur stond. Bij andere verzekeraars heb je een buitenshuisverzekering nodig. Andere verzekeraars verwijzen je door naar de autoverzekering. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.
Vergoeding diefstal en inbraak
Verzekeraars vergoeden de schade van de gestolen spullen vaak tot een bepaalde hoogte. Bij sommige voorwerpen is er ook een extra dekking nodig of geldt er een maximale vergoeding. Het is goed om te weten dat verzekeraars vaak naar de nieuwwaarde en de dagwaarde van spullen kijken om te bepalen wat zij vergoeden. Daarbij geldt er vaak een eigen risico.
Sieraden
Zijn je waardevolle sieraden gestolen uit je huis? Het is goed om te weten dat verzekeraars vaak een maximumbedrag hanteren voor gestolen sieraden. Je kunt het te verzekeren bedrag vaak verhogen door meer premie te betalen.
Mobiele elektronica
Voor dure spullen, zoals mobiele elektronica, keren verzekeraars vaak een maximumbedrag uit. Vaak geldt er ook een eigen risico. Je kunt het te verzekeren bedrag vaak verhogen door meer premie te betalen.
Contant geld
Heeft een dief contant geld van jou gestolen tijdens de inbraak? Het verschilt per situatie en verzekeraar wat je vergoed krijgt. Sommige verzekeraars sluiten papieren geld en cadeaubonnen uit van de dekking. In andere gevallen geldt er een maximumbedrag.