Lekkage: welke verzekering?

Schade door lekkage valt in bepaalde gevallen onder een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een aparte verzekering voor lekkage bestaat dus niet. Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Lekkage in huis verzekering

Een lekkage met schade als gevolg wil niemand. De kosten van de reparatie kunnen flink oplopen en je moet wellicht ook het behang, de vloerbedekking, je meubels en andere zaken vervangen. Het is daarom handig als je je verzekert tegen waterschade door een lekkage. Voor schade aan je spullen in je woning heb je een inboedelverzekering nodig. Voor schade aan de structuur van jouw woning sluit je een opstalverzekering af.

Verzekeraars kijken bij het vergoeden van schade door lekkage goed of jij de lekkage had kunnen voorkomen. Is dat het geval? Dan krijg je waarschijnlijk geen vergoeding. Je krijgt waarschijnlijk vergoeding bij een:

  • lekkage als gevolg van het kapotvriezen van cv- of waterleidingbuizen;
  • lekkages veroorzaakt door neerslag en indirecte neerslag;’
  • lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of daarop aangesloten installaties;
  • lekkage van daken of dakgoten.

Onder welke verzekering valt lekkage?

Ben je op zoek naar een lekkage verzekering, dan kom je uit bij een opstalverzekering of inboedelverzekering. Hieronder lichten we per dekking toe wanneer lekkage verzekerd is. Houd in je achterhoofd dat alle verzekeraars andere voorwaarden hanteren als het gaat om lekkage, kijk daarom goed in de polisvoorwaarden van de verzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Opstalverzekering lekkage

De opstalverzekering dekt de schade aan alles wat bij je woning hoort, zoals een keuken en de badkamer en de bijbehorende onroerende goederen, zoals schuttingen, leidingen, zonnepanelen, de schuur en centrale verwarming. Woon je in een huurwoning? Neem dan contact op met de eigenaar van de woning, deze zal de opstalverzekeraar berichten.

Inboedelverzekering lekkage

Voor waterschade door een lekkage aan inboedel in je huis heb je een inboedelverzekering nodig. Net zoals de opstalverzekering dekt de inboedelverzekering de schade als gevolg van lekkage die ontstaat door neerslag, indirecte neerslag en leidingwater. Onder de inboedel vallen alleen spullen die losstaan van de woning, zoals een bank, tafels of apparatuur.

Heb je schade als gevolg van lekkage bij de buren en woon je in een niet-vrijstaand huis, zoals een twee-onder-eenkapwoning, appartement of rijtjeshuis? Ook deze schade is gedekt. Informeer bij je buren of zij de lekkage ook opgemerkt hebben en of ze er al stappen hebben ondernomen. Neem daarna contact op met je opstal- of inboedelverzekeraar. Als de oorzaak inderdaad bij je buren ligt, dan regelen jouw verzekeraar en de verzekeraar van je buren dit onderling.

Voorbeelden verzekering lekkage: wat wordt er wel en niet gedekt?

Of een inboedelverzekeraar of opstalverzekeraar overgaat tot vergoeding ligt aan een aantal factoren. In ieder geval moet de schade door de lekkage altijd onvoorzien zijn. We zetten een aantal voorbeelden voor je op een rijtje:

Voorbeelden wel gedekt door lekkage verzekering

  • Je hebt een verstopte afvoer en je toilet stroomt over. De schade hiervan is gedekt.
  • Je boort per ongeluk een gat in de waterleiding en het water stroomt uit de muur. Zowel het hak- en breekwerk, het repareren van de leiding en de schade als gevolg van het uitstromend water zijn gedekt.
  • Door de vorst is de waterleiding gesprongen en er ontstaat waterschade aan de vloer. Zowel het hak- en breekwerk als het repareren van de leiding en de vloer zijn gedekt.

Voorbeelden niet gedekt door lekkage verzekering

  • Je laat de wasbak vollopen en vergeet de kraan uit te zetten.
  • Je laat een bloempot vallen, er ontstaan vochtplekken op je houten vloer en het hout verkleurt.
  • Je hebt waterschade door slecht kitwerk of kapotte voegen in de badkamer. Het bijhouden van kitnaden en voegwerk valt onder onderhoud van je woning en is daarom niet gedekt bij een lekkage verzekering.

Lekkage soms uitgesloten

Een aantal vormen van lekkages worden niet gedekt door de verzekering. Denk hierbij aan lekkage door:

  • Nalatigheid. Heeft het erg hard geregend en ontstaat er schade doordat je het raam open hebt laten staan, dan wordt dit niet vergoed.
  • Overstromingen. Ontstaat de schade door een dijkdoorbraak, dan dekken alle standaard opstalverzekeraars dit niet.
  • Achterstallig onderhoud. Heb je bijvoorbeeld de dakgoot niet goed onderhouden en ontstaat hierdoor lekkage, dan wordt dit niet gedekt.

Wat te doen bij een lekkage?

Heb je er alles aan gedaan om lekkage te voorkomen, maar ontstaat er onverhoopt toch schade in of aan je huis door lekkage? Doe dan het volgende:

  1. Schakel het water zo snel mogelijk uit. Heb je lekkage ontdekt, zet dan als eerste de watertoevoer stop. Op die manier wordt de lekkage niet nog erger.
  2. Probeer achter de bron te komen. Een lekkage kan verschillende bronnen hebben, dus de bron identificeren kan lastig zijn. Een loodgieter kan je hierbij helpen.
  3. Verwijder het overtollige water. Hoe langer het overtollige water van de lekkage in je huis is, hoe meer schade het zal veroorzaken. Voor kleine hoeveelheden gebruik je een nat-droog vacuüm en voor grote hoeveelheden moet je wellicht een pomp huren.
  4. Start het uitdrogingsproces. Na ongeveer 24 tot 48 uur ontwikkelen schimmels zich. Om dit te voorkomen moet je zo snel mogelijk het uitdrogingsproces starten zodat je de schade van de lekkage beperkt.
  5. Neem contact op met je verzekering die de schade door de lekkage dekt. Leg de situatie uit en geef aan wat je zelf voor maatregelen hebt genomen. De lekkage verzekering, oftewel de inboedel- of opstalverzekering zal aangeven wat er gedekt wordt.

Tips om lekkage te voorkomen:

Probeer lekkage altijd te voorkomen: voorkomen is beter dan genezen. Voorkom lekkage in je woning met deze tips:

  • Laat een aantal keer per jaar je dak inspecteren en eventueel repareren zodat er geen daklekkage ontstaat.
  • Maak na een paar droge dagen in het najaar je dakgoot schoon. Bladeren en vuil verstoppen en verzwaren je dakgoten.
  • Check of er overhangende takken van bomen rondom je huis hangen en verwijder deze. Zo kunnen ze geen schade aan je woning of dak veroorzaken.
  • Check regelmatig de kitnaden, bijvoorbeeld bij het doucheputje. Kitnaden die niet goed meer hechten, gaan lekken. Zo voorkom je lekkage in de badkamer.
  • Controleer het voegwerk, scheuren hierin kunnen lekkage in de keuken en badkamer veroorzaken.
  • Wees voorzichtig met chemische ontstoppers. Sommige zijn zo agressief, dat ze lekkage veroorzaken.
  • Sluit als het in de winter gaat vriezen de buitenkraan af, zodat deze niet bevriest en knapt.

Verzeker lekkage met een woonverzekering

Ben je op zoek naar een verzekering die lekkage dekt? Ga dan na of je een inboedelverzekering of een opstalverzekering nodig hebt. Een inboedelverzekering is altijd aan te raden, een opstalverzekering raden we aan als je een koophuis hebt.

Vul je gegevens in onze vergelijker in, check de verschillende voorwaarden en maak een keuze voor de verzekering die het beste bij jou past om waterschade te verzekeren. Wil je zowel je inboedel als je opstal verzekeren? Ga dan voor de gecombineerde woonverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.