Auto uitlenen: hier moet je op letten

Het lijkt zo makkelijk. Een vriend leent je auto om een aantal spullen te vervoeren of de oppas haalt de kinderen op van school in jouw auto. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering? Blijft je autoverzekering geldig wanneer je je auto uitleent?

Is je auto verzekerd tijdens het uitlenen?

Ook wanneer je je auto uitleent, blijft je autoverzekering doorgaans gewoon geldig. Een autoverzekering geldt namelijk voor een auto en is niet volledig persoonsgebonden.

Wel gelden er natuurlijk een aantal voorwaarden. Zo moet de bestuurder ouder zijn dan 18 jaar en over een geldig rijbewijs beschikken. Controleer voordat je je auto uitleent altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar even. Zo voorkom je dat je auto per ongeluk onverzekerd de weg op gaat.

Je auto uitlenen voor een langere tijd

Wanneer je je auto één of twee keer aan iemand uitleent, hoef je dit niet bij de verzekeraar op te geven. Gaat het echter om uitlenen voor een langere periode of rijdt een vast persoon vaker in jouw auto? Dan moet je deze persoon als regelmatige of tweede bestuurder opgeven bij de verzekeraar.

Verzekeraars gebruiken een aantal gegevens van de regelmatige bestuurder om de premie te berekenen. Denk bijvoorbeeld aan:

Een wijziging in regelmatige bestuurder kan dus een wijziging in premie betekenen.

“Leen je je auto voor een langere periode uit? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan je verzekeraar. Doe je dit namelijk niet, dan kun je problemen krijgen bij een eventuele schadeclaim.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De auto uitlenen aan gezinsleden

Van de meeste autoverzekeraars mag je als gezin een auto delen, zolang alle gezinsleden staan ingeschreven op hetzelfde adres als de (hoofd)verzekerde. Wel moeten alle bestuurders natuurlijk een geldig rijbewijs hebben.

Leent je kind af en toe de auto? Ook dit is geen probleem. Echter, wanneer je kind de auto vaker gebruikt dan jijzelf, dan moet deze worden opgegeven als regelmatige bestuurder. De kans op schade ligt bij jongeren onder de 26 jaar namelijk groter, en daar hoort helaas vaak een hogere premie bij.

De auto uitlenen aan familie buiten het gezin

Voor het uitlenen van de auto aan familie buiten het gezin gelden bij de meeste verzekeraars geen speciale regels. Controleer daarom altijd de polis voordat je je auto aan een neef, nicht, oom of tante meegeeft. Maak goede afspraken en geef het aan je verzekeraar door als je je auto voor een langere periode uitleent.

De risico’s van het uitlenen van je auto

Waarom is het maken van goede afspraken nu zo belangrijk? Dit zijn de belangrijkste risico’s die bij het uitlenen van je auto komen kijken:

Verhoogd risico op schade

Over het gedrag van een ander heb je geen controle. Maakt een ander een lange rit met je auto, dan kan dit het risico op schade verhogen. Helemaal wanneer deze persoon jouw auto nog niet goed kent of minder rijervaring heeft.

Juridische aansprakelijkheid

Als de lener met jouw auto een ongeluk veroorzaakt waarbij anderen gewond raken of eigendommen worden beschadigd, ben jij als eigenaar van de auto juridisch aansprakelijk.

Mogelijke verhoging van de verzekeringspremie

Veroorzaakt iemand anders met jouw auto schade en dien je een claim in bij de verzekeraar, dan kan het zijn dat jouw verzekeringspremie omhoog gaat.

No-claimkorting

Ieder jaar dat jij schadevrij rijdt, stijgt je no-claimkorting. Veroorzaakt iemand anders met jouw auto schade, dan raak je deze korting kwijt. Dit is de reden waarom je premie bij schade omhoog kan gaan.

Afspraken met de bestuurder

Wil je de bovenstaande risico’s zoveel mogelijk beperken? Dan is het aan te raden om duidelijke afspraken te maken met de persoon die met jouw auto de weg op gaat. Overweeg een schriftelijke overeenkomst op te stellen, waarin staat dat de lener verantwoordelijk is voor het betalen van het eigen risico bij schade, eventuele boetes, bijkomende kosten en pech onderweg.

Leg daarnaast ook vast dat de lener eventuele verhogingen in de verzekeringspremie als gevolg van een schadeclaim betaalt. Zo voorkom je verrassingen en kunnen beide partijen de auto met een gerust hart delen.

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

We hebben het hierboven al een paar keer aangegeven: jouw verzekeraar betaalt doorgaans de schade, ook wanneer een lener in jouw auto rijdt. De exacte dekking hangt echter af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten:

  • WA-verzekering: de WA-verzekering dekt alleen schade die jij of de lener met jouw auto toebrengt aan anderen of andermans eigendommen. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan wordt schade aan je eigen auto dus niet gedekt.
  • WA beperkt casco: de WA beperkt casco verzekering dekt schade aan anderen, maar ook bepaalde schade aan je eigen auto. Denk aan brand-, of stormschade en diefstal.
  • All risk: de all risk verzekering dekt alle bovenstaande schade, plus schade die jij of de lener per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan schade door een aanrijding.

Voor de kosten die niet door de verzekering gedekt worden, ben jij als eigenaar altijd verantwoordelijk. Hou hier rekening mee wanneer je je auto uitleent en zorg ook dat de lener zich hiervan bewust is.

Leenautoverzekering

Naast de bovenstaande dekkingen, bieden sommige verzekeraars ook speciale leendiensten of -verzekeringen aan. Een leenautoverzekering is een verzekering die je voor een korte periode kunt afsluiten om je auto extra te verzekeren wanneer je deze uitleent aan iemand buiten je gezin. Leenautoverzekeringen bieden een stukje extra zekerheid voor jou, maar ook voor de lener.

Bij deze verzekeraars kun je in 2025 een leenautoverzekering afsluiten:

Verhuren versus uitlenen

Let op! Uitlenen is niet hetzelfde als verhuren. Bij uitlenen geef je je auto tijdelijk mee aan een familielid, vriend of kennis zonder dat je hier geld voor ontvangt. Krijg je betaald, dan valt de regeling onder verhuur en zijn veel autoverzekeringen niet meer geldig.

Als je van plan bent je auto te verhuren via bijvoorbeeld een deelplatform zoals MyWheels of Snappcar, heb je hier een speciale autoverzekering voor nodig. Voor SnappCar is dit bijvoorbeeld Allianz en voor MyWheels Centraal Beheer.

Bespaar op je autoverzekering

Of je je auto nu wel of niet uitleent, je hebt altijd een goede autoverzekering nodig. Benieuwd welke dekking en premie voor jou het voordeligst zijn? Maak dan een vergelijking met Overstappen.nl. Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.