Wat is autoschade?
Autoschade kan variëren van kleine krassen tot ernstige schade waardoor een auto total loss wordt verklaard. In het geval van schade is het belangrijk om goed te handelen. Dit betekent dat je de schade documenteert, indien nodig je verzekeraar informeert en het schadeformulier goed invult. Verder op deze pagina vertellen we je hier meer over.
Soorten autoschade
Autoschade is altijd vervelend, maar er zit veel verschil in de soorten autoschade. Ben je op zoek naar informatie over een specifieke schade? Klik dan op een van de schades hieronder. Als je meer wilt weten over schade in het algemeen en welke dekking welke schade vergoedt, lees dan verder.
Verzekering en schadevergoeding
Niet alle schade wordt automatisch vergoed door de verzekering. In veel gevallen leidt een schadeclaim daarnaast tot een hogere premie. Schade claimen zorgt er namelijk voor dat jouw schadevrije jaren dalen. Dit heeft invloed op jouw no-claimkorting. De verzekering dekt de volgende gevallen:
Daarnaast zijn er nog extra regelingen zoals Schadegarant, een netwerk van schadeherstelbedrijven dat samenwerkt met verzekeraars. Voor schade door een onbekende of onverzekerde dader kan het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst bieden. In sommige gevallen wordt er een schade-expert ingeschakeld om de reparatiekosten te bepalen, vooral bij grote schadeclaims.
Autoschade melden: Wat moet je doen?
Bij autoschade is het verstandig om foto’s te maken van de schade en de situatie ter plekke. Dit helpt bij het claimen van de schade bij je verzekeraar. Vul daarna het schadeformulier in, zelfs als er geen andere partij bij betrokken is, zoals bij eenzijdige autoschade. Dit dient als bewijs voor de schadeafhandeling. Ook getuigenverklaringen kunnen nuttig zijn, vooral wanneer onduidelijk is wie de schuldige is. Meld daarna de schade bij je verzekeraar. Dit kan vaak online of telefonisch. Rijdt de tegenpartij door? Probeer dan het kenteken te noteren, getuigen te zoeken en aangifte te doen bij de politie.
Schadeherstel en vervangend vervoer
Om je auto te repareren zijn er verschillende schadeherstelbedrijven waar je terecht kunt. Door naar een erkend herstelbedrijf te gaan, kun je korting krijgen via je verzekeraar. In sommige gevallen heb je recht op vervangend vervoer, afhankelijk van je polisvoorwaarden en de duur van de reparatie. De kosten van schadeherstel kunnen variëren. Houd er ook rekening mee dat je soms een deel zelf moet betalen, afhankelijk van je eigen risico.
Schadeformulier invullen: Hoe werkt het?
Het Europees Schadeformulier wordt in heel Europa gebruikt om de details van een verkeersongeval vast te leggen. Het correct invullen hiervan is van belang voor een snelle schadeafhandeling. Als er een tweede partij bij betrokken is, moeten beide partijen het formulier volledig invullen en ondertekenen. Een veelgemaakte fout is het onleesbaar invullen van het formulier of het achterwege laten van belangrijke gegevens. Vul het formulier dus goed in, dan help je je verzekeraar om de schade sneller af te handelen.