Brandschade
Brandschade aan je auto is iets waar je meestal niets aan kunt doen. Wanneer vergoedt jouw autoverzekering schade die is ontstaan door brand en wat betekent dat voor jouw plek op de bonus-malus ladder? Overstappen legt het je uit.
Dekking brandschade
Wat de dekking is voor brandschade aan jouw auto, verschilt per autoverzekering. Als je een WA-verzekering hebt moet je zelf voor de schade opdraaien – deze verzekering vergoedt alleen schade aan anderen. Een WA beperkt casco of een all risk autoverzekering dekken brandschade wél. Hieronder vind je een overzicht van de drie basisdekkingen waaruit je bij het afsluiten van een autoverzekering kunt kiezen.
WA-verzekering
Wel gedekt
- Schade aan anderen
Niet gedekt
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.
WA + beperkt casco
Wel gedekt
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
Niet gedekt
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.
All risk
Wel gedekt
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.
Schade claimen na brandschade
Voordat jouw autoverzekeraar brandschade vergoedt, stelt deze eerst het schadebedrag vast. Vaak doet een objectieve schade expert dit in opdracht van de verzekeraar. De schade expert kijkt naar de werkelijke schade en schat daarbij in hoeveel tijd het in beslag zal nemen om dit te repareren. Pas als de verzekeraar het kostenplaatje van deze expert goedkeurt, kan jouw auto gerepareerd worden. Hierna krijg je de kosten vergoed.
Auto total loss door brandschade
Jouw auto wordt total loss verklaard als de reparatiekosten hoger zijn dan de tweederde van dagwaarde van jouw auto (de dagwaarde voordat je schade had), of wanneer jouw auto niet meer te repareren valt. Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering krijg je van de verzekeraar een vergoeding die gebaseerd is op de dagwaarde die de auto had vóór de brandschade. De verzekeraar stelt dit bedrag vast aan de hand van de vergoedingsregeling. Ook is de vergoeding afhankelijk van welke regelingen jij hebt afgesloten, zoals een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling.
Een WA-verzekering keert geen vergoeding uit bij schade aan je eigen auto. Met een WA beperkt casco- en een all risk verzekering ben je wel verzekerd als de brandschade ervoor heeft gezorgd dat je auto total loss is.
Brandschade zonder opzet
Bij brandschade zonder opzet, zoals oververhitting van de motor, kun je de reparatiekosten bij je autoverzekeraar claimen. Hoe hoog die vergoeding is hangt af van de verzekeraar en welke uitkeringsregeling jij hebt afgesloten. Deze claim heeft geen invloed op jouw bonus-malus ladder en jouw maandelijkse premie blijft hiermee ook gelijk.
Moedwillig aangestoken brand
Als jouw auto met opzet in brand is gestoken, dan ziet de verzekeraar dit als vandalisme. Ongeveer de helft van de allrisk autoverzekeringen vergoedt brandschade door vandalisme. Het claimen van de schade heeft in dat geval geen gevolgen voor jouw opgebouwde schadevrije jaren en de maandelijkse premiekorting.
Heb je geen allrisk verzekering en ziet jouw verzekeraar de brandschade als vandalismeschade, dan draai je zelf op voor de kosten. Ook je no-claimkorting en schadevrije jaren worden dan teruggeschroefd.
Aangifte doen na brandschade door vandalisme
Bij brandschade door vandalisme is het belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie. Deze aangifte heb je nodig om de schade te kunnen claimen bij de verzekeraar. Ook de dader, die meestal onbekend blijft, kan hierdoor gevonden worden. Als dat zo is, kun je de schade verhalen op de dader. Maak altijd foto’s van de schade; die zijn bruikbaar voor zowel de verzekeraar als de politie.
Brandschade in het buitenland
Als jouw auto brandschade oploopt in het buitenland, kun je een vervangende auto krijgen indien dat past binnen jouw verzekering. Kosten voor bewaking, slepen, berging en de stalling van je auto worden dan ook vergoed. Heeft de garage in het buitenland auto-onderdelen nodig die uit Nederland verzonden moeten worden? Dan worden de verzendkosten, afhankelijk van jouw soort verzekering, ook vergoed.
Wanneer biedt mijn autoverzekering dekking in het buitenland?
Op welke plekken in het buitenland jouw verzekering geldig is, kun je vinden op de groene kaart van de autoverzekering. De kosten die je in Nederland vergoed krijgt, zijn gelijk aan de vergoedingen die je krijgt in landen die op de groene kaart staan. Neem dus altijd je groene kaart mee als je op reis gaat; hier staan ook belangrijke gegevens op van jouw verzekeraar.
Autoverzekering vergelijken
Bij Overstappen.nl kun je een ruim aanbod aan autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Hier vind je ook de verzekeringen die brandschade vergoeden – verzekeringen met een WA beperkt casco of all risk dekking. In onze vergelijker zie je precies welke verzekeraar bij jouw situatie en wensen past.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.