Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Eenzijdige autoschade is schade die jij met je auto veroorzaakt en waar geen andere weggebruikers bij betrokken zijn. Aan welke schade moet je denken en hoe kun je dit het beste afhandelen met jouw verzekeraar? Overstappen.nl legt het je uit.
Als je met je auto tegen een object aanrijdt, ontstaat er eenzijdige autoschade. Dit kan schade opleveren aan je auto, maar ook aan het object, wat bijvoorbeeld een paaltje, boom of een verkeersbord kan zijn. Bij een eenzijdige botsing zijn geen andere automobilisten of overige weggebruikers betrokken. Verzekeraars noemen het ook wel enkelzijdige autoschade.
De autoschade die ontstaat na een eenzijdige botsing wordt in sommige gevallen vergoed door de verzekeraar. Dit hangt af van in ieder geval twee belangrijke factoren:
Met een WA-verzekering ben je niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto bij een eenzijdig ongeval. Zaten er tijdens het ongeval nog andere passagiers bij je in de auto? Deze zijn standaard meeverzekerd voor letselschade via de WA-verzekering. Maar let op: als je zelf gewond raakt na een eenzijdig ongeluk, dan ben je met een WA-verzekering niet verzekerd voor jouw eigen letselschade. Als je hiervoor verzekerd wilt zijn, zul je een schadeverzekering voor inzittenden moeten afsluiten.
Ook met een WA beperkt casco autoverzekering ben je niet gedekt voor schade aan je eigen auto bij een eenzijdig ongeval. Net zoals bij een WA-verzekering zijn de passagiers in je auto standaard meeverzekerd voor letselschade. Wil je zelf verzekerd zijn voor letselschade dan zul je ook bij deze verzekering een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden moeten afsluiten.
Heb je een allrisk verzekering? Dan ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto, ook al ben je er zelf schuldig aan. Let er wel op dat andere schade die je zelf oploopt, zoals letselschade of schade aan je bezittingen niet door deze basisdekking vergoed wordt. Ook in dit geval zul je dan een schadeverzekering inzittenden moeten afsluiten. Heb je een eigen risico afgesloten bij je allriskverzekering? Dan gaat het schadebedrag eerst van je eigen risico af. In sommige gevallen hebben verzekeraars afspraken gemaakt met schadeherstelbedrijven en hoef je geen eigen risico te betalen.
Schade die jij met je auto hebt veroorzaakt aan een object, wordt door de wegbeheerder opgelost. De kosten voor het herstellen van de schade legt de wegbeheerder bij jouw autoverzekeraar neer. Afhankelijk van jouw verzekering worden die vergoed.
Wel gedekt
Niet gedekt
Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.
Wel gedekt
Niet gedekt
Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.
Wel gedekt
Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.
Laat je jouw verzekering de schade vergoeden die is ontstaan door een eenzijdige botsing? Dan kan dat invloed hebben op je schadevrije jaren en de bonus-malus regeling, en daarmee op je maandelijkse premie. Hoe groot die invloed in jouw geval is, verschilt per verzekeraar.
Wil je weten welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.