Letselschade bij een auto ongeluk
Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval en letselschade oploopt. Je krijgt dan te maken met ingewikkelde regels en procedures over de vergoeding hiervan. Om je te helpen vertellen wij je op deze pagina alles over letselschade.
Wat is letselschade?
Na een verkeersongeval kun je fysieke en mentale klachten hebben. Dit heet letselschade. Denk hierbij aan lichamelijke pijn of emotionele schade, of materiële schade zoals medische kosten of inkomensverlies omdat je niet kunt werken. In sommige gevallen heb je recht op een schadevergoeding.
Letselschade claimen
Heb je letselschade overgehouden aan een verkeersongeval waarbij meerdere partijen betrokken zijn geraakt, raadpleeg dan eerst je eigen autoverzekering. Hierna pas die van de mede betrokkene, indien diegene het ongeval heeft veroorzaakt. Materiële schade wordt bijvoorbeeld al door jouw eigen verzekeraar gedekt als je een all risk verzekering hebt afgesloten. Als je een rechtsbijstandsverzekering of een inzittendenverzekering hebt, dan is het vaak makkelijker om de letselschade die anderen hebben opgelopen, te verhalen.
Je kunt vergoedingen krijgen voor:
- Medische kosten
- Inkomensverlies
- Smartengeld
- Juridische kosten
Aansprakelijkheid letselschade
Om letselschade te verhalen bij de persoon die het ongeval veroorzaakt heeft, dien je diegene aansprakelijk te stellen. Hier heb je bewijzen voor nodig. Vul daarom altijd meteen samen met de andere partij een schadeformulier in. Ook helpt het om foto’s van de schade en het ongeval te maken en probeer ook altijd getuigenverklaringen te verzamelen. Ga na het ongeluk altijd meteen naar een dokter en vraag of die ook een verklaring wil opstellen; zo kun je aantonen dat de letselschade is ontstaan als gevolg van het ongeluk.
100% aansprakelijk
Er zijn gevallen waarbij je als automobilist voor 100% aansprakelijk bent bij een ongeluk, namelijk wanneer je een voetganger of fietser aanrijdt die jonger dan 14 jaar is. Het maakt hierbij niet uit wie schuldig is aan het ongeval. Je bent als automobilist altijd voor minimaal 50% aansprakelijk als je een voetganger of fietser van 14 jaar of ouder aanrijdt. Voor meer informatie hierover kun je ook onze pagina over een ongeval met een fietser of voetganger bekijken. Ben je zelf slachtoffer? Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet je altijd kunnen bewijzen dat er schade is.
Wat moet je doen als je niemand aansprakelijk kunt stellen?
Bij een verkeersongeval kan het voorkomen dat er niemand aansprakelijk gesteld kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de dader doorrijdt na het ongeval, of als diegene niet verzekerd is. In het laatste geval kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer. En ook hierbij geldt: zorg dat je bewijs moet kunnen leveren om de geleden schade te claimen.
Schadebedrag letselschade
Om een goede schatting te kunnen maken van de hoogte van het schadebedrag, is het belangrijk dat je alle gemaakte kosten goed bijhoudt. Dit kun je als bewijs aanleveren indien je de schadevergoeding die de aansprakelijke partij aanbiedt, te laag vindt. Deze andere partij kan namelijk zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Dit aanbod moet je binnen een bepaalde termijn wel of niet accepteren. Accepteer je het bedrag niet, dan is er de mogelijkheid tot onderhandelen. Eis daarbij ook van de tegenpartij een specificatie of berekening van het geboden bedrag.
Smartengeld
Emotionele schade is moeilijk om te zetten naar een specifiek bedrag. Toch kun je hier een vergoeding voor krijgen; dit heet smartengeld. Immateriële schade is schade die geen invloed heeft op het vermogen van iemand. Dit zijn zaken als leed, pijn, verdriet, gederfde levensvreugde en psychische schade zoals angst, depressiviteit of schaamte.
Omdat immateriële schade niet (direct) zichtbare schade is, baseren verzekeraars de hoogte van het smartengeld op basis van eerdere rechterlijke uitspraken. Deze staan in Het Smartenboek van de ANWB. Ook is er een smartengeldcalculator in het leven geroepen, waarmee een schadevergoeding voor licht lichamelijk letsel makkelijker op te stellen is. Over het algemeen zijn de bedragen van smartengeld teleurstellende bedragen.
Afhandelen letselschadeclaim
De afhandeling van een letselschadeclaim kan maanden tot zelfs een aantal jaar duren. Dit heeft met allerlei verschillende factoren te maken. Een daarvan is de toekomstige schade die het slachtoffer wil meenemen in de claim. Soms kan het lang duren voordat een slachtoffer medisch is uitbehandeld. Als uiteindelijk blijkt dat het slachtoffer niet meer te genezen is, is dat een belangrijke factor voor het opmaken van de schadeclaim.
Letselschade-expert
Omdat de afhandeling van letselschade enorm ingewikkeld en tijdrovend kan zijn, is het verstandig een letselschade-expert in te schakelen. Hierbij kun je kiezen tussen een expert en een advocaat. Waar een letselschade-advocaat onder toezicht staat, is een letselschade-expert een vrij beroep. Je kunt een expert vinden via het Register Letselschade, het Register van NIVRE-Experts en de Vereniging van Letselschade Advocaten.
Autoverzekering vergelijken
Wil je jezelf na het lezen van deze informatie het beste verzekeren voor letselschade? Sluit dan een schadeverzekering voor inzittenden af. Bij Overstappen.nl kun je via onze vergelijker precies zien welke autoverzekering met welke aanvullende dekkingen het beste passen bij jouw situatie.
Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld €290 p.j.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.