Ongeval met fietser of voetganger

Een ongeluk met een fietser of voetganger als automobilist zit in een klein hoekje. Wat moet je doen als je een ongeval hebt veroorzaakt waarbij iemand gewond is geraakt, of waarbij schade is ontstaan aan de auto of de fiets? Je leest het hier.

Ik heb een fietser of voetganger aangereden

Het belangrijkste wat je moet doen wanneer je een fietser of een voetganger hebt aangereden, is controleren of diegene gewond is en hulp nodig heeft. Ook al lijkt de letselschade soms op het eerste oog mee te vallen, is het altijd verstandig om 112 te bellen. Totdat er professionele hulp komt, is het heel belangrijk om de gewonde te laten liggen of zitten.

Als de situatie stabiel is, moet jij als automobilist, maar ook de fietser of voetganger een schadeformulier invullen. Is er iemand gewond en kan diegene het formulier niet invullen, dan zal de politie dat doen. Zijn er mensen getuigen geweest van het ongeluk? Voor de afhandeling van het ongeval – ook voor de verzekering – kunnen getuigenverklaringen heel bruikbaar zijn. Probeer ooggetuigen dus altijd een verklaring te laten afleggen. Hoe de afhandeling van de schade verder verloopt, vind je verder op deze pagina.

Ongeval met fietser of voetganger: wie is er aansprakelijk bij een aanrijding?

Een automobilist is als bestuurder van een motorrijtuig (auto, bus, vrachtwagen, trekker, motor, scooter) bijna altijd aansprakelijk voor schade die ontstaat bij een ongeval met een fietser of voetganger, ook al ligt de schuld niet altijd bij de automobilist. Fietsers en voetgangers worden door de wet gezien als zwakke verkeersdeelnemers, omdat ze kwetsbaar zijn in het verkeer. Ook al hebben zij de verkeersregels niet goed nageleefd waardoor een ongeluk ontstaat, zij zijn bijna nooit aansprakelijk voor schade. Dat klinkt misschien oneerlijk, maar zij lopen meer risico op zwaar letsel dan de bestuurder van een motorrijtuig.

Of je als automobilist volledig, gedeeltelijk of niet aansprakelijk bent voor schade die ontstaat bij een aanrijding met een fietser of voetganger, hangt af van de leeftijd van het slachtoffer. Ook kan overmacht invloed hebben op de aansprakelijkheid.

Ongeval met fietser of voetganger van 14 jaar of ouder

Heb je een fietser of voetganger aangereden die 14 jaar of ouder is? Dan ben je altijd voor minimaal 50% aansprakelijk, wie of wat de oorzaak van het ongeval ook is. Alleen als je als automobilist kunt aantonen dat er sprake is van overmacht, krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding. Hoe hoog het vergoedingspercentage is, hangt af van de omstandigheden tijdens het ongeluk. Denk hierbij aan verkeersfouten en de mate van letsel.

Ongeval met fietser of voetganger jonger dan 14 jaar

Ook al heb je geen schuld aan het ongeval, je bent als automobilist altijd voor 100% aansprakelijk als je een fietser of voetganger aanrijdt die jonger dan 14 jaar is. Kinderen zijn wettelijk beter beschermd omdat zij extra kwetsbaar zijn. Lichamelijk zijn zij kwetsbaarder, maar ook kunnen kinderen nog niet goed het gevaar in het verkeer inschatten en zijn ze onvoorspelbaar en roekeloos rondom andere weggebruikers.

Overmacht bij een ongeval met een fietser of voetganger

Als je kunt aantonen dat er sprake is van overmacht bij een aanrijding met een fietser of voetganger, dan kun jij als automobilist niet aansprakelijk worden gesteld. Je moet kunnen bewijzen dat je niets fout hebt gedaan. Deze gevallen komen bijna nooit voor, omdat de fout van de fietser of voetganger heel onwaarschijnlijk moet zijn geweest.

Kun je de overmacht bewijzen? Dan ben jij niet aansprakelijk en geldt de no-blame-no-claimregeling. Je valt hierbij niet terug op de bonus-malus regeling, waardoor je geen schadevrije jaren verliest.

Voorbeeld van overmacht

Er is sprake van overmacht als het gedrag van de fietser of voetganger zo onwaarschijnlijk is dat de bestuurder van het motorrijtuig hier op geen enkele manier rekening mee had kunnen houden. Denk aan een persoon die opzettelijk voor een rijdende auto wordt geduwd.

Voorbeeld van géén overmacht

In de auto houd jij je aan de maximale snelheid. Plotseling steekt een jongen van 17 jaar oud de weg over zonder te kijken, waardoor jij hem niet kan ontwijken en hem aanrijdt. Jij bent voor minimaal 50% aansprakelijk voor zijn verwondingen, omdat jij officieel gezien de jongen had kunnen zien aankomen. Ook al keek de jongen niet voordat hij overstak, hier is geen sprake van overmacht.

Wie betaalt de schade?

Ben je de bestuurder van de auto en word je 100% aansprakelijk gesteld voor het ongeval? Dan ben je via je autoverzekering verzekerd voor de lichamelijke en materiële schade aan de fietser of voetganger. Heb je ook schade aan je eigen auto? Met een all risk dekking ben je hiervoor verzekerd. Als je geen all risk dekking hebt dan zou je de schade zelf kunnen betalen.

Wanneer je zelf gewond bent geraakt en dus letsel hebt opgelopen als gevolg van het ongeval dan kun je voor deze schade aanspraak maken op je zorgverzekering of de schadeverzekering voor inzittenden. Wanneer de fietser of voetganger ook voor een deel aansprakelijk is, dan worden de kosten verdeeld.

Ik heb als fietser of voetganger schade veroorzaakt, wat nu?

Is er schade ontstaan aan een motorvoertuig door jouw schuld, omdat je bijvoorbeeld tegen een stilstaande auto aan fietste? Dan vergoedt jouw aansprakelijkheidsverzekering in de meeste gevallen de ontstane schade.

Autoverzekering vergelijken

Wist je dat je flink kunt besparen op je autoverzekering als je ieder jaar een vergelijking maakt en overstapt? Maak nu gratis een vergelijking voor jouw autoverzekering en bespaar gemiddeld € 290,- per jaar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.