Ruitschade auto
Wist je dat de gemiddelde automobilist in Nederland ongeveer 1 keer per 10 jaar te maken krijgt met ruitschade? Wanneer ben je verzekerd voor ruitschade en wat moet je precies doen als je ruitschade hebt? Hier lees je alles over ruitschade.
Wat valt er onder ruitschade?
Ruitschade kan op verschillende manieren ontstaan en varieert van een klein sterretje, een barst in de voorruit tot een ingeslagen/kapotte autoruit. Veelvoorkomende oorzaken zijn steenslag, temperatuurverschillen, een aanrijding of vandalisme. Ruitschade kan betrekking hebben op de voorruit, achterruit of zijruiten van je auto.
Ik heb ruitschade, wat nu?
Bij ruitschade is het belangrijk om snel te handelen. Een sterretje kan namelijk al snel uitgroeien tot een grote barst, waardoor je de hele ruit moet vervangen. Dit brengt hogere kosten met zich mee. Neem bij ruitschade direct contact op met je verzekeraar of een gespecialiseerd bedrijf voor ruitreparatie of ruitvervanging. Schade melden kan doorgaans via telefonisch contact, een app of de website van de verzekeraar.
Wanneer ben ik verzekerd tegen ruitschade?
Of je verzekerd bent tegen ruitschade, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Bij een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) ben je niet verzekerd voor ruitschade. Kies je voor een WA+ (beperkt casco) of all risk (volledig casco) verzekering, dan is ruitschade wél gedekt. Mooi meegenomen: kies je voor een allrisk-verzekering, dan is ruitschade door vandalisme ook gedekt.
Als de ruitschade is ontstaan als gevolg van een ongeval, dan vergoedt een WA-verzekering en beperkt cascoverzekering deze schade niet. Daarnaast worden krassen niet altijd gedekt door een beperkt casco verzekering. Je hebt dan een all risk dekking nodig. Lees daarom de polisvoorwaarden van je autoverzekering altijd goed door.
Ruitschade en bonus-malusladder
Het claimen van schade aan je auto bij je verzekeraar kan gevolgen hebben voor je bonus-malusladder. Met deze ladder wordt de eventuele korting die je krijgt (of weer verliest) op je verzekering berekend. Elk schadevrij jaar is bonus en betekent een hoger kortingspercentage. Bij schade spreken we over malus, dan daal je een trede op de bonus-malusladder en ga je meer premie betalen.
Dat geldt niet voor ruitschade: meld je deze bij je verzekeraar, dan heeft dit geen invloed op je bonus-malusladder. Je gaat dus geen extra premie betalen bij schade aan je autoruit. Dit komt doordat dit type schade onder de WA beperkt casco en allrisk-dekking valt. Je plek op de ladder verandert daardoor niet.
Ik heb een sterretje in mijn ruit
Een sterretje in je ruit is vervelend, maar kan vaak eenvoudig en snel gerepareerd worden. Neem bij een sterretje in je ruit zo snel mogelijk contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor ruitreparatie. Zij kunnen het sterretje meestal binnen een uur repareren, waardoor de kans op verdere schade beperkt blijft.
Eigen risico autoverzekering ruitschade
Bij een autoverzekering met eigen risico voor ruitschade is het belangrijk om te weten dat je als verzekerde, in geval van een kapotte autoruit, een deel van de reparatiekosten zelf moet betalen. Dit eigen risico varieert en is afhankelijk van het type verzekeringscontract dat je hebt afgesloten. Het idee achter het eigen risico is dat het de verzekeraar beschermt tegen kleine claims en helpt de premies voor autoverzekeringen voor iedereen betaalbaar te houden.
Reparatie zelf betalen
Een autoverzekering met eigen risico voor ruitschade betekent dus dat de verzekerde verantwoordelijk is voor een deel van de kosten bij ruitschade. Dit is naast de premie die je maandelijks betaalt voor je autoverzekering. Het is daarom belangrijk dat je als autobezitter je polisvoorwaarden zorgvuldig leest. Begrijp je iets niet helemaal, stel dan vragen tot het duidelijk is. Zo weet je vooraf precies welk bedrag je zelf moet betalen bij een ruitreparatie en voorkom je onverwachte kosten en teleurstellingen.
Top 5 tips voor het voorkomen van ruitschade
- Houd afstand van andere voertuigen, vooral bij wegwerkzaamheden of op onverharde wegen.
- Parkeer je auto op een veilige plek, bij voorkeur in een garage of onder een carport.
- Let op bij temperatuurschommelingen en gebruik in de winter altijd ruitenwisservloeistof met antivries.
- Vervang versleten ruitenwissers op tijd om krassen op de ruit te voorkomen.
- Laat een sterretje in je ruit direct repareren om verdere schade te voorkomen.
Autoverzekering vergelijken
Wil je weten welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past? Vergelijk dan verschillende autoverzekeringen op Overstappen.nl. Hier vind je eenvoudig en snel de beste dekking voor jouw auto tegen de scherpste prijs.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.