Schade door winters weer
Winters weer kan zowel prachtig als verraderlijk zijn. Jaarlijks komen er hierdoor duizenden schademeldingen binnen bij verzekeraars in Nederland. Op deze pagina vertellen we je meer over schade door winters weer en hoe je dit voorkomt.
Dekking ruit-, storm- en hagelschade
Loopt je auto schade op door storm of hagel? Dan is het een geluk bij een ongeluk als je een WA beperkt casco of all risk autoverzekering hebt, want deze dekken de schade. Het indienen van schade door winters weer heeft geen invloed op je no-claimkorting of schadevrije jaren: die behoud je gewoon.
Heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan moet je de kosten voor schade door winters weer zelf dragen. Deze verzekering dekt enkel schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt.
WA-verzekering
Wel gedekt
- Schade aan anderen
Niet gedekt
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.
WA + beperkt casco
Wel gedekt
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
Niet gedekt
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.
All risk
Wel gedekt
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.
Andere vormen van schade door winters weer
Alleen WA beperkt casco of all risk verzekering dekken dus schade door winters weer. Maar als je bijvoorbeeld in een slip raakt, gaat een schadeclaim ten koste van je schadevrije jaren en mogelijk je no-claimkorting. Soms is het dan voordeliger om de schade zelf te betalen.
Sneeuwbalschade
Als iemand moedwillig een sneeuwbal tegen je auto gooit en er daardoor schade ontstaat, kun je een claim indienen bij je verzekeraar als je een all-risk verzekering hebt. Dit zal echter je schadevrije jaren en no-claimkorting beïnvloeden, tenzij je de schade verhaalt op de dader. Is de dader jonger dan 14 jaar? Dan kun je mogelijk de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders of verzorgers.
Botsing met lantaarnpaal of boom
Als je de controle over je auto verliest door gladheid en tegen een lantaarnpaal of een boom botst, dan vergoedt alleen een all risk verzekering de schade. In dit geval verlies je wel een deel van je schadevrije jaren.
Pechhulp bij schade door winters weer
Als je auto niet start vanwege een kapotte accu of als je andere pech hebt met je auto, valt dit niet onder je standaard autoverzekering. Je kunt echter wel een aanvullende pechhulpverzekering afsluiten.
Rijden met waarschuwingscodes
Als het KNMI de waarschuwingscode geel, oranje of rood afgeeft, is het verstandig extra voorzichtig te zijn op de weg. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, mag je zelfs bij code rood de weg op en ben je verzekerd via je autoverzekering. Zorg dus dat je, voordat je de weg op gaat, op de hoogte bent van de situatie en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Extra tip: houd er rekening mee dat je een boete kunt krijgen als je je ruiten niet goed ijsvrij maakt en het zicht hierdoor slecht is. Slecht zicht door nalatigheid heeft ook gevolgen voor de aansprakelijkheid.
Winterbanden en aansprakelijkheid
In Nederland zijn winterbanden onder je auto niet verplicht bij winters weer. Het rijden zonder winterbanden heeft in ons land dan ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid bij eventuele schade. Dit geldt echter niet voor andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland.
Tips om schade door winters weer te voorkomen
- Vorst: zet je auto niet op de handrem, om vastvriezen te voorkomen. Plaats hem liever in de eerste versnelling.
- Koelsysteem: voorkom bevriezing van het koelsysteem door antivries te gebruiken.
- Bevroren slot: als het slot van je auto bevroren is, gebruik dan een slotenspray om het te ontdooien.
- Goed zicht: zorg altijd voor voldoende zicht en bewaar een ijskrabber in je auto.
- Sterretjes: controleer je autoruit op sterretjes, omdat vorst ze groter kan maken en zelfs een barst kan veroorzaken.
Geen juiste dekking? Wat nu?
Als je op dit moment geen dekking hebt voor stormschade, maar nog geen schade hebt opgelopen, is het slim om je autoverzekering te herzien. Door een vergelijking te maken, ontvang je direct advies welke dekking het beste bij je auto past. Bovendien kun je gemiddeld € 290,- per jaar besparen op je premie door simpelweg een vergelijking te maken.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.