Schadeformulier auto: wat is het en hoe werkt het?

Een ongeluk is vervelend en moet goed gedocumenteerd worden om problemen met de verzekeraar te voorkomen. Op deze pagina lees je alles over het Europese schadeformulier.

Wat is het Europese schadeformulier voor de auto?

Het Europese schadeformulier is een document dat je invult wanneer je in een ongeluk terecht bent gekomen. Je noteert hier samen met de andere betrokkene(n) alle relevante informatie. Hoe meer feiten en omstandigheden rondom het ongeval je kunt invullen, hoe beter. De informatie wordt namelijk gebruikt voor een correcte afhandeling van de autoschade door de verzekeringsmaatschappijen.

Het Europese schadeformulier kun je in heel Europa gebruiken. Sluit je een verzekering af? Dan ontvang je een schadeformulier. Soms per post of via de mail, en soms via de digitale omgeving van de verzekeraar.

Europees schadeformulier

Het schadeformulier invullen: 10 tips

Waar moet je op letten als je zo’n schadeformulier invult? Dit zijn onze 10 tips voor het invullen van het Europese schadeformulier:

  1. Vul het formulier direct en ter plekke in: doe je dit thuis pas, dan ben je belangrijke informatie vaak alweer vergeten. Zorg natuurlijk wel dat je op een veilige plek staat.
  2. Wees zo nauwkeurig mogelijk: sla geen detail over. Neem de tijd om de situatie nauwkeurig te bekijken en noteer alles wat je opvalt.
  3. Maak een schets: maak een situatieschets. Een tekening laat vaak meer zien dan alleen woorden.
  4. Maak foto’s: foto’s zorgen voor sterk bewijsmateriaal. Maak foto’s van alle details die je opvallen.
  5. Meld alle materiële schade: noteer niet alleen autoschade, maar ook eventuele schade aan bijvoorbeeld je kleding of telefoon.
  6. Schrijf duidelijk: gebruik een goede pen en schrijf in duidelijk leesbare (blok)letters.
  7. Noteer alle contactgegevens: zijn er getuigen in de buurt of zaten er passagiers in de auto? Noteer de contactgegevens van iedereen die het ongeluk heeft gezien.
  8. Vul het formulier samen in: bespreek de situatie met de andere partij en vul het formulier samen in.
  9. Neem een exemplaar mee: neem een kopie van het ingevulde formulier mee naar huis, of zorg dat je dit online kunt bekijken.
  10. Pas op met ondertekenen: onderteken het formulier alleen als je het hier volledig mee eens bent. Kom je er met de andere betrokkene niet uit? Schakel dan de politie in.

Wanneer hoef je geen schadeformulier in te vullen?

Het Europese schadeformulier is bedoeld voor zogenaamde tweezijdige schade, ofwel schade met twee betrokkenen. Is er sprake van eenzijdige schade en ben je bijvoorbeeld tegen een boom gereden? Dan hoef je het schadeformulier niet in te vullen. Je neemt dan direct contact op met jouw verzekeraar en krijgt alleen een vergoeding wanneer je een all risk autoverzekering hebt.

“Onthoud dat het Europese schadeformulier niet alleen over autoschade gaat, maar ook over schade aan andere objecten of personen. Documenteer alle schade, groot of klein, voor een complete claim.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Schadeformulier auto downloaden

Vlak na een ongeluk heb je genoeg aan je hoofd, en op een zoektocht naar een digitaal formulier zit je waarschijnlijk niet te wachten. Stap daarom goed voorbereid de auto in en neem een paar papieren kopieën van het Europese schadeformulier mee.

Het Europese schadeformulier heb je waarschijnlijk van je verzekeraar ontvangen. Heb je dit formulier niet gekregen na het afsluiten van je autoverzekering? Dan kun je hem downloaden via de onderstaande link. Print hem uit en zorg dat je altijd een kopie in de buurt hebt.

Download het Europees schadeformulier.

Schadeformulier auto kwijt?

Ben je het schadeformulier kwijt? Dat kan gebeuren. Controleer eens in de zoveel tijd of er nog een paar up-to-date kopietjes in de auto liggen – en print het formulier zo nodig opnieuw uit.

Kun je het schadeformulier ook online invullen?

Toch geen papieren versie in de buurt? Dan kun je het formulier ook digitaal invullen. Dit doe je op de website van mobielschademelden.nl. Je noteert hier (online of via de app) alle gegevens en kunt zelfs direct foto’s uploaden. Heb je een ongeluk gehad met een voertuig met een kenteken, dan wordt de melding automatisch doorgestuurd naar de verzekeraar. Wel zo handig!

Terwijl het digitale formulier in veel gevallen werkt, zijn er beperkingen. Zo heb je toch een papieren versie nodig wanneer het om een kettingbotsing gaat, of wanneer je een botsing hebt gehad met een buitenlands voertuig.

Vind de goedkoopste autoverzekering

Bij Overstappen.nl helpen we je besparen door het kiezen van de voordeligste autoverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken de dekking en premie van de beste autoverzekeringen voor je. Zo hoef jij deze vergelijking niet te maken, en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.