Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Jaarlijks krijgt maar liefst 25% van de autobezitters te maken met een sterretje in hun voorruit. Maar wat moet je doen als je een sterretje in je voorruit hebt? En is het altijd nodig om je voorruit te vervangen? Wij vertellen het je.
Of je verzekerd bent voor een sterretje in je voorruit, hangt af van je autoverzekering. Bij een WA-verzekering ben je meestal niet verzekerd voor autoruitschade. Met een WA beperkt casco of all risk verzekering ben je wel verzekerd voor ruitschade, zoals een sterretje in je voorruit.
Over het algemeen geldt dat je zonder verzekering rond de 60 euro voor een enkele sterbreuk en ongeveer 75 euro voor een dubbele sterbreuk kwijt bent. Voor een HPX4®-ruitreparatie betaal je gemiddeld iets meer dan 100 euro per sterretje. Heb je meerdere sterretjes in je ruit? Dan ben je al snel rond de € 200 kwijt. Tijdens de reparatie wordt er een speciale hars in het sterretje gespoten, dit vult de beschadiging op en zo kan het sterretje niet verder groeien. Hierna is de voorruit weer stevig en veilig.
Een sterretje in de voorruit ontstaat vaak door steenslag. Wanneer een steentje met hoge snelheid tegen je voorruit aankomt, kan dit een kleine beschadiging veroorzaken. Bijvoorbeeld na een periode van flinke vorst, dan is het asfalt bros en liggen er veel losse steentjes op de weg, waardoor je meer kans hebt op zo’n vervelend sterretje in je voorruit.
In eerste instantie lijkt deze autoschade misschien niet zo erg, maar een sterretje kan al snel groter worden en uiteindelijk zelfs leiden tot een gebarsten voorruit. En dat wil je natuurlijk voorkomen!
Ja, een sterretje kan vanzelf groter worden. Nou ja, vanzelf… factoren die hierop van invloed zijn, zijn bijvoorbeeld: temperatuurverschillen en trillingen tijdens het rijden. Hierdoor kan het sterretje uitzetten en dit kan uiteindelijk leiden tot een grotere barst. Het is daarom belangrijk om een sterretje in je voorruit zo snel mogelijk te laten repareren.
Een sterretje in de voorruit kan gevaarlijk zijn, omdat het je zicht kan belemmeren. Zeker als het sterretje zich in jouw directe blikveld bevindt. Bovendien kan een sterretje, zoals eerder genoemd, uiteindelijk leiden tot een gebarsten voorruit. En een gebarsten voorruit kan de veiligheid van jou en je medepassagiers in gevaar brengen.
Als het sterretje groter is dan een 2 euromunt of zich in het gezichtsveld van de bestuurder bevindt, is het vaak nodig om de voorruit te vervangen. Een specialist kan je hierover adviseren.
De APK-keuring, ook wel bekend als de Algemene Periodieke Keuring, is een belangrijke jaarlijkse controle, die ervoor zorgt dat voertuigen veilig en milieuvriendelijk op de weg blijven. Een van de onderdelen waar tijdens deze keuring extra aandacht aan wordt besteed, is het ‘sterretje’, oftewel de voorruit.
Tijdens de APK-keuring kijkt de controleur of bestaande sterretjes en barstjes niet buiten de wettelijke normen vallen, om zo de veiligheid van het voertuig en de weggebruikers te verzekeren. Het kan dus zo zijn dat je auto met een sterretje door de APK-keuring komt, maar dat is zeker niet altijd het geval! Daarom is is het belangrijk om als autobezitter je wagen regelmatig te controleren op sterretjes in de voorruit en deze tijdig te laten repareren.
Om een sterretje in je voorruit te voorkomen, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:
Heb jij wel de juiste dekking voor ruitschade? Vergelijk jouw autoverzekering en check of je de beste dekking hebt voor jouw situatie en of je kunt besparen op je autoverzekering. We helpen je graag bij het vinden van de beste autoverzekering voor jouw situatie.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.