Autoverzekering beginnend bestuurder
Als beginnend bestuurder een autoverzekering afsluiten? Vergelijk 20 autoverzekeraars en vind de beste autoverzekering voor de laagste prijs.
Wie zijn beginnende bestuurders?
De groep beginnende bestuurders bestaat uit mensen, meestal tussen de 18 en 25 jaar, die net hun rijbewijs hebben gehaald. Deze groep heeft meestal weinig ervaring met autorijden, waardoor zij een grotere kans hebben op het veroorzaken van schade. In veel landen gelden er specifieke regels voor beginnende bestuurders, zoals lagere alcohollimieten en strengere straffen voor verkeersovertredingen. Voor verzekeraars vormen beginnende bestuurders een groter risico, waardoor zij een hogere premie betalen dan andere mensen. Daarnaast hebben zij vaak nog geen of maar weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor zij geen no-claimkorting ontvangen.
Hoelang ben je een beginnend bestuurder?
Hoe lang je als beginnend bestuurder wordt beschouwd, hangt af van wanneer je je rijbewijs hebt gehaald. Ongeacht je leeftijd, ben je gedurende 5 jaar na het behalen van je autorijbewijs een beginnend bestuurder. Als je je rijbewijs op je 16e haalt, is deze periode zelfs 7 jaar.
Heb je op je 16e of 17e eerst een AM- (brommer/scooter) of T-rijbewijs (trekker) gehaald? Dan draag je de titel als beginnend bestuurder voor zeven jaar. Haal je daarna op je 17-jarige leeftijd ook het B-rijbewijs, dan geldt het voor vijf jaar. Maar als je pas na je 18e je B-rijbewijs haalt, terwijl je al in het bezit bent van een AM- of T-rijbewijs, dan blijft de zeven jaar als beginnend bestuurder staan.
In 4 stappen een autoverzekering vergelijken en afsluiten
-
Stap 1
Vul je gegevens in
-
Stap 2
Kies je gewenste dekking
-
Stap 3
Vergelijk autoverzekeringen
-
Stap 4
Vraag je nieuwe autoverzekering aan
Hogere premies voor beginnende bestuurders
Omdat je als beginnend bestuurder een groter risico vormt, zal de verzekeraar ook een hogere premie hanteren. Dit kan wel oplopen tot tientallen of zelfs honderd euro per maand.
Meer risico op schade
Beginnende bestuurders hebben minder rijervaring, waardoor het risico op schade groter is. Daarom zullen verzekeraars een hogere premie vragen voor het verzekeren van een startende autorijder.
Geen opgebouwde schadevrije jaren
Omdat je in principe 5 of 7 jaar een beginnend bestuurder bent, is het mogelijk om in deze periode schadevrije jaren op te bouwen. Toch hebben de meeste beginnende autorijders nog geen schadevrije jaren opgebouwd en ontvangen zij dus geen no-claimkorting op hun premie. Wanneer je wel schadevrije jaren opbouwt, zul je na verloop van tijd stijgen op de bonus-malusladder. Hoe hoger je op deze ladder staat, hoe meer je door de verzekeraar beloond wordt.
Beginnersrijbewijs voor beginnende bestuurders
Wat veel mensen niet weten, is dat beginnende bestuurders een beginnersrijbewijs krijgen waarvoor afwijkende regels gelden. Hierbij wordt een strafpuntensysteem gehanteerd voor zware verkeersovertredingen. Maak je twee keer dezelfde fout bij overtredingen zoals rijden onder invloed van alcohol of een andere zware overtreding? Dan zal het Openbaar Ministerie een melding maken bij het CBR, waarna een onderzoek zal volgen.
Welke autoverzekering moet ik afsluiten?
“Welke autoverzekering het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. We zien echter dat de WA-verzekering het vaakst gekozen wordt door jongeren en studenten. Veel mensen willen hun kosten drukken, omdat zij nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd en door verzekeraars als risico worden beschouwd. Daarom kiezen ze voor de goedkoopste dekking die minimaal verplicht is in Nederland.
Een WA-verzekering wordt meestal aangeraden voor auto’s die 10 jaar of ouder zijn; hiermee ben je uitsluitend gedekt voor schade aan anderen. Een WA beperkt casco is doorgaans geschikt voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud. De duurste dekking is de all risk autoverzekering, die meestal het beste past bij auto’s tot 6 jaar oud.”
Expert Autoverzekeringen
Overzicht autoverzekering dekkingen
Als je autoverzekeringen gaat vergelijken dan is het belangrijk om te weten welke dekking je nodig hebt voor jouw auto. Er zijn drie basisdekkingen waar je uit kunt kiezen: WA, WA + beperkt casco en All risk. Wij leggen per basisdekking uit waarvoor je verzekerd bent.
WA-verzekering
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA + beperkt casco
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
All risk
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Aanvullende verzekeringen
Naast de basisdekking van de autoverzekering heb je de mogelijkheid om een aanvullende verzekering aan te gaan. Dit doe je altijd nadat je een WA/WA+/Allrisk- dekking gekozen hebt. Je kunt bij de meeste autoverzekeraars kiezen uit de volgende aanvullende autoverzekeringen:
Schadeverzekering inzittenden
Met een schadeverzekering inzittenden ben je verzekerd voor letsel- en materiële schade die jij of je passagiers oplopen bij een ongeval.
Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij geschillen over de autoverzekering, zoals de schuldvraag bij een ongeval.
Ongevallen inzittendenverzekering
Raak je door een auto-ongeluk blijvend invalide of kom je te overlijden? Dan keert de OIV een bedrag uit.
No-claimbeschermer
Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar.
Pechhulp
Met een pechhulpverzekering wordt hulp bij autopech vergoed, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu.
Accessoiredekking
Met een accessoiredekking ben je gedekt voor schade en diefstal van je accessoires, die zich in of rondom je auto bevinden.
Speciale regelingen
Naast de aanvullende dekkingen heb je meestal de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende speciale regelingen. Als je een nieuwe auto aanschaft, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je kiezen voor een aanschafwaarderegeling. Daarnaast is er de optie voor een accessoiredekking, wat handig is als je dure accessoires in je auto hebt.
Besparen op je autoverzekering
Als beginnend bestuurder is het zeker mogelijk om te besparen op je autoverzekering. Hieronder bespreken we een aantal dingen die je zelf kunt toepassen.
Autoverzekering beginnend bestuurder vergelijken
Vergelijken kan je helpen om een verzekering te vinden met de juiste dekking tegen een betaalbare premie. Bij Overstappen.nl vergelijk je snel en eenvoudig verschillende autoverzekeringen en kun je de beste optie kiezen die tussen jouw budget en wensen past.
Handige informatie
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!