Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Besparen op je autoverzekering? Met een rijgedragverzekering kan je tot wel 35% besparen op je premie. Wat een rijgedragverzekering inhoudt, hoe het wordt gemeten en wat er wordt uitgelezen vind je op deze pagina.
Een rijgedragverzekering is een variant op de gewone autoverzekering, die je kan aanvragen bij een beperkt aantal autoverzekeraars. Normaal beïnvloed je rijgedrag niet de premie van je autoverzekering, maar bij een rijgedragverzekering wel. Je ontvangt tot wel 35% korting als jij goed rijgedrag vertoont.
Doorgaans ontvang je bij een rijgedragverzekering een stekker, waarmee de verzekeraar jouw rijgedrag kan monitoren. Hoe beter je rijdt, hoe hoger de beloning is die de verzekeraar maandelijks terugstort op je rekening.
De OBD-stekker is een speciale stekker waarmee de verzekeraar je rijgedrag kan bijhouden. De afkorting OBD staat voor On Board Diagnostics, waarmee software uit de auto wordt verzameld. Je plaatst de stekker in de OBD2-poort, onder het stuur van je auto.
De OBD-stekker stuurt elke 2 minuten relevante informatie over je rijgedrag door naar de verzekeraar. Denk aan je snelheid, op wat voor wegen je rijdt en andere handelingen die een verhoogd risico met zich meebrengen.
Een manier die ook vaak wordt gebruikt is via een app op je telefoon. Uiteraard moet je je telefoon altijd bij de hand hebben in de auto. De verzekeraar let op een viertal pijlers, namelijk: rustig rijden, bewust rijden, nauwkeurig rijden en oplettende rijden. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de bijbehorende scores:
Let wel op dat je soms moet bijbetalen voor het gebruik van de app of de OBD-stekker. Vraag altijd naar de kosten bij de verzekeraar.
Als de verzekeraar gebruik maakt van een OBD-stekker, lezen zij meestal de volgende gegevens uit:
Uiteraard kan de exacte data die wordt verzameld per verzekeraar verschillen. Toch kan je ervan uitgaan dat de verzekeraar alleen maar informatie verzameld over het rijgedrag.
Je rijgedrag wordt continu gemonitord en gedeeld met je verzekeraar. Elke verzekeraar hanteert andere privacyvoorwaarden. Sommigen delen namelijk jouw gegevens met lokale overheden of externe partijen waarmee zij samenwerken. Zorg er daarom voor dat je altijd de privacyvoorwaarden goed leest en begrijpt voordat je een polis afsluit.
Na het verzamelen en uitlezen van je data, kan de verzekeraar je in een bepaalde groep categoriseren. Meestal zijn er 3 groepen, namelijk: groen (beste groep), oranje (gemiddeld) en rood (slechtste groep). Aan de hand van deze score wordt er bepaald hoeveel premie je deze maand aan je autoverzekering moet betalen:
Het kan niet zo zijn dat je a.d.h.v. je rijgedrag meer premie moet betalen dan voorheen. Wel kan het zijn dat je een eventueel verschil moet terugbetalen, omdat je zeer onveilig rijgedrag vertoont.
Een rijgedragverzekering kan je via de verzekeraar aanvragen. De autoverzekeraars die op dit moment een rijgedragverzekering aanbieden zijn ANWB en FBTO. Op onze aanbiederpagina lees je meer over hoe deze verzekeraars omgaan met een rijgedragverzekering.
Met onze vergelijker ontdek je snel welke autoverzekering het beste bij je past. Houd het overzicht van verzekeringen met een rijgedragverzekering bij de hand, en je vindt binnen no-time de autoverzekering die perfect aansluit op jouw behoeften.
Let bij het vergelijken op de maandelijkse en jaarlijkse premies. Houd in gedachten dat je korting kunt krijgen bij goed rijgedrag.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.