Beveiligingsklasse auto
Wil je je auto beschermen tegen diefstal en besparen op je autoverzekering? Sommige autoverzekeraars stellen eisen aan de beveiligingsklasse van je auto. Benieuwd wat een beveiligingsklasse precies is? Lees verder voor een uitgebreide uitleg.
Wat is een beveiligingsklasse?
De beveiligingsklasse van je auto geeft aan hoe goed deze beschermd is tegen diefstal en inbraak. Elke klasse biedt een ander niveau van bescherming, waarbij hogere klassen meer geavanceerde technologieën en uitgebreidere beveiligingsmaatregelen bevatten.
In plaats van ‘beveiligingsklasse’, wordt ook de term ‘alarmklasse’ veel gebruikt. Beide termen doelen echter op hetzelfde. Ze geven aan hoe goed een auto beveiligd is en verwijzen naar de vijf klassen die door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging zijn vastgesteld.
De beveiligingsklassen van SCM
SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) is de instantie die verantwoordelijk is voor de certificering van de vijf beveiligingsklassen. Deze instantie zorgt ervoor dat de beveiligingssystemen in voertuigen voldoen aan strenge normen voor diefstalpreventie, waardoor autobezitters beter beschermd zijn tegen inbraak en diefstal.
Dit zijn de vijf beveiligingsklassen van SCM:
- Beveiligingsklasse 1: basisbeveiliging met een startonderbreker die voorkomt dat de motor kan worden gestart zonder de juiste sleutel.
- Beveiligingsklasse 2: uitbreiding van klasse 1 met inbraakdetectie en een alarmsysteem dat een geluid en knipperlichten activeert bij een inbraakpoging.
- Beveiligingsklasse 3: uitbreiding van klasse 2 met hellingshoekdetectie, die een alarm activeert wanneer de auto wordt opgetild of weggesleept.
- Beveiligingsklasse 4: uitbreiding van klasse 3 met een voertuigvolgsysteem dat de locatie van het voertuig in real-time kan volgen en doorgeven. Dit vergroot de kans dat het voertuig na diefstal wordt teruggevonden.
- Beveiligingsklasse 5: de meest geavanceerde klasse. Klasse 5 omvat alle functies van klasse 4, maar het voertuigvolgsysteem wordt automatisch geactiveerd wanneer de auto door een autodief wordt meegenomen.
Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?
Welke beveiligingsklasse heeft jouw auto eigenlijk? Hier kom je op de volgende manieren achter:
- Autodocumentatie: controleer de handleiding en het instructieboekje van je auto.
- Dealer of fabrikant: kom je hier niet uit? Neem dan contact op met de verkoper van je auto.
- Inspectie door een specialist: is dit ook niet gelukt? Dan kun je altijd een gecertificeerde specialist inschakelen.
Benieuwd hoeveel kans jij loopt op autodiefstal? Vul dan onze gratis autodiefstalcheck in. Je ontvang dan een persoonlijke risicoanalyse en handige tips om diefstal te voorkomen.
Beveiligingsklasse en autoverzekeringen
Wist je dat de beveiligingsklasse van je auto niet alleen diefstal voorkomt, maar ook voordelen heeft voor je autoverzekering? Dit werkt als volgt:
Voorwaarden voor WA beperkt casco en all risk
Veel verzekeraars stellen specifieke beveiligingseisen voor auto’s die verzekerd zijn onder de WA beperkt casco of all risk dekking. Voor diefstalgevoelige voertuigen kan bijvoorbeeld een beveiligingsklasse 3 of hoger vereist zijn.
Heb je een auto met een cataloguswaarde van meer dan €50.000,-? Dan stellen veel verzekeraars beveiligingsklasse 3 als voorwaarde. Bij auto’s duurder dan €80.000,- is dit vaak beveiligingsklasse 4 of 5.
Korting op premie
Is een specifieke beveiligingsklasse voor jouw auto niet verplicht? Dan kan dit alsnog handig zijn. Veel verzekeraars bieden namelijk korting aan op de premie voor auto’s die beter beveiligd zijn. Ook de verzekeraar loopt door een goede beveiliging namelijk minder risico.
Natuurlijk geldt deze korting alleen bij dekkingen van schade aan je eigen auto. Heb je alleen een WA-verzekering en wordt schade aan je eigen auto dus niet door de verzekering gedekt? Dan is de beveiligingsklasse van je auto niet relevant en krijg je voor een hogere klasse ook geen korting.
Bespaar op je autoverzekering
Op zoek naar een goede autoverzekering die perfect bij jouw auto en beveiligingsklasse past? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.