Dagwaarde auto
De dagwaarde geeft aan wat je auto op een specifiek moment waard is. Benieuwd hoe dit werkt? Op deze pagina lees je waar je de dagwaarde van je auto vindt, wanneer je deze nodig hebt en welke waardes er nog meer bestaan.
Wat betekent dagwaarde?
De dagwaarde is de actuele waarde van je auto. Deze wordt bepaald door verschillende factoren met elkaar te combineren, waaronder de nieuwprijs, de leeftijd van de auto, de kilometerstand, slijtage en de marktwaarde. Ook eventuele vaste accessoires die je later hebt toegevoegd, tellen mee.
Wanneer heb je de dagwaarde van je auto nodig?
Terwijl je in het dagelijks leven waarschijnlijk niet met de dagwaarde bezig bent, kan deze in bepaalde situaties toch ineens belangrijk worden. Raakt je auto bijvoorbeeld total loss door een auto-ongeluk of wordt deze gestolen, dan is de dagwaarde meestal het bedrag dat je ontvangt van je autoverzekeraar. Ook kan de dagwaarde relevant zijn bij het inruilen van je auto of wanneer je een lening afsluit waarbij de waarde van de auto een rol speelt.
De dagwaarde van je auto opzoeken
Benieuwd wat jouw auto op dit moment waard is? Het opzoeken van de dagwaarde kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methodes zijn:
- Koerslijst ANWB: de ANWB biedt een koerslijst aan, waarin je de dagwaarde van je auto gratis kunt opzoeken. Vul het kenteken en de kilometerstand in, en je krijgt in een overzicht te zien wat je auto waard is.
- Opvragen bij je autoverzekeraar: ook je verzekeraar kan je helpen bij het bepalen van de dagwaarde. De meeste verzekeraars gebruiken koerslijsten en eigen databases om tot een schatting te komen. Bekijk de website van je verzekeraar voor een online rekentool of neem contact op met de klantenservice en vraag om advies.
- Onderzoek bij een garage: vind je het niet erg om te betalen voor een goed onderbouwde waardebepaling? Ga dan langs bij een erkende garage en laat een expert je auto onderzoeken. Deze kan op basis hiervan de dagwaarde voor je vaststellen.
- Vergelijkbare auto’s in de verkoop: als laatste kun je zelf een inschatting maken door te kijken naar vergelijkbare auto’s die online te koop staan. Vergelijk de prijzen van auto’s met hetzelfde bouwjaar, merk, type en aantal kilometers om een idee te krijgen van de dagwaarde van jouw auto.
Welke waardes bestaan er nog meer?
Naast de dagwaarde zijn er ook andere waarden die je kunt tegenkomen bij het kopen, verkopen of verzekeren van een auto. Dit zijn de belangrijkste waardes op een rij:
- Nieuwwaarde: de nieuwwaarde is de prijs die je hebt betaald voor de auto toen deze nieuw was. Dit is inclusief de kosten van eventuele speciale opties of accessoires.
- Cataloguswaarde: de cataloguswaarde is de oorspronkelijke prijs van de auto volgens de fabrikant, zonder rekening te houden met kortingen of acties die je bij de aankoop hebt gekregen.
- Aanschafwaarde: dit is de prijs die je zelf hebt betaald voor de auto, inclusief eventuele extra’s of kortingen die je hebt ontvangen. Vooral bij tweedehands auto’s is deze waarde relevant.
- Inruilwaarde: de inruilwaarde is de waarde die een dealer of garage je biedt als je jouw auto inruilt bij de aankoop van een andere auto. Deze waarde is vaak lager dan de verkoopwaarde van de auto, omdat de dealer winst moet maken bij de verkoop van je oude auto.
- Verkoopwaarde: ga je je auto verkopen? Dan vraag je hiervoor de verkoopwaarde. Deze ligt doorgaans hoger dan de dagwaarde, omdat je geen tussenpersoon hebt en de verkoopprijs volledig in je eigen handen ligt.
Meer dan de dagwaarde uitgekeerd krijgen
Terwijl je bij total loss of diefstal meestal de dagwaarde krijgt uitgekeerd, is dit niet altijd het geval. Heb je namelijk een speciale regeling aan je WA beperkt casco of all risk autoverzekering toegevoegd? Dan krijg je bij verlies van je auto mogelijk meer uitgekeerd. Dit werkt als volgt:
- Nieuwwaarderegeling: met een nieuwwaarderegeling krijg je tijdens de looptijd (doorgaans 1-3 jaar) niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd wanneer deze total loss raakt of gestolen wordt.
- Aanschafwaarderegeling: de aanschafwaarderegeling werkt vergelijkbaar met de nieuwwaarderegeling. In dit geval wordt echter de aanschafwaarde uitgekeerd in plaats van de nieuwwaarde. Deze regeling is voornamelijk bedoeld voor eigenaren van tweedehands auto’s.
Schade door de tegenpartij
Ben je alleen WA-verzekerd en is de schade veroorzaakt door een andere automobilist? Dan kun je deze verhalen op de tegenpartij. Als de herstelkosten lager zijn dan de dagwaarde van je auto, krijg je de reparatiekosten vergoed en kun je je auto laten herstellen. Is de schade echter hoger dan de waarde van je auto, waardoor deze (economisch) total loss is, dan krijg je de dagwaarde vergoed.
Autoverzekeringen vergelijken
Op zoek naar een goede autoverzekering? Wij helpen je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.
Autoverzekering vergelijken
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld €290,- p.j.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.