Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Heb je een strafblad en wil je een autoverzekering afsluiten? Dan heb je misschien al gemerkt dat erg lastig kan zijn. Overstappen.nl geeft je tips over hoe en waar je het best een autoverzekering kunt aanvragen als je een strafblad hebt.
Het is waar dat het lastig is om een autoverzekering af te sluiten met een strafblad. Verzekeraars zitten niet per se op klanten te wachten met een strafrechtelijk verleden. Hoewel een strafblad niks zegt ver je rijgedrag, wegen verzekeraars dit toch mee bij het beoordelen van jouw verzekeringsaanvraag.
Als je een aanvraag voor een autoverzekering doet, dan wordt er altijd gevraagd of je de laatste jaren in aanraking bent gekomen met justitie of politie. Wees altijd eerlijk over je strafblad en geef geen valse informatie. Wanneer je dit niet doet, zal de verzekeraar een fraudemelding maken. Dit zorgt ervoor dat je huidige autoverzekering kan worden stopgezet en eventuele toekomstige aanvragen eerder worden afgewezen.
Er is dus een mogelijkheid dat de verzekeraar je aanvraag voor het verzekeren van je auto weigert. Je strafrechtelijke verleden, oftewel het hebben van een strafblad, kan er op duiden dat je aan bepaalde verplichtingen niet kan voldoen. Je hoeft niet te melden waarom je een strafblad hebt, maar je bent wel verplicht te melden dat je er eentje hebt.
Wanneer een verzekeraar je weigert, kan je altijd een aanvraag doen bij andere verzekeraars. Wel duidt een weigering bij één verzekeraar op een grote kans dat dit ook door andere verzekeraars wordt gedaan.
Het vermelden van de reden van je strafblad kan soms in je voordeel werken, vooral als het gaat om een kleine overtreding die niets met jouw rijgedrag te maken heeft.
Het verzwijgen van je strafblad levert meestal meer problemen op dan het een voordeel voor jou oplevert. Verzekeraars hebben zo meer inzicht in je persoonlijke gegevens dan je misschien denkt. Daarnaast kunnen er verschillende maatregelen worden ondernomen om je fraude aan te pakken.
Verzekeraars kunnen namelijk informatie opvragen bij instanties zoals de Stichting Centraal Informatie Systeem (SCIS). In deze database wordt onder andere informatie vermeld over schademeldingen die zijn gedaan, eventuele ontzeggingen van de rijbevoegdheid en beëindigde polissen wegens wangedrag.
Als de verzekeraar erachter komt dat je niet eerlijk bent geweest over je strafblad, dan kan hij een aantekening oftewel “fraudemelding” bij je naam zetten. Met zo’n aantekening wordt het vrijwel onmogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Je bent dan niet meer gedekt en je verzekering stopt als de verzekeraar erachter komt dat je onjuiste gegevens hebt doorgegeven.
Je kan tot de verleiding komen om de autoverzekering op iemand anders zijn naam af te sluiten. Als de verzekeraar er achter komt dat jij de hoofdbestuurder bent, maar dat de verzekering niet op jouw naam staat, kun je vervolgd worden voor fraude en het niet hebben van een autoverzekering. Er wordt ook een notitie gemaakt in de centrale database SCIS, wat een autoverzekering afsluiten in de toekomst nog meer bemoeilijkt.
Heb je je strafblad al langer dan acht jaar? Dan ben je niet meer verplicht om dit door te geven aan je autoverzekering. Dit staat zo in de wet. Het maakt niet uit wat de reden is van de veroordeling, maar hoe lang je een strafblad hebt maakt daarentegen wel uit.
Wanneer je meermaals bent geweigerd door verschillende verzekeraars, kan je altijd nog een aanvraag doen bij De Vereende. Dit is een verzekeraar die vrijwel iedereen accepteert, ook mensen met een strafblad. Je betaalt wel meestal wel een hogere premie en je zult de eerste 3 maanden premie vooruit moeten betalen.
In de vergelijker van Overstappen.nl kun je alle autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Als je een strafblad hebt en je een autoverzekering bij De Vereende wilt afsluiten, dan kun je dit ook doen via Overstappen.nl.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.