Doorrijden na een aanrijding
Shock, angst of gewoon onverschilligheid? In Nederland rijden ieder uur minimaal 8 mensen weg van een ongeval. Maar waarom rijden mensen eigenlijk door? Is doorrijden strafbaar en wat moet je dan wel doen bij een aanrijding? Je leest het hier!
Wetgeving doorrijden na een aanrijding
Doorrijden na een aanrijding is strafbaar volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet. Zelfs wanneer er niemand gewond is, ben je wettelijk verplicht om te stoppen en gegevens uit te wisselen.
Uitzondering en meldingsplicht
Ben je per ongeluk doorgereden en besef je je pas later dat je eigenlijk had moeten stoppen? Dan kun je je tot 12 uur na de aanrijding alsnog melden bij de politie (artikel 184 WVW). Dit geldt echter alleen wanneer er geen gewonden waren. Had je eigenlijk hulp moeten bieden? Dan heb je hoe dan ook een strafbaar feit gepleegd.
Waarom rijden mensen door?
Terwijl het nooit een verstandige keuze is, is doorrijden na een aanrijding niet altijd slecht bedoeld. Dit zijn de uiteenlopende redenen waarom mensen niet stoppen na een aanrijding:
- Paniek en shock: na een ongeval kunnen mensen in paniek raken en impulsief doorrijden.
- Financiële overwegingen: angst voor verhoogde verzekeringspremies of verlies van no-claimkorting kunnen een reden zijn om niet te stoppen na een aanrijding.
- Onbewust doorrijden: soms merkt een bestuurder de aanrijding niet op, door bijvoorbeeld afleiding of lawaai in of om de auto.
- Onwetendheid: sommige bestuurders weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om te stoppen, zelfs bij lichte schade.
- Bewuste keuze: meestal gebeurt dit uit angst voor de straf voor bijvoorbeeld onder invloed rijden.
Wat te doen na een aanrijding?
Stel, je bent wel gestopt en staat langs de weg. Wat moet je ter plekke regelen en wat achteraf?
Ter plekke regelen bij een aanrijding
Breng alle betrokkenen en (wanneer mogelijk) auto(‘s) in veiligheid. Zet je alarmlichten aan en plaats eventueel een gevarendriehoek. Controleer of er gewonden zijn en bel indien nodig 112. Wissel contact- en verzekeringsgegevens uit met de andere betrokkenen en maak foto’s van de schade en de situatie.
Vraag getuigen om hun contactgegevens voor eventuele latere verklaringen. Vul samen met de andere bestuurder het Europees Schadeformulier in. Dit formulier heb je nodig voor de verdere afhandeling van de schade en bevat alle benodigde informatie voor het indienen van een schadeclaim.
Na afloop regelen bij een aanrijding
Meld de schade na afloop zo snel mogelijk bij je autoverzekeraar. Vaak vul je alle relevante informatie in op de website van je verzekeraar en stuur je het Europees Schadeformulier toe. Overweeg om jezelf medisch te laten onderzoeken en laat je auto controleren op onontdekte autoschade — ook wanneer dit op het eerste gezicht niet nodig lijkt. Zo weet je zeker dat je weer veilig de weg op kunt.
Wordt schade bij een aanrijding gedekt door je autoverzekering?
Of schade bij een aanrijding wordt gedekt, hangt af van het type autoverzekering dat je hebt:
- WA-verzekering: met een WA-verzekering ben je gedekt voor schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Loop je tijdens een aanrijding schade op aan je eigen auto? Dan is deze met alleen een WA-verzekering voor je eigen rekening.
- WA beperkt casco: de WA beperkt casco verzekering biedt naast de WA-dekking ook dekking voor schade door specifieke oorzaken zoals diefstal, brand, storm en aanrijdingen met dieren op de weg. Schade die je zelf veroorzaakt tijdens een aanrijding wordt met deze verzekering helaas niet vergoed.
- All risk verzekering: een all risk verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de WA-dekking en de extra dekking van WA beperkt casco, dekt een all risk verzekering ook schade aan je eigen voertuig, zelfs als de aanrijding jouw schuld is. In het geval van een aanrijding zit je met deze verzekering dus goed.
Hoe zit het bij doorrijden na een aanrijding?
Als je na een aanrijding doorrijdt, kan dit grote gevolgen hebben voor je autoverzekering. Zo wordt schade niet gedekt en beschouwen verzekeraars doorrijden als een ernstige overtreding van de polisvoorwaarden. Dit kan ertoe leiden dat je verzekering wordt beëindigd en je moeilijk een nieuwe verzekering kunt afsluiten. De premie van een nieuwe verzekeraar ligt in dit geval vaak een stuk hoger.
Autoverzekering vergelijken
Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Wij maken de keuze makkelijk. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!