Wat betekent kilometrage?
Sluit je een autoverzekering af? Dan vraagt je verzekeraar naar je ‘kilometrage’ om op basis daarvan een risico-inschatting te kunnen maken. Wat is kilometrage en hoe bereken ik dit?
Wat is kilometrage?
Kilometrage is het aantal kilometers dat je gemiddeld per jaar met je auto verwacht te rijden. De belangrijkste reden van het berekenen van dit aantal is het maken van een risico-inschatting door de autoverzekeraar. Rijd je namelijk dagelijks een flink stuk heen en weer naar werk, dan loop je een hoger risico op autoschade dan wanneer je de auto alleen voor ritjes in het weekend gebruikt. Dit is belangrijke informatie voor iedere autoverzekeraar.
Hoe beïnvloedt kilometrage je autoverzekeringspremie?
Een hoger kilometrage brengt dus — volgens autoverzekeraars — een hoger risico op schade met zich mee. Dit verhoogde risico dekken ze af door de premie wat te verhogen als je verwacht meer te rijden in een jaar. Hoe hoger dan ook je kilometrage, hoe hoger je verzekeringspremie. Het is daarom belangrijk om de inschatting zo goed mogelijk te maken, zodat je niet te veel of te weinig betaalt.
Hoe bepaal ik mijn kilometrage?
Wil je je kilometrage per jaar bepalen? Splits het jaar dan op in 52 weken. Een jaar kan namelijk onoverzichtelijk zijn, maar een gemiddelde week is voor de meeste mensen goed te overzien.
Bedenk hoeveel kilometer je in een week rijdt naar bijvoorbeeld:
- werk of studie
- hobby’s
- vrienden of familie
- de winkel
- uitstapjes
Vermenigvuldig het totaal aantal kilometers per week met 52 en bedenk of je lange ritten op de planning hebt staan. Ga je bijvoorbeeld met de auto op vakantie? Voeg dan een schatting van het aantal kilometers tijdens deze vakantie aan je totaal toe.
Bedenk als laatste hoeveel dagen je niet naar je werk of studie rijdt. Werk je bijvoorbeeld weleens thuis? Trek de kilometers die je tijdens deze dagen én je vakantiedagen bespaart van het totaal aantal kilometers af.
Een andere manier om je kilometrage in te schatten, is door jaarlijks je kilometerstand te noteren. Dit aantal kilometers geeft je het daadwerkelijk aantal gereden kilometers van het afgelopen jaar. Als er niet veel verandert aan je huidige situatie, is dit een goede schatting voor het aankomende jaar.
Plan jaarlijks een moment in om na te gaan of je kilometrage nog klopt. Zo voorkom je dat je onverwachts met hogere kosten of problemen bij een claim te maken krijgt. Door proactief je kilometrage aan te passen, blijft je verzekering afgestemd op je daadwerkelijke rijgedrag en vermijd je mogelijke conflicten met je verzekeraar.
Wat gebeurt er als je je kilometrage verkeerd hebt ingeschat?
Niemand kan in de toekomst kijken en het exact inschatten van je kilometrage is bijna onmogelijk. Zit je er daarom per ongeluk iets naast, dan is dit meestal geen probleem. Kom je echter op bijvoorbeeld 20.000 kilometer uit in plaats van de ingeschatte 10.000? Dan kan het zijn dat je een bedrag moet bijbetalen of minder krijgt uitgekeerd bij eventuele schade. Je hebt namelijk minder premie betaald dan nodig was, en daarmee niet aan je verplichtingen voldaan.
Kilometrage wijzigen
Blijkt dat je toch een te hoog of te laag kilometrage hebt opgegeven? Dan kun je dit op ieder moment wijzigen. Sterker nog, je verzekeraar verwacht dat je dit zo snel mogelijk doet.
Bij de meeste verzekeraars geef je wijzigingen gemakkelijk online door, via bijvoorbeeld ‘wijzigingen doorgeven’ of ‘verzekering wijzigen’. Lukt dit niet? Neem dan telefonisch contact op met je verzekeraar. Zij zullen je verzekering voor je aanpassen.
Een alternatief: de kilometerverzekering
Wil je de premie van je autoverzekering betalen op basis van het aantal daadwerkelijk gereden kilometers? Dan is een kilometerverzekering een goede optie. Bij deze vorm van autoverzekering betaal je per gereden kilometer. Dit is meestal voordelig voor mensen die weinig kilometers rijden.
Een kilometerverzekering kan je uitsluitend afsluiten bij De Kilometerverkering.nl of de ANWB.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.