OBD-stekker

OBD-stekkers bieden inzicht in rijgedrag en voertuigdata. Ze worden onder meer gebruikt door monteurs, eigenaren van wagenparken en (vooral in het verleden) autoverzekeraars. Hoe werkt een OBD-stekker precies en wat is een rijgedragverzekering?

Wat is een OBD-stekker?

De afkorting OBD staat voor On Board Diagnostics. Een OBD-stekker maakt een diagnose – leest dus het rijgedrag van een autobestuurder uit. De aansluiting van deze stekker past in een speciale OBD-poort, een soort stopcontact in je auto. De poort geeft toegang tot de software in je auto.

Wat wordt er geregistreerd?

Een OBD-stekker analyseert en registreert jouw rijgedrag, de status en de locatie van de auto. Elke minuut en bij incidenten slaat de stekker deze gegevens op en stuurt ze door naar de server. Denk hierbij aan snelheid, toerental, brandstofverbruik, kilometerstanden, en/of temperaturen, maar dit is afhankelijk van het soort auto.

Wat kun je met een OBD-stekker?

Als jouw auto met een storingslampje aangeeft dat er een storing is, kun je niet altijd meteen ontdekken wat de storing precies is. Met een OBD-stekker kom je er sneller achter wat er aan de hand is, waarna je zelfs de storing zelf kunt oplossen, zoals bij een bevuilde sensor bijvoorbeeld. In sommige gevallen kun je deze gegevens via een app op je smartphone uitlezen. Ook automonteurs gebruiken in de garage een OBD-stekker om storingen in jouw auto uit te lezen en te resetten.

Wat voor soort OBD-poorten bestaan er?

In wat oudere auto’s kan een ander soort poort zitten dan in nieuwere auto’s. Deze verschilden per merk en model. In de jaren ’90 werden deze verschillende poorten samen de OBD1-poort genoemd. De universele poort, de OBD2-poort, kwam na de jaren ’90 op de markt. In Europa wordt de OBD-II ook wel de EOBD genoemd: European On Board Diagnostics.

De OBD2-aansluiting is een 16-pins stekker, vergelijkbaar met de stekker van de scart-kabel van je televisie. De aansluiting zit onder het stuur, bij de zekeringkast of in de middenconsole. Soms zit er een klepje voor. Als je de aansluiting niet kunt vinden kun je altijd de gebruikershandleiding van jouw auto raadplegen.

Hoe gebruiken autoverzekeraars een OBD-stekker?

Als je hier toestemming voor geeft, kunnen verzekeraars toegang krijgen tot de gegevens die de OBD-stekker uitleest. Aan de hand van je rijgedrag bepaalt de verzekeraar je rijscore en een eventuele korting op je polis. Dit wordt ook wel een rijgedragverzekering genoemd.

Vroeger gebruikten verzekeraars OBD-stekkers om rijgedrag te meten, maar tegenwoordig is dit meestal een app en/of bluetooth apparaat.

De volgende verzekeraars bieden een rijstijlpolis aan:

  • ANWB (Veilig Rijden)
  • FBTO (Rijstijlverzekering)

ANWB Veilig Rijden

Als je voor een rijstijlpolis bij de ANWB kiest, dan krijg je een beacon (een klein bluetooth apparaatje) thuisgestuurd. Alleen ANWB-leden kunnen deze polis afsluiten. Als je de app gebruikt in combinatie met de beacon in je auto, krijg je iedere 10 dagen feedback op je rijgedrag. De ANWB biedt een standaard veilige rijderskorting van 10%. Deze korting kan oplopen tot 30%, afhankelijk van hoe veilig je rijdt. Rijd je volgens de ANWB niet veilig genoeg en scoor je te laag? Dan kan de korting die je hebt opgebouwd worden aangepast.

FBTO Rijstijlverzekering

Ook de FBTO Rijstijlverzekering beloont veilig rijgedrag met een korting die kan oplopen tot 30%. Deze korting wordt berekend via de FBTO Rijstijl app, die je snelheid, optrekken, remgedrag, en telefoongebruik tijdens het rijden monitort. Het afsluiten van de verzekering en het beheren ervan gebeurt volledig via de app, waardoor je direct na het downloaden en activeren kunt starten met besparen. Rij je echter onveilig? Dan kan ook hier je korting uiteindelijk tegenvallen.

Leeftijd verzekerde rijstijlpolis

Soms kan het vanwege je leeftijd lastig zijn om een juiste en goedkope autoverzekering te vinden. Zo kan het voor automobilisten onder de 24 jaar of boven de 70 jaar voordeliger zijn om een rijstijlpolis af te sluiten bij de autoverzekeraar.

Privacy en de OBD-stekker

Een OBD-stekker slaat veel gegevens op, maar moeten zich altijd aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens houden en mogen daarom deze gegevens niet zomaar met derden delen. Zorg dat je als verzekerde altijd ook zelf de gegevens kunt uitlezen en dat je de gegevens altijd kunt verwijderen wanneer jij dat wilt. Bij een rijgedragverzekeraar kun je meestal na 2 maanden alle opgeslagen informatie wissen.

Bespaar op je autoverzekering

Heb je een normale autoverzekering afgesloten, maar denk je dat een rijstijlpolis geschikter en voordeliger is voor jou? Bij Overstappen.nl kun je snel alle autoverzekeringen vergelijken, waardoor je gemakkelijk altijd de best passende verzekering kunt kiezen en afsluiten.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.