Wanneer mag mijn autoverzekering door de verzekeraar worden geroyeerd?
Een autoverzekering kan door de verzekeraar worden geroyeerd om verschillende redenen, zoals:
Fraude
Heb je opzettelijk verkeerde informatie doorgegeven bij het afsluiten van de verzekering of bij het indienen van een schadeclaim? Dan is de kans op royement groot. Verzekeraars nemen fraude namelijk heel serieus.
Wanbetaling
Ook wanneer je je premie niet betaalt, kan de autoverzekeraar besluiten om je verzekering te royeren. Meestal stuurt de verzekeraar gelukkig een aantal betaalherinneringen. Alleen wanneer je ook hier niet op reageert, volgt een royement. Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over de gevolgen van wanbetaling bij een autoverzekering.
Te veel schademeldingen
Eens in de zoveel tijd schade melden is geen probleem. Loopt het aantal claims echter te ver op? Dan kan de verzekeraar besluiten je autoverzekering te royeren. Je zult in dit geval op zoek moeten naar een andere verzekeraar voordat je weer met je auto de weg op mag.
Overtreding polisvoorwaarden
Elke verzekering heeft specifieke polisvoorwaarden waaraan je je moet houden. Overtreed je deze voorwaarden? Dan is de kans op royement groot. Voorbeelden van overtredingen zijn het commercieel gebruiken van je auto met een particuliere dekking, het niet doorgeven van belangrijke wijzigingen en het uitlenen van je auto aan een bestuurder zonder rijbewijs.
Je autoverzekering zelf royeren
Het royeren van een autoverzekering kan natuurlijk ook gewoon op jouw initiatief gebeuren. In onder meer de volgende situaties kun je zelf beslissen om een royement aan te vragen:
- Je auto is gestolen en lijkt niet teruggevonden te worden. Je hebt hier dus geen autoverzekering meer voor nodig.
- Je hebt je auto tijdelijk geschorst. Wanneer je de schorsing weer opheft, sluit je direct opnieuw een autoverzekering af.
- Je hebt je auto verkocht en hebt hier dus geen verzekering meer voor nodig.
- Je autoverzekering loopt vanzelf af en je besluit deze niet te verlengen. Natuurlijk moet je in dit geval wel direct een nieuwe autoverzekering afsluiten om nog de openbare weg op te mogen.
Registratie bij het CIS
Wanneer je autoverzekering door de verzekeraar wordt geroyeerd, wordt dit geregistreerd bij het Centraal Informatie Systeem (CIS). Het CIS is grote een databank waarin informatie over verzekeringen en schadeclaims wordt bijgehouden. Schademeldingen bijvoorbeeld, maar ook ontzeggingen van rijbevoegdheid én royementen. Verzekeraars gebruiken deze database om risico’s in te schatten en fraude te voorkomen.
Een registratie bij het CIS kan gevolgen hebben voor je toekomstige verzekeringen. Heb je een CIS-registratie waaruit blijkt dat je verzekering is reroyeerd? Dan kan het lastig zijn om opnieuw een voordelige autoverzekering af te sluiten.
De Vereende
Kom je door een royement en mogelijke CIS-registratie moeilijk aan een nieuwe autoverzekering? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk bij de Vereende terecht. Deze verzekeraar biedt oplossingen voor mensen die elders geen verzekering meer kunnen krijgen. De premies bij de Vereende liggen hoger dan bij de meeste andere verzekeraars, maar het biedt een mooie kans om toch weer de weg op te mogen én hopelijk alsnog een mooi aantal schadevrije jaren op te bouwen.