Wat is de zwarte lijst van verzekeringen?

Op de zwarte lijst van verzekeringen staan alle personen geregistreerd waarvan hun verzekering om bepaalde redenen is afgewezen of opgezegd door een verzekeraar. Ontdek op deze pagina wat je kunt doen.

Hoe kom je op de zwarte lijst terecht?

Een autoverzekeraar kan ervoor kiezen om personen op de zwarte lijst te noteren. Op de zwarte lijst kom je niet zomaar te staan. Om de volgende redenen kan een verzekeraar jouw aanvraag afwijzen of de verzekering opzeggen:

  • Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt op-/afgebouwd. Je bent in een zogenoemde maluspositie terechtgekomen en de verzekeraar kan jouw verzekering opzeggen of schorsen.
  • Als je een ontzegging van rijbevoegdheid hebt gekregen.
  • Als je afspraken met je verzekeraar niet nakomt, zoals het niet betalen van de premie. De verzekeraar zegt dan jouw verzekering op.
  • Als je fraude pleegt of misbruik maakt van je verzekering.
  • Als je schade veroorzaakt met een onverzekerde auto.

Wat staat er op de zwarte lijst?

Op de zwarte lijst van autoverzekeringen staan persoonlijke gegevens, adresgegevens en kentekengegevens van de auto. Verzekeraars geven zelf de registratie van personen door en kunnen deze ook zelf verwijderen.

Hoe lang sta je op de zwarte lijst van autoverzekeringen?

Gegevens blijven meestal vijf jaar lang op de zwarte lijst staan, waarna de registratie automatisch wordt verwijderd. Sta je op de zwarte lijst omdat je een aantal negatieve schadevrije jaren hebt opgebouwd? Dan kunnen je gegevens al na 15 maanden worden verwijderd.

Stichting CIS en BKR

Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) bewaart voor organisaties, verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigde agenten alle gegevens die belangrijk zijn om te delen, waaronder de zwarte lijst van autoverzekeringen. Deze gegevens worden bewaard in een databank en worden ook wel een waarschuwings- of signaleringssysteem genoemd.

Heb je een betalingsachterstand? Dan kunnen je gegevens ook bij Bureau Kredietregistratie (BKR) terechtkomen. Deze stichting verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland en helpt organisaties of instanties om fraude, schulden en betalingsachterstanden te voorkomen.

Bezwaar indienen

Vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heb je het recht om te weten welke gegevens Stichting CIS van jou opslaat. Je kunt daarom altijd een verzoek indienen bij de stichting om de gegevens in te zien en om na te gaan hoe lang de vermelding zichtbaar blijft. Ben je het niet eens met de vermelding op de zwarte lijst? Dan kun je dit aangeven bij Stichting CIS. De stichting dient vervolgens een verzoek tot correctie in bij de verzekeraar, maar deze kan het verzoek negeren waardoor er niets verandert.

Een nieuwe autoverzekering afsluiten

Een vermelding op de zwarte lijst werkt in jouw nadeel bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. De meeste autoverzekeraars zullen je namelijk niet accepteren. Toch zijn er mogelijkheden zoals bij schade- en verzekeringsbedrijf de Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in uitzonderlijke gevallen. Hier kun je bijvoorbeeld terecht als je veel negatieve schadevrije jaren hebt opgebouwd of wanneer er bijzonderheden zijn in je verzekeringsverleden. Via onderstaande offerte kun je een autoverzekering bij de Vereende aanvragen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.