Wat kost een autoverzekering?
Wat kost een autoverzekering en waarop worden deze kosten gebaseerd? Wij leggen het je uit én geven je tips om te besparen op je autoverzekering.
Kosten autoverzekering
“Wat kost een autoverzekering?” is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Je bent in Nederland namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een autobezitter bent. De ene autoverzekeraar berekent hogere prijzen dan de andere, maar hoe worden deze bedragen eigenlijk berekend? De premie wordt berekend aan de hand van factoren zoals je leeftijd, het aantal schadevrije jaren en het type auto dat je rijdt. Hieronder lees je hoe dit precies in zijn werk gaat, zodat jij er snel achter bent hoeveel een autoverzekering kan gaan kosten.
Risicofactoren autoverzekering premie
Als autoverzekeraars de kosten van jouw autoverzekering berekenen, kijken ze hoe hoog de kans op schade is. Dit bepalen de verzekeraars aan de hand van de volgende factoren, die voor iedereen verschilt:
- Leeftijd: Jongere, beginnende bestuurders worden gezien als een groter risico en betalen daardoor een hogere premie. Ook senioren, die meer kans hebben op medische beperkingen, betalen vaak meer.
- Woonplaats: In grote steden is er veel meer verkeer dan in kleine dorpen, waardoor de kans op een verkeersongeval groter is. Daarom nemen autoverzekeraars ook jouw woonplaats mee om de kosten van je autoverzekering te bepalen.
- Welke auto je rijdt: Verzekeraars letten op het vermogen, de dag- of nieuwaarde, het gewicht en de diefstalgevoeligheid van de auto. Hoe hoger deze waarden, hoe hoger de premie.
- Hoeveelheid schadevrije jaren: Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie. Verlies van schadevrije jaren door het claimen van schade verhoogt de kosten.
- Gewenste dekking(en): De keuze voor een basis WA-verzekering, een WA beperkt casco (WA+) of een all risk (WA casco) verzekering beïnvloedt de premie.
Verschillende dekkingen
We maken onderscheid in drie verschillende autoverzekeringen: WA, WA beperkt casco (WA+) en all risk (WA casco). Deze soorten autoverzekeringen dekken verschillende oorzaken. Hoe uitgebreider de dekking, hoe meer soorten schade worden gedekt. Dit betekent wel dat de kosten van je autoverzekering ook hoger uitvallen.
WA
Elke autobezitter in Nederland is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee is schade die je aan anderen toebrengt gedekt.
WA beperkt casco (WA+)
Rijd je in een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is, dan is de WA+ verstandig. Deze dekking is duurder dan alleen WA, maar biedt extra beschermingen tegen schade door bijvoorbeeld natuurrampen.
All risk (WA casco)
Heb je een auto die 6 jaar of jonger is, denk dan aan een all risk (WA casco) verzekering. Deze verzekering ligt wel een stuk hoger dan de WA+, maar is wel het meest uitgebreid. Je bent dan verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen, natuurschade, schade aan je eigen auto die van buitenaf komt en schade die je zelf hebt veroorzaakt.
Premie berekenen
Een autoverzekering kost gemiddeld € 75 per maand, maar de premie is dus voor iedereen anders vanwege je voorkeuren en persoonlijke situatie. Wil je overstappen en wil je weten hoeveel je gaat betalen voor een nieuwe autoverzekering? Dit weet je snel via Overstappen.nl. Binnen 30 seconden vul je jouw gegevens in en vind je de autoverzekering die het beste bij je past met bijbehorende premie. Mocht je er toch niet uitkomen, neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je altijd vriendelijk met alle vragen. Bereken hier de kosten van jouw autoverzekering.
Opbouw van de kosten
Naast de hierboven genoemde factoren die meetellen voor de hoogte van je maandelijkse autopremie, zijn er ook een aantal andere kosten:
- Aanvullende autoverzekeringen die je kiest
- Het opmaken van de polis
- De administratieve kosten om je premie te incasseren, ook wel “prolongatiekosten” genoemd
- Standaard 21% assurantiebelasting. Als je je premie berekent via Overstappen.nl, dan is deze al inbegrepen.
Hoe bespaar ik op de kosten van mijn autoverzekering?
Als je wilt overstappen, ben je waarschijnlijk ook benieuwd hoe je kunt besparen op je autoverzekering. Wij geven je een aantal tips:
Regelmatig vergelijken
Houd er rekening mee dat de premies jaarlijks kunnen veranderen. Kijk op Overstappen.nl, zodat je altijd op de hoogte bent van het actuele autoverzekeringsaanbod. Ook kun je dan profiteren van de laagste prijsgarantie.
Leeftijd van je auto bijhouden
Kijk goed naar de leeftijd van je auto en welke dekking daarbij past. Naarmate je auto ouder wordt, heb je misschien ook minder dekking nodig. Dit kan je een hoop kosten besparen.
Hoger eigen risico checken
Soms geeft een autoverzekeraar korting als je kiest voor een hoger eigen risico. Bereken wel of deze besparing opweegt tegen de kans dat je schade rijdt.
Vergelijk en bespaar direct
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.