Gewicht auto
Het gewicht van je auto beïnvloedt de premie van je autoverzekering en de wegenbelasting. Een zwaardere auto kan een hogere premie betekenen. We leggen uit hoe je het gewicht opzoekt, het ledig gewicht berekent, en waar je verder op moet letten.
Ledig gewicht auto
Het ledig gewicht van je auto is het gewicht zonder passagiers of bagage. Dit wordt gebruikt bij de berekening van je autoverzekering. Het wordt ook wel leeggewicht of massa ledig voertuig genoemd. Het RDW stelt van elk autotype het ledig gewicht vast. Het ledig gewicht vind je op je papieren kentekenbewijs of kentekencard.
Verschil ledig gewicht en massa rijklaar?
Het verschil tussen ledig gewicht en massa rijklaar is het gewicht van de bestuurder, brandstof, gereedschap, koelvloeistof en het reservewiel. Dit gewicht wordt juist bij massa rijklaar bijgetekend en bij ledig gewicht weggelaten. Dit is standaard 100 kg aan gewicht.
Dus het ledig gewicht plus 100kg is de massa rijklaar.
Gewicht van je auto op het kentekenbewijs
Heb je een papieren kentekenbewijs, dan vind je het ledig gewicht op deel één van je papieren onder de noemer “massa ledig voertuig”. Heb je een kentekencard, dan zie je de term “massa rijklaar”. Dit is het aantal kilo van een auto die rijklaar is. Je hebt je brandstoftank voor negentig procent gevuld en de bestuurder die erin zit is vijfenzeventig kilo.
Gewicht van je auto berekenen
Als je een autoverzekering afsluit, dan heb je het ledig gewicht van je auto nodig. Je berekent deze eenvoudig. Bekijk de gegevens over massa rijklaar op je papieren kentekenbewijs of kentekencard en verminder dit met honderd (kg). Nu heb je het ledig gewicht. Als je voor de volle honderd procent elektrisch rijdt, dan is er geen verschil tussen “massa rijklaar” en “massa ledig voertuig”.
Gewicht van een autoaccu
Elektrische wagens zijn alleen door een accu al zo’n tweehonderdvijftig kilo zwaarder dan een “gewone” auto. Daarbij neemt een accu veel ruimte in. Het verbruik van je EV hangt af van zowel het model als gewicht. Houd er rekening mee dat autoverzekeraars hier streng in kunnen zijn en je premie hoger uit kan vallen. Bovendien rijdt men met een elektrische auto gemiddeld een stuk sneller, dus ook dit telt mee in de premieberekening.
Invoed op je motorrijtuigenbelasting
De gegevens over het aantal kilo van je auto heb je ook nodig voor de motorrijtuigenbelasting, beter bekend als wegenbelasting.
Wegenbelasting
De hoogte van de wegenbelasting wordt onder andere gebaseerd op:
- Provincie waar je staat ingeschreven
- Type brandstof
- Gewicht auto
Afhankelijk van hoeveel kilo je auto weegt, val je in een bepaalde gewichtsklasse. Bij elke gewichtsklasse hoort een ander tarief voor je wegenbelasting. Val je in een hogere klasse, dan betaal je meer kosten dan in een lagere. Het maximale aantal kilo voor een personenauto is 5050 kilo. Ben je op zoek naar de gegevens van een ander motorvoertuig dan een auto, dan biedt de website van de Belastingdienst uitkomst.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!