Wat is de kentekencard van mijn auto?

De kentekencard is een pasje met alle voertuiggegevens van jouw auto. Hoe ziet dit pasje er precies uit, waarom heb je het nodig en waar moet je het bewaren? Op deze pagina lees je hier alles over.

Wat is een kentekencard?

De kentekencard is het pasje dat het oude kentekenbewijs vervangt. Nieuwe voertuigen krijgen deze direct bij registratie, terwijl bestaande exemplaren de kentekencard pas ontvangen bij een wisseling van eigenaar.

De kentekencard bevat een chip met alle voertuiggegevens en het Certificaat van Overeenkomst (het ‘geboortebewijs’ van de auto bij de RDW). Omdat de gegevens op de chip niet kunnen worden aangepast, helpt dit systeem om kentekenfraude te voorkomen.

Hoe ziet een kentekencard eruit?

De kentekencard is een stevige plastic kaart, in hetzelfde formaat als een bankpas. Op de voorkant staat het kenteken van het voertuig duidelijk vermeld, samen met een aantal belangrijke gegevens zoals het merk en type van de auto. De kaart bestaat uit verschillende tinten groen en geel en bevat echtheidskenmerken zoals een hologram, om vervalsing tegen te gaan.

Kentekencard 2.0

Kentekenbewijs bij gekochte auto

Als je een nieuwe auto hebt gekocht, moet je deze op jouw naam zetten. Zolang het kenteken nog op de naam van de vorige eigenaar staat, is de auto officieel nog niet van jou.

Het overschrijven is echter eenvoudig te regelen. Wat je hiervoor nodig hebt, zijn het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs. Als de kentekencard kwijt is, moet er eerst een nieuwe aangevraagd worden bij de RDW voordat de auto verkocht kan worden. Een auto overschrijven zonder kentekencard is namelijk niet mogelijk.

Heb je nog een papieren kentekenbewijs en wil je liever een kentekencard? Dan kun je deze aanvragen bij de RDW. De kosten hiervan zijn € 12,10.

Waar moet je je kentekencard bewaren?

Je kentekencard is een officieel document en bewijst dat jouw auto op jouw naam staat. Bewaar deze daarom op een veilige plek thuis, net als andere belangrijke papieren — maar niet samen met je tenaamstellingscode.

Leg je kentekencard niet in je auto. Wordt deze namelijk gestolen, dan zal je verzekeraar om je kentekencard vragen voor een volledige vergoeding.

Omdat het pasje hetzelfde formaat heeft als een creditcard, is deze gemakkelijk in je portemonnee te bewaren.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering

  • Vergelijk op prijs & kwaliteit
  • 100% onafhankelijk
  • Bespaar gemiddeld € 290,- p.j.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.