Kentekenplaat auto

Als autobezitter is de kans groot dat je een gele nummerplaat hebt. Maar wat betekent die gele plaat eigenlijk en wat is het verschil met bijvoorbeeld de blauwe, witte of groene variant? Je leest het op deze pagina.

Kentekenplaat is verplicht

In Nederland moet je twee kentekenplaten hebben om met je auto de openbare weg op te mogen. Deze kentekenplaten bevatten unieke codes die allemaal geregistreerd staan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Overtreed je de wet of raak je betrokken bij een ongeluk? Dan kan je auto aan de hand van de kentekenplaten herkend worden, en kun jij wanneer nodig worden opgespoord.

Afmeting kentekenplaat auto

De standaardafmeting voor kentekenplaten in Nederland is 520 x 110 mm of 340 x 210 mm. Dit geldt voor auto’s, bedrijfsauto’s, de meeste motorvoertuigen op drie wielen en aanhangwagens met een maximum toegestane massa van boven 750 kilo.

De maximum massa bereken je door het gewicht van de lege aanhangwagen op te tellen bij het maximale gewicht dat deze mag vervoeren.

Soorten kentekenplaten

We kennen in Nederland verschillende kentekenplaten, ieder met een eigen functie én kleur:
kentekenplaten

Gele kentekenplaat

De gele kentekenplaat met zwart kader en blauw vlak zijn de meest voorkomende nummerplaten in Nederland. Zoals hierboven beschreven zijn de standaard nummerplaten bedoeld voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, de meeste voertuigen op drie wielen en voor aanhangwagens met een maximaal toegestane massa boven 750 kilo.

Witte kentekenplaat

Witte kentekenplaten worden gebruikt voor specifieke situaties, bijvoorbeeld als uitvoer-, transitokentekens en eendagskentekens. Uitvoer- en transitokentekens moet je aanvragen, maar een eendagskenteken mag je zelf maken. Schrijf het kenteken met zwarte stift op (bijvoorbeeld) een stevig wit karton en zorg dat dit ook bij slecht weer goed leesbaar blijft. Het eendagskenteken gebruik je wanneer je een auto zonder Nederlands kenteken bij de RDW laat keuren en graag zelf naar de keuringsafspraak wilt rijden.

Blauwe kentekenplaat

Blauwe kentekenplaten zijn voor voertuigen die als taxi worden gebruikt. Deze platen zijn lichtblauw met zwarte letters en cijfers, en zijn verplicht voor alle taxivoertuigen in Nederland​. Ze zijn bovendien een handige manier voor passagiers om taxi’s op straat te herkennen.

Donkerblauwe kentekenplaat

Oldtimers die vóór 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen, hebben een donkerblauwe kentekenplaat. Deze kentekenplaten hebben een specifieke indeling van cijfers en letters en geven deze klassieke voertuigen een authentiek uiterlijk​.

Groene kentekenplaat

Als laatste worden groene kentekenplaten gebruikt door erkende bedrijven in de voertuigbranche, zoals autodealers. Deze platen zijn lichtgroen met zwarte cijfers en letters, en worden gebruikt voor auto’s die onder meer worden gebruikt voor proefritten.

Kentekenplaat aanvragen

Als je een nieuwe auto hebt gekocht of geïmporteerd, moet je een kentekenplaat aanvragen en (laten) installeren voordat je met je auto de weg op mag. Dit doe je bij een erkende kentekenplaatfabrikant.

De meeste fabrikanten kunnen de kentekenplaten binnen een dag leveren en installeren, zodat je snel weer de weg op kunt met je voertuig. Doe je de installatie zelf? Zorg er dan voor dat de platen goed vast zitten met bijvoorbeeld schroeven en/of dubbelzijdig tape. Ook bij trilling mogen ze natuurlijk niet bewegen of loskomen.

Kentekenplaat kwijt of gestolen

Kentekenplaat kwijt of gestolen? Ga dan niet met je auto de weg op voordat je een nieuwe hebt. Je koopt ook in dit geval je nieuwe kentekenplaten bij één van de door de RDW erkende fabrikanten. Ben je één kentekenplaat kwijt? Koop ook dan een volledige nieuwe set van twee platen.

“Is je kentekenplaat gestolen? Doe hiervan aangifte bij de politie. Vooral wanneer beide kentekenplaten verdwenen zijn, is de kans groot dat het om diefstal gaat.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl zetten we de beste opties voor je op een rij. Vul onze vergelijker in en ontdek welke verzekeringen voor jou het voordeligst uitpakken.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.