Kentekenplaat kwijt of gestolen
Ben je één of beide kentekenplaten van je auto verloren of ben je slachtoffer van diefstal geworden? Dan moet je eerst nieuwe platen aanvragen en installeren voordat je weer met je auto de weg op mag. Maar hoe werkt dit precies?
Kentekenplaat kwijt of gestolen: wat nu?
Helaas zijn kentekenplaten populair onder autodieven. Ze gebruiken deze bijvoorbeeld om gratis te kunnen tanken of om een misdrijf met de auto te plegen zonder herkend te worden. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 20.000 kentekenplaten gestolen.
Ben jij één of beide kentekenplaten kwijtgeraakt door diefstal, slijtage of tijdens een ongeluk? Ga dan pas de weg op als je weer twee platen op je auto hebt geïnstalleerd. Je vraagt deze gemakkelijk aan bij een door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende kentekenplaatfabrikant.
Wist je dat er speciale antidiefstalschroeven bestaan voor het installeren van je kentekenplaten? Hiermee maak je het dieven extra lastig om jouw platen mee te nemen.
Aangifte kentekenplaat gestolen
Zijn beide kentekenplaten ineens verdwenen terwijl je auto gewoon stond geparkeerd? Dan is de kans groot dat het om diefstal gaat. Doe in dit geval zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Dit kan zowel op het politiebureau als online met DigiD. Hou je legitimatiebewijs bij de hand en zorg dat je de politie alles kunt vertellen over de diefstal. Denk aan de locatie, tijd en eventuele autoschade.
Ben je ook je kentekenbewijs (voertuigbewijs deel IA of kentekencard) kwijt? Dan moet je eerst een nieuwe aanvragen. Je hebt namelijk je kentekenbewijs nodig om nieuwe kentekenplaten te kunnen kopen.
Nieuwe kentekenplaat aanvragen
Het aanvragen van nieuwe kentekenplaten doe je dus bij een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Gelukkig gaat dit snel en is het proces simpel:
- Bezoek een erkende fabrikant: ga naar een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Je vindt een lijst van erkende fabrikanten op de RDW-website.
- Betaal de kosten: de kosten voor een nieuwe kentekenplaat variëren per fabrikant. Informeer van tevoren naar de prijzen. Het kan geen kwaad om je opties te vergelijken.
- Bevestig de nieuwe kentekenplaten: zorg ervoor dat de nieuwe kentekenplaten stevig aan je auto worden bevestigd om verlies in de toekomst te voorkomen. Overweeg het gebruik van antidiefstalschroeven om het dieven extra lastig te maken.
Welke gegevens heb ik nodig voor een nieuwe kentekenplaat?
Voor het aanvragen van nieuwe kentekenplaten heb je de volgende gegevens nodig:
- Geldig legitimatiebewijs: dit kan een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn.
- Voertuigbewijs: het originele voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs of het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard).
Wat kost een nieuwe kentekenplaat?
Vaak ben je voor een nieuwe kentekenplaat ongeveer €25,- kwijt. Voor de volledige set kun je dus rekenen op zo’n €50,-. Iedere fabrikant bepaalt de prijzen echter zelf, en deze kunnen daarom verschillen. Overweeg om contact op te nemen met een paar fabrikanten in de buurt om de beste prijs te vinden.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je kiezen. Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties op een rij.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.