Meldcode auto
De meldcode van een auto zijn 4 cijfers die je nodig hebt om je auto te verzekeren. Op deze pagina kom je te weten waar je de meldcode kan vinden en lees je de belangrijkste informatie over deze code.
Wat is een meldcode?
De meldcode bestaat uit de 4 laatste cijfers van het chassisnummer van je auto. Het chassisnummer wordt ook wel het voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd. Je moet de meldcode van je auto invullen wanneer je een autoverzekering wil afsluiten. De autoverzekeraar kan zo aan de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) doorgeven dat je auto minimaal WA-verzekerd is.
Waar kan ik de meldcode vinden?
De meldcode kan je vaak terugvinden onder de motorkap je auto, het zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Verder staat deze code ook altijd vermeld op je kentekenbewijs of kentekencard. Er zijn verschillende manieren om de meldcode van jouw auto te vinden. Kies de methode die voor jou het meest geschikt is:
1. Bekijk je documenten
De meldcode staat op officiële documenten, zoals je kentekenbewijs of kentekencard (achterop, in deel 1A) of het APK-keuringsrapport (bij ‘Identificatienummer’).
2. Controleer je auto
Het VIN/chassisnummer, en daarmee de vier cijfers voor de meldcode, kan ook direct op je auto te vinden zijn. Mogelijke locaties zijn onder de motorkap of op de constructieplaat of het typeplaatje, vaak in de buurt van de bestuurders- of passagiersdeur.
3. Raadpleeg de RDW
Via de RDW website kun je een overzicht opvragen van voertuigen die op jouw naam staan. Dit overzicht bevat het VIN. Hiervoor heb je een DigiD nodig, en de auto moet op jouw naam staan.
4. Vraag het aan de dealer
Heb je een nieuwe auto gekocht en nog geen kentekenbewijs? Dan kan de dealer de meldcode verstrekken. Zodra je het VIN hebt gevonden, kun je de meldcode bepalen door de laatste vier cijfers af te lezen.
Meldcode of chasisnummer
Het chassisnummer wordt ook wel identificatienummer genoemd. Het is als het ware de vingerafdruk van het voertuig. Het nummer is ingeslagen of zit op een gemonteerd plaatje op het chassis. De laatste 4 nummers van het chassisnummer vormen de meldcode, die weer vermeld staat op je kentekencard. Hieraan kan de RDW controleren of je auto wel of niet verzekerd is. Wanneer dit niet het geval is, kan je een boete van minimaal € 450,- krijgen voor onverzekerd rijden.
Waarom heb ik een meldcode nodig?
Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je de meldcode van de auto opgeven. Autoverzekeraars geven deze meldcode door aan de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De RDW controleert onder andere of auto’s minimaal WA-verzekerd zijn. Zonder meldcode kan je geen autoverzekering afsluiten, wat kan resulteren in een boete. Zorg er daarom voor dat je te weten komt welke meldcode hoort bij je auto.
Ik weet mijn meldcode nog niet, wat nu?
Je verzekeraar heeft de meldcode nodig om je auto te kunnen verzekeren. Zonder meldcode kun je geen autoverzekering afsluiten. Koop je een nieuwe auto bij een dealer en heb je nog geen kentekenbewijs? Dan kan de dealer de meldcode aan je doorgeven.
Autoverzekeringen vergelijken
Had je de meldcode nodig omdat je net een auto hebt gekocht of van plan bent om er een te kopen? Dan is het tijd om na te denken over de juiste autoverzekering. Via Overstappen.nl kun je eenvoudig en snel het merendeel van alle autoverzekeringen in Nederland vergelijken om de beste optie voor jouw situatie te vinden. Zelfs zonder meldcode kun je alvast uitzoeken welke verzekeraar de beste dekking biedt tegen de scherpste prijs. Zodra je de meldcode hebt, kun je direct de goedkoopste autoverzekering met de beste voorwaarden afsluiten.
- RDW
Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.