Premie autoverzekering tussen verschillende gemeenten loopt op tot 535 euro per jaar
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de premies tussen de verschillende gemeenten in Nederland verschillen.
Pas als je goed verzekerd bent, kun je met een veilig en rustig vakantiegevoel op pad. Zeker als je met de auto op vakantie gaat. Heb je een lange rit voor de boeg? Check voordat je vertrekt altijd je verzekeringen even.
Zodra je een autoverzekering afsluit, ontvang je van de verzekeraar een groene kaart. Hiermee toon je aan dat je verzekerd bent. In sommige Europese landen ben je verplicht om de originele (groene) versie van je groene kaart bij je te hebben. In 2024 gaat dit om de volgende landen:
Ga je naar een Europees land dat niet op deze lijst staat? Dan kan de politie zelf opzoeken of je wel of niet verzekerd bent. Wel is het alsnog handig om een groene kaart bij je te hebben, want dit kan tijd schelen. In dit geval is een zwart-wit kopietje of een digitale versie echter voldoende.
Let op! Heb je een caravan of camper bij je die zwaarder is dan 750 kilo en ga je naar Duitsland, Polen of Spanje? Dan heeft deze een apart kenteken, en dus ook een eigen groene kaart nodig.
Op de groene kaart staat niet alleen in welke landen jouw autoverzekering geldig is, ook kun je hierop de gegevens van de alarmcentrale vinden. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kun je altijd bellen. Een fijn aanspreekpunt waar je advies en informatie kunt krijgen als je een ongeval in het buitenland hebt gehad.
Net als Nederland hanteren ook veel andere landen milieuzones. In deze zones gelden beperkingen voor bepaalde voertuigen, zoals oudere dieselauto’s en auto’s zonder moderne emissiecontrolesystemen.
Ga je met de auto op vakantie? Controleer dan welke milieuzones je mogelijk tegenkomt op je route. Sommige landen vereisen namelijk dat je een milieusticker aanschaft of je voertuig vooraf registreert om deze zones binnen te mogen. Doe je dit niet, dan riskeer je boetes of een flinke vertraging op je reis.
Ook is het in een aantal landen verplicht om bepaalde veiligheidsaccessoires standaard in je auto te hebben. Denk hierbij aan een veiligheidshesje, gevarendriehoek, een alcoholslot (alleen met een negatieve blaastest kun je de auto starten) of een blaastest en soms ook winterbanden en sneeuwkettingen. Per land verschillen de regels nogal. Bereid je daarom goed voor voordat je op reis gaat en zorg dat je de verplichte accessoires bij je hebt om boetes te voorkomen.
Nederland kent nauwelijks tolwegen, maar in veel andere Europese landen is dit wel anders. Hier is bijna iedere snelweg een tolweg, en heb je een tolvignet nodig om je route te mogen vervolgen.
Een tolvignet biedt voor een bepaalde periode toegang tot tolwegen. Het is een handige oplossing om zonder oponthoud door landen te reizen waar tol geheven wordt. Controleer voor vertrek of je bestemming een tolvignet vereist en hoe je deze kunt kopen.
Wist je dat Euro 95 in Duitsland Superbenzin of Super 95 heet? En in Groot-Brittannië Premium Unleaded? Zoek, om verwarring te voorkomen, op hoe tanken in jouw land van bestemming werkt. Noteer hoe de brandstof heet die jij nodig hebt en welke regels er gelden. Soms tank je bijvoorbeeld niet zelf, maar doet een medewerker van het tankstation dit voor je.
Ga je met het gezin op pad? Let dan op de regels voor rijden met kinderen in de auto. In bijna alle EU-landen zijn deze gelijk. Zo moeten kinderen onder de 150 cm en onder de 36 kg verplicht in een kinderzitje zitten. Deze standaarden kunnen wel verschillen per land dus controleer voordat je op reis gaat wat de verplichtingen zijn in het land dat je gaat bezoeken.
Twijfel je of je wel goed genoeg verzekerd bent? Check dan snel de polisvoorwaarden en maak een vergelijking Overstappen.nl. Zo kun je je nog op tijd aanvullend verzekeren als blijkt dat niet alles voldoende gedekt wordt in het buitenland. Heb je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering nodig? En wil je met pech in het buitenland wel geholpen worden, maar valt pechhulp niet onder de dekking? Het is nooit te laat om je aanvullend te verzekeren!
Waar je misschien niet meteen aan denkt, maar waar je wel rekening mee moet houden, is dat je in sommige landen links moet rijden. Dichtbij huis rijden ze bijvoorbeeld in Schotland, Ierland en Engeland aan de linkerkant. Rechts rijden is voor ons als Nederlanders heel gewoon, waardoor links rijden flink wennen kan zijn. Wees je hiervan bewust en voorkom ongelukken.
Hou de verkeersregels in het buitenland goed in beeld. Zoek de belangrijkste regels en verkeersborden even op voordat je vertrekt. Zo voorkom je verwarring onderweg.
Klaar voor vertrek? Met een autocheck ga je goed voorbereid op reis. Controleer hierbij of je de juiste papieren bij je hebt, zoals je rijbewijs, je verzekeringspapieren en de bijbehorende groene kaart. Ook is het handig je auto zelf te checken voordat je de weg op gaat. Werken de ruitenwissers en verlichting naar behoren, en is de bandenspanning, remolie, remvloeistof, koelvloeistof en het oliepeil op orde?
Wil je weten welke autoverzekeringen het beste bij jou passen als je ook veel autorijdt in het buitenland? Vul je gegevens dan in onze vergelijker in, zodat wij een mooi en duidelijk overzicht van passende autoverzekeringen voor je kunnen maken.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de premies tussen de verschillende gemeenten in Nederland verschillen.
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.