Wat is de bonus-malusladder? Alle info op Overstappen.nl

Bonus-malusladder

Naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt, ontvang je meer korting op je autoverzekering. Deze korting staat bekend als no-claimkorting. In de bonus-malusladder, die per autoverzekeraar verschilt, is de hoogte van de korting vastgelegd.

Opbouwen schadevrije jaren

Je bouwt schadevrije jaren op zolang je geen schade claimt. Voor elk jaar zonder schadeclaim stijg je één trede op de bonus-malusladder. Hierdoor profiteer je van een hogere no-claimkorting. Als je echter wel schade claimt, daal je op de bonus-malusladder, wat leidt tot een lagere no-claimkorting en een hogere premie.

Negatief aantal schadevrije jaren

Bij een schadeclaim daal je meestal met meerdere treden tegelijk op de bonus-malusladder. Dit betekent dat je premie sterker stijgt dan dat deze daalt. In sommige gevallen kun je zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen, waardoor je premie verder stijgt. Dit kan gebeuren als je:

  • In één jaar meerdere schades claimt.
  • Schade claimt kort nadat je voor het eerst een autoverzekering hebt afgesloten.

Schade zelf betalen?

Wanneer je schade claimt, kijkt de autoverzekeraar niet naar de hoogte van het geclaimde bedrag. De daling op de bonus-malusladder is dus niet afhankelijk van de hoogte van het schadebedrag. Om te voorkomen dat je op de ladder daalt, kun je overwegen om kleine schades zelf te betalen.

Niet schuldig

Als je geen schuld hebt aan de schade, vindt er geen terugval plaats. De schade wordt in dat geval verhaald op de schuldige wederpartij en de premiekorting blijft ongewijzigd. Het is belangrijk om bij een ongeval altijd een schadeformulier in te vullen en de situatie goed te documenteren om aan te tonen dat je niet schuldig bent.

Bescherming bonus

De maximale no-claimkorting verschilt per verzekeringsmaatschappij, maar kan oplopen tot wel 80%. Als je in de hoogste trede bent beland, geldt er meestal een bonusbescherming. Dit betekent dat je bij een schadeclaim wel in treden terugvalt, maar de maximale korting behoudt. Sommige verzekeraars bieden ook aanvullende dekking voor een bonusbescherming, waarbij je meerdere schades per jaar kunt claimen zonder dat dit invloed heeft op je no-claimkorting.

Voorbeeld bonus-malusladder

Elke autoverzekeraar bepaalt zelf hoe snel iemand klimt en daalt op de bonus-malusladder. Dit kan tot grote premieverschillen leiden. Hieronder zie je een voorbeeld van een bonus-malusladder.

Voorbeeld bonus-malus ladder

beweeg de tabel van links naar rechts
TredeKortingspercentageZonder schadeMet 1 schadeMet 2 schades
1275%1382
1175%1271
1072,5%1161
967,5%1051
862,5%941
757,5%831
650%721
542,5%621
435%511
325%411
215%311
1-10%211

Toelichting

Als je bijvoorbeeld bent ingeschaald op trede 6, krijg je een korting van 50%. Rijd je nog een jaar schadevrij, dan stijg je naar trede 7 en ontvang je 57,5% korting. Claim je echter schade, dan val je terug naar trede 2 en krijg je slechts 15% korting. Claim je twee schades in één jaar, dan val je zelfs terug naar trede 1, waar een malus van 10% geldt. Je krijgt dan geen korting meer, maar zelfs een toeslag van 10%.

Wil je overstappen en ga je autoverzekeringen vergelijken? Let dan goed op de terugval in premiekorting als je schade claimt.

Vergelijk en bespaar direct

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.