Wat is Roy-data?
Roy-data is een digitaal registratiesysteem waarin Nederlandse autoverzekeraars schadevrije jaren opslaan en inzien. Wanneer je een autoverzekering opzegt, registreert de verzekeraar in Roy-data hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering haalt de nieuwe verzekeraar deze informatie op om de premie en no-claimkorting te bepalen. Op deze manier kun je je schadevrije jaren behouden, ook als je van verzekeraar wisselt.
No-claimkorting
Schadevrije jaren bepalen dus hoeveel korting je krijgt op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting.
Verzekeraars gebruiken de bonus-malusladder om de korting vast te stellen. Dit is een grote tabel, die per trede weergeeft hoeveel korting bij hoeveel schadevrije jaren hoort. Bij schade kun je terugvallen op de ladder, waardoor je korting daalt en de premie stijgt. Ook dit wordt automatisch in Roy-data verwerkt.
Schadevrije jaren opvragen
Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Er zijn twee manieren om dit te achterhalen:
- Via Roy-data: als eerste kun je een inzageverzoek indienen via de website van de SEPS (Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Dit doe je met een inzageformulier en een kopie van je legitimatie. Houd er wel rekening mee dat schadevrije jaren pas in Roy-data worden gezet wanneer een autoverzekering wordt stopgezet. Je schadevrije jaren bij je huidige verzekeraar kun je hier dus niet vinden.
- Bij je huidige verzekeraar: je huidige verzekeraar is verplicht je op de hoogte te stellen van je tot nu toe opgebouwde schadevrije jaren. Je vindt deze gegevens bijvoorbeeld op de online portal van je verzekeraar of in de laatste mail of brief. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je verzekeraar en vraag de informatie op via de klantenservice.
Hoelang blijven schadevrije jaren in Roy-data geldig?
Positieve schadevrije jaren staan 10 jaar in Roy-data en negatieve schadevrije jaren 5 jaar. Let op: dit staat los van de geldigheid van je schadevrije jaren. De verzekeraar bepaalt hoelang je schadevrije jaren geldig zijn. Bij de meeste verzekeraars is dit 3 jaar.
Wijzigingen Roy-data in 2025
In de loop van 2025 introduceren verzekeraars naar verwachting een nieuw systeem voor het bijhouden van schadevrije jaren. Consumenten kunnen dan via een nieuwe website op elk moment hun exacte aantal schadevrije jaren en maanden inzien. Dit systeem rekent schadevrije jaren in maanden, waardoor bij overstappen naar een andere verzekeraar geen maanden meer verloren gaan.
Autoverzekering vergelijken
Wil je overstappen op een nieuwe autoverzekering of sluit je voor het eerst een autoverzekering af? Wij helpen je bij het vinden van de beste match. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.