Auto op een andere naam zetten
Een auto op een andere naam zetten, hoe werkt dat precies? Welke stappen moet je doorlopen als je een auto koopt of verkoopt en wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering? Je leest het op deze pagina.
Wanneer moet je auto op een andere naam zetten?
Er zijn verschillende situaties waarin het nodig of handig kan zijn om een auto op een andere naam te zetten. Denk bijvoorbeeld aan:
- koop, verkoop of schenking van de auto, waardoor deze op naam van een nieuwe eigenaar komt te staan.
- overlijden van de eigenaar, waarna de auto op naam van een nabestaande wordt gezet.
- verhuizing naar het buitenland, waarbij de auto achterblijft.
- wijziging binnen het gezin, waardoor wordt gekozen om de eigendom van een auto over te dragen.
Auto overschrijven bij de RDW
Hoe werkt dat dan precies, het overschrijven van een auto? Dit kan op verschillende manieren:
Bij een kentekenloket
Als eerste kun je langs bij een kentekenloket van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je hebt in dit geval het volgende nodig:
- je identiteitsbewijs
- een kentekencard en tenaamstellingscode of
- je originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en overschrijvingsbewijs
Online via de RDW
Ook kun je de overschrijving online regelen. Log in op de RDW-website met behulp van DigiD, doe de eenmalige identiteitscheck met een geldig legitimatiebewijs, vul je gegevens in en betaal de kosten via iDeal.
Zorg dat je je negencijferige tenaamstellingscode in de buurt hebt!
Bij een RDW-erkende garage of dealer
Heb je een auto gekocht bij een RDW-erkende garage of dealer? Dan kunnen zij de auto direct op jouw naam zetten. Zorg in dit geval dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt.
De kosten van het overschrijven van een auto zijn altijd gelijk. Zowel online als bij een balie of garage betaal je hiervoor in 2024 €12,50.
De tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs
Zet je een auto op een andere naam? Dan kom je twee belangrijke documenten tegen: de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs.
Tenaamstellingscode
De tenaamstellingscode bestaat uit negen cijfers, verdeeld over twee delen. Het eerste deel ontvangt de nieuwe eigenaar direct bij de overschrijving, en het tweede deel wordt per post door de RDW opgestuurd.
Vrijwaringsbewijs
Heb je je auto op naam van iemand anders gezet? Dan krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit betekent dat je als voormalige eigenaar niet langer verantwoordelijk bent voor de auto en de daarbij horende verzekering en wegenbelasting.
Auto overschrijven en autoverzekering
Het op een andere naam zetten van een auto heeft verschillende gevolgen voor de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:
- Nieuwe verzekering afsluiten: de nieuwe eigenaar moet een eigen autoverzekering afsluiten. De bestaande verzekering moet worden opgezegd door de vorige eigenaar.
- Verantwoordelijkheid voor de verzekering: vanaf het moment van de verkoop is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het minimaal WA-verzekeren van de auto. Gebeurt dit niet? Dan mag de auto niet op de openbare weg komen.
- Wijziging in premie: de verzekeringspremie kan veranderen op basis van de leeftijd, rijervaring en schadevrije jaren van de nieuwe eigenaar.
Autoverzekering op naam van iemand anders
De autoverzekering moet op naam staan van de eigenaar van de auto. Heb je een auto op een andere naam gezet, dan moet er dus ook een eigen autoverzekering worden afgesloten.
Wil je dus je auto op naam van je partner, ouder of kind zetten? Dan moet ook het kenteken op naam van deze persoon geregistreerd staan.
Schadevrije jaren
Let op! Je bouwt alleen schadevrije jaren op voor de auto’s en autoverzekeringen die op jouw naam staan. Zet je dus je auto en autoverzekering op een andere naam maar rij je hier nog wel af en toe in, al dan niet als regelmatige bestuurder? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren meer op. Je leest hier meer over op onze pagina over het uitlenen van een auto.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar een autoverzekering die perfect bij jou, je auto en je persoonlijke voorkeuren past? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul in onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Vergelijk en bespaar direct
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.