Overschrijvingsbewijs kwijt: wat nu?

In Nederland heb je een aantal documenten nodig om je auto te kunnen verkopen, schorsen, exporteren of laten slopen. Voor oudere auto’s is het overschrijvingsbewijs daar één van. Maar wat moet je doen als je je overschrijvingsbewijs kwijt bent?

Wat is het overschrijvingsbewijs?

Tot en met 31 december 2013 was het overschrijvingsbewijs onderdeel van het kentekenbewijs. Alleen met een overschrijvingsbewijs kon je je auto verkopen, exporteren, schorsen of laten slopen.

Heb je een oudere auto? Dan kan het zijn dat je nog steeds een papieren overschrijvingsbewijs hebt. Dit kan gaan om een overschrijvingsbewijs deel II of deel III. Deze twee varianten horen bij auto’s uit verschillende jaartallen, maar verschillen verder weinig van elkaar.

Sinds 1 januari 2014 worden er geen overschrijvingsbewijzen meer uitgegeven. Het kentekenbewijs bestaat inmiddels uit een kentekencard op creditcardformaat en een bijbehorende tenaamstellingscode.

Wat moet je doen als je je overschrijvingsbewijs kwijt bent?

Heb je je overschrijvingsbewijs nodig maar ben je deze kwijt? Dan kun je gelukkig een nieuwe aanvragen. Dit werkt als volgt:

Overschrijvingsbewijs deel II kwijt

Heb je een auto die vóór 1 juni 2004 is geregistreerd, dan staat er ‘deel II’ op je overschrijvingsbewijs. Ben je je overschrijvingsbewijs deel II kwijt? Dan kun je geen nieuwe aanvragen. Het overschrijvingsbewijs wordt namelijk niet meer gemaakt. Wel kun je bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Je ontvangt dan een kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode.

Overschrijvingsbewijs deel III kwijt

Is je auto tussen 1 juni 2004 en 1 januari 2014 geregistreerd? Dan heb je een overschrijvingsbewijs deel III. Net als deel II, wordt ook deel III niet meer gemaakt. Ook wanneer je je overschrijvingsbewijs deel III kwijt bent zul je dus bij de RDW een kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscode moeten aanvragen.

Nieuw overschrijvingsbewijs (kentekencard) aanvragen

Hoe doe je dat nu, zo’n kentekencard aanvragen als vervanging voor je overschrijvingsbewijs? De aanvraag voer je gemakkelijk online uit. Zorg wel dat je je meldcode in de buurt hebt.

  • Bezoek de website van de RDW.
  • Selecteer ‘kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’.
  • Vul je gegevens in en klik door naar de betaling.
    Betaal de kosten via iDEAL. In 2025 ben je € 39,80 kwijt voor een nieuwe kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscode.

Binnen 2 tot 3 werkdagen heb je je kentekencard in huis en binnen 3 tot 4 werkdagen volgt je tenaamstellingscode. Beide ontvang je per post van de RDW.

Je kunt alleen een nieuwe kentekencard aanvragen als de auto op jouw naam staat. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de klantenservice van de RDW.

Bespaar op je autoverzekering

Auto verkocht of gekocht en op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.