Tenaamstellingscode aanvragen: zo werkt het
De tenaamstellingscode heb je nodig om een voertuig te kopen of te verkopen. Maar wat moet je doen als je deze code niet meer hebt en hoe vraag je deze opnieuw aan? Je leest het hier.
De tenaamstellingscode
Wat is een tenaamstellingscode ook alweer? De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code die staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De code, die bestaat uit 2 delen, is uniek voor jou en je voertuig. Je toont hiermee aan dat jij de eigenaar bent, en kunt alleen met deze code de eigendom overschrijven aan iemand anders.
Wanneer een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?
Het kan iedereen overkomen. Je hebt hem nog zo goed opgeborgen, en toch weet je niet meer waar die ligt. Is je tenaamstellingscode kwijt of beschadigd? Bij de RDW vraag je gemakkelijk een nieuwe aan. Dit kost in 2025 € 1,25 en is zo gebeurd. Doe je de aanvraag via iDEAL of eHerkenning, dan heb je binnen enkele minuten een nieuwe tenaamstellingscode in je mailbox.
Hoe vraag je de tenaamstellingscode aan?
Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode doe je bij de RDW. Dit kan op verschillende manieren:
Tenaamstellingscode aanvragen met DigiD of eHerkenning
De makkelijkste manier om een nieuwe tenaamstellingscode te bemachtigen, is via de knop ‘tenaamstellingscode direct downloaden’ op de website van de RDW. Je logt in via DigiD of eHerkenning en betaalt via iDEAL. Vervolgens ontvang je binnen een paar minuten 2 mails van de RDW. In de tweede mail staat je nieuwe code.
Tenaamstellingscode aanvragen zonder DigiD of eHerkenning, of voor iemand anders
Heb je geen DigiD of eHerkenning, of vraag je de code voor iemand anders aan? Klik dan op de knop ‘tenaamstellingscode aanvragen’ en houd je meldcode bij de hand. Ook in dit geval betaal je via iDEAL, waarna je de code binnen 3 tot 4 dagen per post ontvangt.
Tenaamstellingscode aanvragen bij een balie of keuringsstation
Problemen met het online aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode? Geen probleem, want dit kan ook bij één van de balies of keuringsstations van de RDW.
Neem je kentekenbewijs en legitimatiebewijs mee, en een uittreksel van de Kamer van Koophandel als het voertuig op naam van een bedrijf staat. Je krijgt je nieuwe tenaamstellingscode direct mee!
Tenaamstellingscode aanvragen met een Europees betaalmiddel
Als laatste biedt de RDW de mogelijkheid om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen met een Europees betaalmiddel (denk aan Visa, Mastercard of PayPal). Woon je niet in Nederland, maar wel in de Europese Unie? Dan is dit een goede optie. Wel heb je in dit geval een Nederlandse bankrekening en een Nederlands Burgerservicenummer nodig.
Vind de goedkoopste autoverzekering
Nieuwe auto gekocht en op zoek naar de beste autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Binnen een paar minuten weet je precies welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Benieuwd? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!
Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.