Taxi verzekering

Als taxichauffeur heb je geen keuze: je moet een taxi verzekering afsluiten. Lees op deze pagina hoe dit in zijn werk gaat en waar dit mogelijk is.

Hoe werkt het verzekeren van een taxi?

Het verzekeren van een taxi gaat iets anders in zijn werk dan het afsluiten van een autoverzekering voor een particuliere auto. Dit heeft allemaal te maken met de hoeveelheid kilometers die een taxi dagelijks aflegt ten opzichte van een personenauto. Door het veelvuldige gebruik van een taxi is het risico op schade een stuk groter. Hierdoor zul je als taxichauffeur altijd meer premie moeten betalen dan iemand die een auto particulier gebruikt.

Net als bij andere autoverzekeringen, is de markt van taxi verzekeringen een vrije markt waarin verzekeraars het aanbod bepalen. Toch zijn er in de laatste jaren veel aanbieders gestopt met het verzekeren van taxi’s. Een partij die in principe iedereen accepteert, ook voor het verzekeren van taxi’s, is De Vereende. Hier betaal je een aantal maanden vooruit, maar weet je wel dat je taxi verzekerd is.

Wanneer moet ik een taxi verzekering afsluiten?

Het afsluiten van een taxi verzekering is verplicht wanneer je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KVK) en een taxivergunning hebt verkregen. Kortgezegd, wanneer je mensen tegen betaling gaat vervoeren. Ook is het mogelijk om direct een auto aan te schaffen met een taxi registratie, waardoor je direct een taxi verzekering moet afsluiten.

Het is dus niet toegestaan om je taxi te verzekeren met een zakelijke of particuliere autoverzekering. Hierop geldt wel de uitzondering dat je de auto eerst alleen voor privégebruik (particuliere autoverzekering) of zakelijke doeleinden (zakelijke autoverzekering) kunt gebruiken.

Dit betekent dat je met een particuliere of zakelijke autoverzekering niet mensen tegen betaling mag vervoeren.

Taxi verzekering bij De Vereende

Als andere maatschappijen niet willen verzekeren, dan kun je terecht bij De Vereende. Deze verzekeringsmaatschappij is actief op de markt voor bijzondere risico’s als andere maatschappijen niet willen verzekeren. Voor taxi verzekeringen maken zij maatwerkoffertes. Er worden wel strenge voorwaarden gehanteerd die je wellicht niet helemaal gewend bent:

  • Je moet de premie drie maanden vooruit betalen, ook bij maandelijkse premies;
  • Je betaalt een waarborgsom rond de € 250, die je vooraf moet betalen. Deze krijg je teruggestort als je verzekering afloopt en je taxibedrijf heeft geen schade gereden.

Een voordeel is dat De Vereende de aanvraag voor een taxi verzekering altijd accepteert.

Amlin verzekering

Ook komen er wel eens aanvragen bij ons binnen voor de Amlin taxi verzekering. Dit is een autoverzekeraar voor het MKB en grote bedrijven. Helaas biedt ook Amlin Corporate Insurance geen verzekeringen voor taxi’s meer aan.

Dekkingen van een taxi verzekering

In Nederland ben je als taxichauffeur verplicht om minimaal een WA taxi verzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een taxi verzekering heb je de keuze uit een drietal dekkingen:

WA- verzekering

Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je met jouw voertuig bij anderen veroorzaakt. Dit is de goedkoopste basisdekking. Schade aan jouw auto, waarbij niet aangetoond kan worden dat de schade door iemand anders is veroorzaakt, moet je altijd zelf betalen.

WA + beperkt casco

Als aanvulling op je WA-verzekering kun je kiezen voor WA + beperkt casco. Hiermee ben je niet alleen gedekt voor schade aan anderen, maar ook voor bepaalde schade aan je eigen auto die niet door jou of andere bestuurders is veroorzaakt, zoals schade door brand, diefstal of storm.

All risk verzekering

Met een all risk taxi verzekering, oftewel WA + volledig casco, ben je voor bijna alle schade gedekt. Dit omvat niet alleen schade aan anderen en schade die buiten jouw schuld om is ontstaan, maar ook schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Aanvullende dekkingen

De basisdekking van je taxi verzekering kan je uitbreiden met een aantal aanvullende dekkingen.

  • Schadeverzekering inzittenden (SVI): de schadeverzekering inzittenden dekt letselschade en materiële schade van inzittenden na een ongeval.
  • Rechtsbijstandverzekering: met een rechtsbijstandsverzekering heb je recht op juridische hulp bij conflicten die met je auto te maken hebben. Denk aan problemen na een aanrijding of discussies over de hoogte van een schadevergoeding.
  • Ongevallenverzekering: de ongevallenverzekering inzittenden keert een vooraf vastgesteld bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit bij inzittenden, als gevolg van een ongeval.
  • Pechhulp: pechhulp biedt assistentie bij autopech onderweg. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van een lekke band of het wegslepen van de auto als het probleem niet ter plekke kan worden opgelost.

Wat kost een taxi verzekering?

Wij kunnen je helaas niet meteen vertellen wat een verzekering voor je taxi kost. Wat verstandig is om te doen, is een aanvraag te doen voor een offerte bij de vereende. Zo krijg je gelijk te zien wat het gaat kosten om een taxi verzekering af te sluiten.

Het enige waar je zeker van kan zijn dat het een stuk hoger ligt dan een particuliere autoverzekering, wat om en nabij de € 75 per maand kost. Je kan dus echt wel uitgaan van een aantal honderden euro’s.

Huidige situatie omtrent taxi verzekeringen

De laatste jaren zijn premies voor taxiverzekeringen hard gestegen. TaxiPro – een vakblad voor de taxibranche – ondervroegen een aantal taxiondernemers. Uit dit onderzoek kwam dat vooral kleine taxibedrijven het lastig kregen. Maar dit kwam niet alleen door premiestijgingen, ook speelde mee dat:

  • De BTW op personenvervoer werd verhoogd;
  • De BPM-teruggave op taxi’s werd afgeschaft.

De verhoging van de BTW kostten de taxibedrijven uiteraard niets, maar de ritprijs werd hierdoor wel hoger waardoor minder mensen nog kozen voor een taxirit om zich te laten vervoeren.

Taxiondernemers willen graag dat de premies individueel vastgesteld worden. Ook willen zij dat taxibedrijven die veel schade claimen anders behandeld worden dan bedrijven die dat bijna niet doen. Daarnaast schrijven zij hun problemen toe aan de eisen om als taxichauffeur te kunnen rijden minder streng zijn geworden. Een Uber is vaak een stuk goedkoper, waardoor mensen eerder geneigd zijn een Uber te pakken dan een taxi.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.