Aardwarmte

Aardwarmte en bodemwarmte zijn vormen van duurzame energie. Aardwarmte bevindt zich diep in de aarde en in Nederland gebruiken we daarom vaak bodemwarmte. Op deze pagina lees je alles over bodem- en aardwarmte in Nederland.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is een duurzame energiebron afkomstig uit de diepe lagen van de aarde. Net als zonne-energie en windenergie raakt aardwarmte niet op en is de warmtewinning CO2-vrij. Aardwarmte zien we daarom als een duurzame energiebron.

Aardwarmte komt oorspronkelijk vanaf de heetste kern van de aarde en verspreidt zich door de verschillende aardlagen van binnen naar buiten. Vanaf een diepte van minimaal 500 meter spreken we van aardwarmte en altijd geldt: hoe dieper, hoe warmer.

De winning van aardwarmte vindt plaats op grote boorlocaties waar ze warm water uit de diepe lagen van de aarde pompen. Met dit warme water is het mogelijk groepen woningen te verwarmen. De boorlocaties liggen daarom in de buurt van de te verwarmen wijken, kassen en gebouwen. In Nederland gebruiken we aardwarmte in sommige wijken voor stadsverwarming.

Wat is het verschil tussen aardwarmte en bodemwarmte?

Aardwarmte komt vanuit de hete diepe kern van de aarde, terwijl bodemwarmte zich meer aan de oppervlakte van de aarde bevindt. Bodemwarmte is de warmte die ontstaat doordat de zon de grond verwarmt. De warmte kan door de verplaatsing van bodemwater tot wel enkele honderden meters diep in de aarde komen, maar ligt veel hoger dan aardwarmte. Het is mogelijk om tot 100 meter diepte warmte uit de bodem te halen. Deze warmte verwarmt verschillende woonwijken in Nederland.

De voor- en nadelen van aardwarmte

Wat zijn de voordelen van aardwarmte?

  • Aard- en bodemwarmte zijn vormen van duurzame energie en zorgen dus nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO2 en klimaatverandering.
  • Er is een hoog rendement voor verwarming.
  • De bron van de warmte is onbeperkt beschikbaar.
  • Aardwarmte is niet afhankelijk van het weer en dus altijd inzetbaar.

Wat zijn de nadelen van aardwarmte?

Aardwarmte en bodemwarmte hebben ook een aantal nadelen:

  • Aardwarmte is over het algemeen nog erg duur en daarom nog niet breed inzetbaar.
  • Op het moment is individuele warmtevraag nog niet mogelijk: alleen groepen woningen en wijken kunnen gebruik maken van aardwarmte en bodemwarmte.
  • Vervuiling van grondwater is mogelijk.
  • Bij aardwarmte is er een klein risico op aardbevingen.

Waar wordt aardwarmte gebruikt?

Nederland maakt nog relatief weinig gebruik van aardwarmte en bodemwarmte. Aardwarmte bevindt zich diep in de aarde en in Nederland is het erg lastig en duur om aardwarmte te bereiken. Daarom maken we vooral gebruik van bodemwarmte om onze woningen te verwarmen. In andere landen is de bodem vaker geschikt voor het gebruik van aardwarmte. Er zijn ongeveer 60 landen die aardwarmte gebruiken. IJsland is een van die landen: 80% van alle warmtevraag is afkomstig van aardwarmte. In Nederland gebruiken we aardwarmte voornamelijk voor het verwarmen van kassen en woningen.

Warmtepomp om aardwarmte te gebruiken

Huishoudens kunnen zelf ook aan de slag met warmte uit de aarde. Met een warmtepomp wek je thuis warmte op voor woningverwarming en water. Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt zelf wel stroom.

Stadsverwarming in Nederland

Er zijn verschillende woonwijken in Nederland die gebruik maken van stadswarmte. Stadswarmte bestaat vaak uit een combinatie van restwarmte die industriële bedrijven afgeven en aardwarmte. Heb je stadsverwarming? Dan heb je geen energieleverancier nodig voor gas. Wel kun je zelf je energieleverancier voor stroom kiezen. In onze energievergelijker vind je makkelijk de beste deals.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.