Wat is waterkracht energie?
Waterenergie, een vorm van duurzame energie, noemen we ook wel energie door waterkracht. Voor de productie van waterenergie maken we gebruik van stromend en vallend water, ook wel waterkracht. De kracht van stromend en vallend water wordt in waterkrachtcentrales door middel van waterturbines omgezet in elektrische stroom. Om water te laten vallen en stromen is er hoogteverschil of snelstromend water nodig. De stroom die waterturbines produceren kunnen huishoudens vervolgens gebruiken. In Nederland vindt waterenergie maar op kleine schaal plaats: maar een paar procent van de totale hoeveelheid groene stroom is waterenergie.
De voor- en nadelen van waterenergie
Waterenergie heeft een aantal voor- en nadelen, we zetten ze voor je op een rijtje.
Wat zijn de voordelen waterenergie?
- Energie uit waterkracht is een schone vorm van energie: de energiebron raakt niet op, bij de opwek ontstaan geen schadelijke stoffen, bij het opwekken ontstaat geen afvalproducten en er is geen winning van grondstoffen nodig.
- Waterkracht niet afhankelijk van het weer, iets dat bij zonne-energie en windenergie wel het geval is.
- Een stuwmeer, dam en waterkrachtcentrale gaan tientallen jaren mee.
- Een aantal waterkrachtcentrales gebruiken het stuwmeer ook als recreatiepark en irrigatie.
Wat zijn de nadelen van waterenergie?
- Stuwdammen en stuwmeren (die nodig zijn voor het creëren van stroomsterkte) tasten ecosystemen in negatieve zin aan.
- Rondom waterkrachtcentrales is veel vissterfte en er zijn veel gewonde vissen te vinden. Ook lukt het veel vissen niet meer om hun broedplaats te bereiken door de watercentrale, stuwdammen en/of stuwmeren.
- Het is duur om een waterkrachtcentrale te bouwen.
- Een dam blokkeert de natuurlijke stroming van een rivier, waardoor er ook verderop problemen kunnen ontstaan.
- Als het water in het stuwmeer stilstaat kan er methaangas vrijkomen, wat een negatief effect heeft op het klimaat.
- Waterkracht is niet overal even effectief: er is hoogteverschil en snelstromend water nodig.
Waterkracht Nederland
In sommige landen, zoals Noorwegen, is er van nature veel hoogteverschil. Het is dan makkelijker om waterkracht te gebruiken als energiebron. In Nederland, een land waarin er weinig hoogteverschil is, maken we minder gebruik van waterenergie. Er zijn een aantal waterkrachtcentrales te vinden in Nederland. Een Nederlandse watercentrale levert per jaar stroom voor zo’n 9000 huishoudens. De hoeveelheid opgewekte energie is zodanig laag: een energieleverancier kan daarom nooit 100% waterenergie uit Nederland leveren. Zegt een aanbieder dit wel te doen, dan krijg je sjoemelstroom: aanbieders kopen dan een Garantie van Oorsprong (een certificaat dat bewijst dat je groene energie krijgt) uit het buitenland en plakken dit certificaat op grijze stroom.
Waterkracht in je energiecontract
In Nederland wekken we niet genoeg waterkracht energie op om iedereen te voorzien van deze vorm van groene energie. Wil je thuis echte groene energie ontvangen? In onze energievergelijker vergelijk je energiecontracten makkelijk op duurzaamheid. Als je vergelijkt op duurzaamheid, selecteren wij alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Alleen producten met groene stroom opgewekt in Nederland én C02-gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering, krijgen van ons het duurzame label. Vergelijk op duurzaamheid en premie en ga ervandoor met de beste deal voor jou.