Zonne-energie
Zonne-energie is energie die vrijkomt door de warmte en het licht van de zon. De zon is een onuitputtelijke bron en zonne-energie is daarom duurzaam. Op deze pagina leggen we je alles uit over zonne-energie.
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie, ofwel zonnestroom, is oneindig beschikbaar. Daarnaast komt er bij gebruik van zonne-energie nauwelijks milieubelastende stoffen vrij. Zonne-energie valt daarom net als windenergie, waterkracht, biomassa en aardwarmte onder een vorm van duurzame energie.
De warmte en het licht van de zon zetten we op verschillende manieren om in zonne-energie. We gebruiken daarvoor bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler, een zonnetoren of we maken passief gebruik van zonnestralen.
Hoe werkt zonne-energie?
Maar hoe werkt zonne-energie nu precies? We leggen het je uit in combinatie met zonnepanelen. De zon stuurt een grote hoeveelheid energie en warmte richting de aarde. Deze energie kun je opvangen met zonnepanelen en vervolgens omzetten in stroom, ook wel groene stroom. Zonnepanelen bestaan uit een grote hoeveelheid zonnecollectoren en zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van materiaal dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Wanneer de zon schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading boven op de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom, gelijkstroom kunnen we nog niet gebruiken voor het dagelijkse huishouden. Met behulp van een omvormer wordt deze stroom vervolgens omgezet in wisselstroom, dezelfde stroom die uit het stopcontact komt. De zonnestroom is nu klaar voor gebruik.
Zonne-energie opwekken
Zonne-energie wordt in Nederland op verschillende manieren opgewekt, zo zijn er grote velden met zonnepanelen. Huishoudens wekken thuis ook zonne-energie op. We leggen bekendste vormen aan je uit.
Zonnestroom opwekken met zonnepanelen
Een groot aantal huishoudens in Nederland wekt zelf zonne-energie op met zonnepanelen die zij op hun dak hebben geplaatst. Afhankelijk van de ligging van de woning en het aantal zonuren in Nederland, wekken zij genoeg kWh op om het huishouden draaiend te houden. Met zonnepanelen kunnen huishoudens hun energierekening flink verlagen en investeren zij in een duurzame toekomst.
Huis verwarmen met een zonneboiler
Huishoudens kunnen de zon ook gebruiken om warmte op te wekken. Dat doen zij met een zonneboiler. Met een zonneboiler verwarm je water met de zon in plaats van met aardgas. De zonneboiler is vaak een aanvulling op de normale cv-ketel.
Zonne-energie opslaan of gebruiken
Nederlandse huishoudens met zonnepanelen kunnen de zonne-energie die ze zelf opwekken thuis gebruiken. De stroom die zij niet gebruiken, kunnen zij opslaan in een thuisbatterij. Zo kunnen ze de zonnestroom op een later moment gebruiken. Op het moment zijn thuisbatterijen nog erg duur en niet veel huishoudens maken hier gebruik van. Zij leveren de zonnestroom die ze niet gebruiken terug aan het energienet.
Zonne-energie terugleveren aan het net
Dankzij de salderingsregeling kunnen huishoudens de zonne-energie die zij aan het net terugleveren, verrekenen met de stroom die ze van de energieleverancier krijgen. Leveren huishoudens meer zonne-energie terug aan het net dan ze gebruiken? Dan krijgen zij voor elke kWh die zij meer terugleveren een terugleververgoeding. Voor het terugleveren van zonne-energie betalen huishoudens tegenwoordig terugleverkosten.
Zonne-energie in je energiecontract
In onze energievergelijker kun je ook vergelijken op groene energie, zoals zonne-energie. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen het duurzame label. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals zonne-energie of windenergie, én C02 gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering. Vergelijk de contracten op tarief en vind de beste duurzame deal voor jou.
Heb je al zonnepanelen en wek je al zonne-energie op? Ook dan loont het om energie te vergelijken. Ga op zoek naar de beste energieleverancier met zonnepanelen en bespaar op je energierekening.
Vergelijk en bespaar direct
- Eerlijk en persoonlijk advies
- Altijd de beste deals
- Kleine moeite, grote besparing
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Wat kost kerstverlichting aan stroom?
Overstappen.nl berekende de gemiddelde kosten van kerstverlichting die 6 weken lang, 12 uur per dag brandt.
Gasprijs stijgt naar hoogste niveau dit jaar
De gasprijs staat op het hoogste punt dit jaar. Waardoor komt dit en wat betekent het voor je energierekening?
Einde salderingsregeling nu echt dichtbij
Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, wordt de regeling per 2027 definitief afgeschaft.
Extreem hoge dynamische stroomprijs: wat is de oorzaak?
De afgelopen dagen steeg de stroomprijs voor huishoudens met een dynamisch energiecontract tot wel 80 cent.
Deze energieleveranciers bieden de hoogste korting in november
Kortingen lopen op to wel € 458,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in november
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in november zijn.