Wanneer sluit je een tijdelijk energiecontract af voor leegstand?
Je sluit bijvoorbeeld een leegstandscontract af als je een huis of bedrijfspand verbouwt en het oude contract nog niet kunt meenemen. Zo kun je in het pand energie gebruiken en betaal je alleen voor de energie die je daar gebruikt. Daarnaast voorkom je dat het pand door de netbeheerder wordt afgesloten van energie. In deze situaties kan een leegstandscontract lonen:
- Je woning staat tijdelijk leeg, maar jij bent al verhuisd.
- Je zitten tussen verhuizingen in en hebt in beide woningen energie nodig.
- Je bent een woning of bedrijfspand aan het verbouwen en je hebt energie nodig voor de werkzaamheden.
- Je verblijft voor een tijd op een ander adres, maar je wil de woning niet afsluiten van energie.
- Een van jouw dierbaren is overleden en het huis van de overledene staat op het moment leeg.
Particulier of zakelijk leegstandscontract?
Een leegstandscontract kun je als particulier of zakelijke klant aanvragen. Bekijk hieronder wanneer welke vorm bij jou past.
Wanneer een leegstandscontract particulier?
Een leegstandscontract voor particulieren is vooral interessant wanneer je als particulier tijdelijk geen gebruikmaakt van je huis of appartement. Denk aan een verhuizing, verbouwing, een verblijf in het buitenland, bij het overbruggen van de periode tussen twee woningen of bij een vakantiewoning. In dit soort gevallen is er vaak voor langere periodes sprake van weinig tot geen energieverbruik. Met een leegstandscontract betaal je alleen voor wat je echt verbruikt, zo kan je flink besparen op je energiekosten én behoud je de basisvoorziening.
Wanneer een leegstandscontract zakelijk?
Ook voor zakelijke gebruikers kan een leegstandscontract energie interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfspanden die tijdelijk leegstaan of winkelpanden die in afwachting zijn van een nieuwe huurder. Met een leegstandscontract zorg je ervoor dat je alleen betaalt voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt tijdens de leegstand, maar wel je energievoorziening en een contract behoudt.
De voor- en nadelen van een leegstandscontract
Een tijdelijk energiecontract, zoals een leegstandscontract, heeft een aantal voordelen:
- Kostenbesparing: je betaalt alleen voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt tijdens de leegstand
- Zorgeloosheid: je zit niet vast aan een langdurig energiecontract met hoge kosten
- Flexibiliteit: je kunt eenvoudig overstappen naar een regulier energiecontract zodra de leegstand voorbij is
Het grootste nadeel van een leegstandscontract zijn de hogere kosten per kWh en per m3. Gebruik je in het leegstaande pand opeens meer energie? Dan lopen die kosten snel op.
Hoe vraag je een tijdelijk leegstandscontract aan?
Niet alle energieleveranciers bieden een leegstandscontract aan. Het is verstandig om eerst bij je leverancier na te vragen of zij flexibiliteit bieden bij een verhuizing. Is dat niet het geval? Dan is het belangrijk om de verschillende leegstandscontracten te vergelijken. Let er daarnaast op dat je bij het afsluiten van je leegstandscontract moet alleen de standaardkosten betaalt; het vastrecht, de transportkosten en de belastingen. Een maandelijks voorschot is alleen nodig als je de woning blijft verwarmen.
Tijdelijk energiecontract afsluiten
In sommige gevallen biedt een leegstandscontract geen oplossing en heb je een flexibel en tijdelijk energiecontract nodig. Je kunt dan kiezen voor een flexibel contract, zoals een dynamisch energiecontract of een variabel contract. Deze contracten zijn maandelijks opzegbaar en je zit dus nergens aan vast. Je vindt deze flexibele energiecontracten in onze energievergelijker. Vul je gegevens, vink aan dat je een dynamisch of variabel tarief zoekt en we laten je alle contracten zien die bij je passen. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.