Hoe is de energierekening opgebouwd?
De energierekening bestaat uit 4 verschillende onderdelen:
- Leveringskosten
- Netwerkkosten
- Energiebelastingen
- Overige kosten en bedragen
1. Leveringskosten
De leveringskosten bestaan uit de kosten voor het verbruik en de vaste leveringskosten. De leveringskosten beslaan ongeveer 40% van de energierekening. De hoogte van de rekening is afhankelijk van de gekozen energieleverancier.
1.1 Verbruikskosten
De verbruikskosten zijn de daadwerkelijke kosten voor de geleverde stroom en gas. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten genoemd. De leveringskosten zijn afhankelijk van de gekozen energieleverancier. De leverancier bepaalt de hoogte van de energietarieven. Je verbruik wordt hier vervolgens mee vermenigvuldigt. Gas is meestal de grootste kostenpost binnen de verbruikskosten. Door je gasverbruik te beperken, kan je besparen op de energierekening.
1.2 Vaste leveringskosten
De vaste leveringskosten zijn kosten voor het gebruik van de leidingen en kabels. Deze kosten zijn vaste terugkerende kosten voor het gebruik van elektriciteit en gas. Je betaalt deze kosten altijd, ongeacht je energieverbruik.
Op de vaste leveringskosten kun je besparen. Daarom houden we rekening met deze kosten als je een vergelijking met onze energievergelijker maakt. Vind je de leveringskosten van je energieleverancier te hoog? Je kunt mogelijk overstappen naar een andere leverancier.
1.3 Vaste terugleveringskosten
Heb je zonnepanelen? Dan staan er mogelijk ook vaste terugleverkosten op je energierekening. Deze kosten rekenen sommige energieleveranciers voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je jaarlijks teruglevert aan het stroomnet.
1.4 Terugleververgoeding
Heb je zonnepanelen en lever je meer stroom terug aan het net dan je verbruikt? Dan staat er ook een terugleververgoeding op jouw energierekening. Voor elke kWh die je meer teruglevert dan je vebruikt krijg je een bedrag van je leverancier.
2. Netwerkkosten
Netwerkkosten zijn kosten die je aan de netbeheerder betaalt via de energieleverancier. Deze kosten worden daarom de netbeheerkosten genoemd. Netbeheerkosten bestaan uit aansluitkosten en een capaciteits- en meettarief voor het gebruik en onderhoud van de energiemeter.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoe hoog het capaciteits- en meettarief mag zijn. Ieder jaar worden deze opnieuw vastgesteld. Je verbruik heeft geen invloed op de hoogte van de netwerkkosten.
2.1 Aansluitkosten
De aansluitkosten zijn kosten voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteit- en gasaansluiting.
2.2 Capaciteitstarief
Dit zijn de kosten die je betaalt voor het transport van de energie door de leiding of kabel. Hoe hoog deze zijn, is afhankelijk van het soort aansluiting. Voor een grotere aansluiting met een hogere capaciteit betaal je meer.
2.3 Meettarief
Onder het meettarief vallen kosten voor het gebruik van de elektriciteits- en gasmeter en de toegang tot meetgegevens.
3. Energiebelastingen
Een groot deel van energierekening bestaat uit belasting. Je betaalt dit aan de overheid via de energieleverancier.
3.1 Energiebelasting
Je betaalt energiebelasting over je energieverbruik. Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je betaalt. Dit is een standaard heffingstarief dat wordt gerekend voor elke kWh stroom of m3 gas die je gebruikt.
3.2 Heffingskorting
De heffingskorting is een vermindering van de energiebelasting. De overheid ziet een bepaalde hoeveelheid energie als basisbehoefte. Je krijgt dit bedrag terug als korting op de energienota.
3.3 Btw
Naast energiebelasting betaal je over alle kosten voor levering, transport, netwerk en belasting 21% btw.