Wat moet ik doen als ik mijn energierekening niet kan betalen?
Kun je jouw energierekening niet op tijd betalen, door hoge energieprijzen of een betalingsachterstand? Je energieleverancier sluit je niet direct af van energie, maar het is wel belangrijk om snel actie te ondernemen. Je ontvangt eerst een betalingsherinnering van je energieleverancier die je binnen twee weken moet betalen. In totaal stuurt de energieleverancier maximaal drie betalingsherinneringen. Ook kan je energieleverancier extra kosten in rekening brengen en een incassobureau inschakelen.
Lukt het niet nog steeds niet om de rekening te betalen? Neem op tijd stappen en voorkom dat je wordt afgesloten van energie. Gelukkig zijn er nog een aantal laatste opties voordat dat gebeurt: betaal de energierekening in delen, vraag schuldhulpverlening of compensatie vanuit de overheid aan of doe een spoedaanvraag bij een andere leverancier.
Betaal in delen met de betalingsregeling
Het is belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken wanneer je jouw energierekening niet kunt betalen. De meeste energieleveranciers bieden namelijk een betalingsregeling aan. Dit betekent dat je de rekening in delen mag betalen. Je kunt een betalingsregeling treffen door contact op te nemen met je energieleverancier of je kunt gebruikmaken van de voorbeeldbrief van de Autoriteiteit Consument en Markt (ACM).
Energieleveranciers zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken. Maar we raden je wel aan om het betalingsverschil met je energieleverancier zo snel mogelijk op te lossen als dit mogelijk is. Laat de betalingsregeling altijd op papier zetten.
Vraag schuldhulpverlening aan
Lukt het niet om een betalingsregeling af te spreken of is dat niet mogelijk? Dan kun je je aanmelden voor schuldhulpverlening. Doe dit voor de uiterste betaaldatum van je rekening, die je kunt vinden op de laatste betalingsherinnering. Zodra je je hebt aangemeld, krijg je een bewijs. Stuur dit zo snel mogelijk naar je energieleverancier. De schuldhulpverlener beslist dan of je hulp krijgt. Totdat die beslissing is genomen, mag je energieleverancier je contract niet beëindigen.
Wanneer je aangemeld bent voor schuldhulpverlening mag je energieleverancier je tijdens de wintermaanden (1 oktober tot 1 april) niet afsluiten. Maak je geen melding, doe je dit niet op tijd of wordt je verzoek afgewezen? Dan mag je energieleverancier je afsluiten. Is je verzoek geaccepteerd en houd je je aan de regeling? Dan mag je energieleverancier je niet afsluiten. Tijdens de vorstmaanden (1 oktober tot 1 april) ben je dankzij de Nederlandse wet extra beschermd. Je gas- en/of elektriciteitsaansluiting mag niet worden afgesloten als het langer dan twee dagen vriest in de periode van 1 oktober tot 1 april.