Voorschotbedrag of termijnbedrag energie

De termen voorschotbedrag en termijnbedrag komen vaak voorbij als het over het energiecontract gaat. Op deze pagina leggen we je alles uit dat je moet weten.

Wat is een voorschotbedrag en wat is een termijnbedrag?

Een termijnbedrag is het vaste bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt. En betaal je dan vooraf of achteraf voor je energie? Het termijnbedrag energie is een voorschot op je jaarafrekening, dit betaal je dus vooraf. Vandaar dat de termen voorschotbedrag en termijnbedrag door elkaar gebruikt worden. Maar het gaat dus om hetzelfde bedrag!

Hoe wordt het termijnbedrag berekend?

Maar hoe kun je jouw termijnbedrag berekenen? Het voorschotbedrag voor energie is gebaseerd op historische gegevens en voorspellingen. Jouw energieleverancier kijkt naar het verbruik van de woning in voorgaande jaren en houdt rekening met factoren, zoals het weer en de prijs van energie.

Een termijnbedrag is eigenlijk altijd een geschat bedrag om precies uit te komen op je jaarlijkse kosten. Uit klantonderzoek blijkt dat veel klanten het vervelend vinden om bij te moeten betalen bij de eindafrekening. Daarom zijn termijnbedragen altijd wat hoger dan dat je daadwerkelijk verbruikt. Leveranciers zijn altijd vrij om deze schatting zelf te maken, maar hierbij worden soms niet alle omstandigheden meegenomen. Als een leverancier het lastig vindt om het in te schatten, kijken ze vaak naar het historisch verbruik van de woning om de inschatting te maken. Dat historische verbruik staat in een nationaal register. Hierdoor kan het zo zijn dat je maandelijkse bedrag behoorlijk kan afwijken. Schrik daar niet van! Je betaalt echt altijd alleen maar wat je verbruikt. Dat is wettelijk zo geregeld.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Voorschotbedrag te hoog of zelf je termijnbedrag aanpassen?

Met de gestegen kosten voor energie de afgelopen jaren, is bij de meeste mensen het termijnbedrag voor energie ook flink omhoog gegaan. Dat kan even schrikken zijn, maar maak je geen zorgen, mocht het termijnbedrag te hoog zijn ingestoken dan zal je leverancier dit met je verrekenen op de jaarafrekening. Is je voorschotbedrag voor energie volgens jou gebaseerd op een te hoog (of te laag) geschat verbruik, dan kan je je maandelijkse bedrag vaak nog naar beneden of zo nodig naar boven aanpassen.

Wanneer moet je je termijnbedrag aanpassen?

Als je merkt dat je termijnbedrag niet overeenkomt met je werkelijke verbruik, is het tijd om actie te ondernemen. Als je meer verbruikt dan de hoeveelheid energie (stroom en gas) waarop je termijnbedrag is gebaseerd, dan is het heel verstandig om tussentijds je termijnbedrag voor energie aanpassen. Zo voorkom je dat je bij je jaarafrekening flink moet bijbetalen.

Pas het termijnbedrag alleen aan als je veel minder energie verbruikt dan waarvoor je betaalt. Zit jij erover na te denken je termijnbedrag aan te passen omdat je het niet kan betalen, dan loop je het risico aan het einde van je contractjaar ineens heel veel bij te moeten betalen.
Lees op onze informatiepagina over het niet meer kunnen betalen van je energierekening welke mogelijkheden er zijn, zonder dat je het termijnbedrag hoeft te verlagen.

Verrekening van termijnbedragen op de jaarafrekening

Aan het einde van het jaar komt de grote finale: de jaarafrekening. Hierop worden al je termijnbedragen van je energierekening vergeleken met je werkelijke verbruik. Heb je te veel betaald? Dan krijg je geld terug. Heb je te weinig betaald? Dan moet je helaas bijbetalen. Vandaar dat het slim is om gedurende het jaar te kijken of je voorschotbedrag voor energie en je werkelijke verbruik nog overeenkomen.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Bereken je maandbedrag in onze energievergelijker en bespaar

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.